Groot changement in de dorpshuiskerk

Wendy Dubbeld 24-10-2017
0 reacties

Het gebruik van het kerkgebouw door grote groepen en uitvoeringen voor publiek neemt toe. Met dit project willen we een enorme houten kerkbank van circa 2000 kilo verplaatsbaar maken om andere indelingen van de ruimte mogelijk maken en het toenemende gebruik beter te kunnen faciliteren.

Groot changement in de dorpshuiskerk

 

De dorpshuiskerk in Kolhorn, die bestaat uit de Laurenskerk (1792) en het daaraan gekoppelde dorpshuis ‘De Nieuwe Horn’ (1981), groeit tegen de klippen op. Okay, het is een beetje overdreven taalgebruik, maar het is wel waar. Sinds een aantal jaren is de Reuring in Kolhorn (RiK, weet u nog) toegenomen. Met name is het gebruik van de Laurenskerk door grotere groepen gegroeid. Sinds kort is daar de musicalvereniging ‘Zanglust’ als vaste gebruiker bijgekomen, naast het harmoniegezelschap De Eendracht en de teken- en schilderclub Barsingerhorn als andere grote gebruikers. Bovendien is het kerkorgel sinds afgelopen september gerestaureerd en dit nu weer klinkende instrument gaat middels het organiseren van o.a. orgelconcerten eveneens ingezet worden in de programmering. Tevens is de dorpshuiskerk jaarlijks onderdak voor het nieuw georganiseerde Kerstdorp en de grote zomertentoonstelling. Ten slotte is de dorpshuiskerk het opvangcentrum voor de leerlingen van de basisschool als zich daar een calamiteit voordoet.

 

Omdat de dorpshuiskerk de plattegrond heeft van een halve kruiskerk (een kerk met een zijbeuk), is de opstelling van oudsher op de zuidgevel van de kerk gericht. De plek van de preekstoel. Alle ogen en oren, en zielen gericht op Kwatta. Met het restaureren van de dorpshuiskerk is gekozen om de zijbeuk een functie als pantry (ontvangsten) en als vide (opslagmogelijkheden) te geven. Hiervoor zijn in het verleden de kerkbanken op deze plek verwijderd. Nu het gebruik door grote groepen en uitvoeringen voor publiek toenemen, wordt gezocht naar andere indelingsmogelijkheden van de ruimte om het toenemende gebruik beter te kunnen faciliteren. Een opstelling in de lengterichting van het schip van de dorpshuiskerk zou bijvoorbeeld soms logischer zijn. Op deze manier ontstaat meer ruimte en betere zichtlijnen voor het publiek. Daarbij komt nog dat recent de van oudsher in gebruik zijnde dorpstoneelzaal particulier is verkocht en niet meer voor algemeen gebruik kan worden benut.

 

Gelukkig is het koorhek onder de preekstoel demontabel gebleken (is in meerdere kerken het geval, maar wij wisten dat nog niet) en nu staat alleen een grote, houten kerkbank van plus minus 5 bij 6 meter met een geschat gewicht van 2.000 kilo nog een groot changement van ‘zaal en toneel’ in de weg. Hoe doe je dit technisch handig en efficiënt, zonder schade aan te brengen aan kerkbank en hardstenen vloer van grafzerken. De gebruikers willen aanpassing graag en het liefst morgen. Het bestuur van de dorpshuiskerk wil ook, maar wel volgens een gedegen plan en een solide aanpak en heeft voor materiaal enzovoort de medewerking gekregen van enkele lokale constructiebedrijven. Wij vragen hulp voor de realisatie om over een jaar daadwerkelijk meer speelruimte te kunnen bieden en meer faciliteiten in ‘huis’ te hebben voor een groei van het programma-aanbod. Het wordt wat Kolhorn betreft een gevalletje M-RiK: Meer Reuring in Kolhorn.

