Bijland; de idylle

Mark Elkerbout 05-09-2017
483 keer bekeken 0 reacties

Een mooie en rijke bloemrijke omgeving voor (honing)bijen, hommels en vlinders ontwikkelen. Met name voor de 4 aanwezige bijenvolken op het eiland.

Kern

Naam
Stolwijk

Aantal inwoners
5000

Gemeente
Krimpenerwaard

Provincie
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Vrienden van de Hennepakkers

Doelstelling
Het ontwikkelen van een idylle op het ooievaarseiland

Leeftijd
7 jaar

Aantal leden
10 personen

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Groenonderhoud waaronder; wilgen knotten, fruitbomen snoeien, Insectenhotel bouwen, ooievaarsnest bouwen Imker (bijenhouden),

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
imker@hennepakkers.nl

Project

Doelstelling
Een mooie en rijke bloemrijke omgeving voor (honing)bijen, hommels en vlinders ontwikkelen. Met name voor de 4 aanwezige bijenvolken op het eiland.

Beginsituatie
Het eiland is nu niet toegankelijk voor bezoekers vanwege het ontbreken van een brug. Doel is om een brug te realiseren en het eiland te ontwikkelen voor de Idylle. De 4 bijenvolken staan reeds op het eiland maar er is in de wijde omgeving gebrek aan voldoende drachtplanten (veel agrarisch gebied). Het eiland moet de toekomst van de (honing)bijen en de andere solitaire bijen en hommels zeker stellen zodat ook de boomgaard met hoogstamfruitbomen en overige planten, struiken en bomen beter bevrucht worden.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Bevruchting van bomen en planten in (moes)tuinen bevorderen en voortbestaan van de honingbij zeker stellen en uiteindelijk ook het voortbestaan van de mens bevorderen. Daarnaast educatie bieden aan de tegenoverliggende basisscholen door het houden van spreekbeurten en bezoek aan de bijenstand met de imker.Basisscholen ook actief betrekken bij het maken van kleine insectenhotels verspreid over de idylle en het zaaien van goede bloemen en poten van van bollen. (minituintjes voor de diverse klassen)

Onderdeel van een groter geheel
Het Bijland is een eiland in het dorpspark de Hennepakkers. Hier hebben we als vrijwilligers al vele projecten gerealiseerd en doen wij het nodige onderhoud om de biodiversiteit te optimaliseren. Vele vogels en egels hebben hun vaste stek inmiddels gevonden in de bossages en bomen. Trots op ons jaarlijks broedende ijsvogelpaartje. Ook de ooievaar heeft haar nest in de Hennepakkers en de egels doen het goed door de aangelegde houtwallen welke bescherming en insecten en ander voedsel bieden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Eigenlijk indirect iedereen in de gemeente Stolwijk. De actieradius van de honingbij betreft zo'n 4 kilometer en komt dus in bijna iedere (moes)tuin in Stolwijk. Daarnaast hebben vooral de dagelijkse bezoekers er een fascinerende attractie bij; een idylle gevuld met bloemen (vroeg voorjaar tot late herfst) en alles wat hiervan kan profiteren. De natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De scholen hebben een prachtig praktijk flora/fauna "lokaal" erbij voor onder meer sloot-studie en insectenleer. Leerzaam, betrokkenheid, connectie met de natuur (ipv de playstation) en een plaats om vies te worden (speelpolder).

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Grond bewerken en inzaaien Bijenstand bouwen Bomen snoeien

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
paden aanleggen, grond ploegen, brug bouwen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Totaal verwacht ik rond de 15.000 euro ivm de te bouwen brug en aan te leggen paden. Eiland is ca. 800m2 groot. Realistisch om deelprojecten te maken zodat de kosten en werkzaamheden kunnen worden gespreid. Voor dit deelproject zou het gaan om de beplanting van de idylle.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, zal via gemeente gaan (brug bouwen en paden aanleggen) daar dit specialistisch werk is en machines voor nodig zijn.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ons eerste ontwerp toetsen op haalbaarheid en geschiktheid. Slaan van palen zodat de bijenstand niet wegzakt

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
krijgen informatie toegestuurd daar wij met de Vrienden van de Hennepakkers actief zijn geweest.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Een stappenplan voor het realiseren van het deelproject zodat we een mooie start hebben gerealiseerd voor de verdere ontwikkeling van de idylle. Welke instanties kunnen we aanspreken, waar kunnen we al dan niet betaald advies inwinnen? Wie kan ons v

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Inrichten groen

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}