 

Begroting:

Kosten 1.250 euro materiaal, 2.500 apparatuur, 500 aanpassingen interieur

Totaal 4.250 ex. btw

Kern

Naam
Kolhorn

Aantal inwoners
840

Gemeente
Hollands Kroon

Provincie
Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Dorpshuis De Nieuwe Horn en Laurenskerk

Doelstelling
Bijdragen aan de sociale cohesie in het dorp door onderdak te bieden aan onder andere dorpsbijeenkomsten, concerten en exposities, maar ook reguliere huurders op sociaal-maatschappelijk en cultureel vlak. Daarnaast restauratie en instandhouding van het kerkgebouw, een rijksmonument.

Leeftijd
in deze vorm sinds 2012

Aantal leden
5

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben een verlieslijdend dorpshuis zonder horecafunctie weer rendabel kunnen krijgen, wij hebben ervaring met restauraties en behoud van een monumentaal pand, met het organiseren van een diversiteit aan activiteiten, het aanvragen (en toegewezen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@dorpshuiskerkkolhorn.nl

Project

Doelstelling
Het gebruik van het kerkgebouw door grote groepen en uitvoeringen voor publiek neemt toe. Met dit project willen we een enorme houten kerkbank van circa 2000 kilo verplaatsbaar maken om andere indelingen van de ruimte mogelijk maken en het toenemende gebruik beter te kunnen faciliteren.

Beginsituatie
De dorpshuiskerk in Kolhorn, die bestaat uit de Laurenskerk (1792) en het daaraan gekoppelde dorpshuis ‘De Nieuwe Horn’ (1981), groeit qua activiteiten. Met name is het gebruik van de Laurenskerk door grotere groepen gegroeid. Sinds kort is daar de musicalvereniging ‘Zanglust’ als vaste gebruiker bijgekomen, naast het harmoniegezelschap De Eendracht en de teken- en schilderclub Barsingerhorn als andere grote gebruikers. Bovendien is het kerkorgel sinds afgelopen september gerestaureerd en dit nu weer klinkende instrument gaat middels het organiseren van o.a. orgelconcerten eveneens ingezet worden in de programmering. Tevens is de dorpshuiskerk jaarlijks onderdak voor het nieuw georganiseerde Kerstevenement en de grote zomertentoonstelling. Ten slotte is de dorpshuiskerk het opvangcentrum voor de leerlingen van de basisschool als zich daar een calamiteit voordoet. Omdat de dorpshuiskerk de plattegrond heeft van een halve kruiskerk (een kerk met een zijbeuk), is de opstelling van oudsher op de zuidgevel van de kerk gericht. De plek van de preekstoel. Alle ogen en oren, en zielen gericht op Kwatta. Met het restaureren van de dorpshuiskerk is gekozen om de zijbeuk een functie als pantry (ontvangsten) en als vide (opslagmogelijkheden) te geven. Hiervoor zijn in het verleden de kerkbanken op deze plek verwijderd. Nu het gebruik door grote groepen en uitvoeringen voor publiek toenemen, wordt gezocht naar andere indelingsmogelijkheden van de ruimte om het toenemende gebruik beter te kunnen faciliteren. Een opstelling in de lengterichting van het schip van de dorpshuiskerk zou bijvoorbeeld soms logischer zijn. Op deze manier ontstaat meer ruimte en betere zichtlijnen voor het publiek. Daarbij komt nog dat recent de van oudsher in gebruik zijnde toneelzaal elders in het dorp particulier is verkocht en niet meer voor algemeen gebruik kan worden benut. De dorpshuiskerk is dus de enige overgebleven optie in het dorp. Gelukkig is het koorhek onder de preekstoel demontabel gebleken (is in meerdere kerken het geval, maar wij wisten dat nog niet) en nu staat alleen een grote, houten kerkbank van plus minus 5 bij 6 meter met een geschat gewicht van 2.000 kilo nog een groot changement van ‘zaal en toneel’ in de weg. Hoe doe je dit technisch handig en efficiënt, zonder schade aan te brengen aan kerkbank en hardstenen vloer van grafzerken. De gebruikers willen aanpassing graag en het liefst morgen. Het bestuur van de dorpshuiskerk wil ook, maar wel volgens een gedegen plan en een solide aanpak.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Door de grote kerkbank verplaatsbaar te maken, biedt de ruimte veel meer flexibiliteit voor muziekuitvoeringen, exposities, toneeluitvoeringen, maar ook bruiloften en grote bijeenkomsten. Dit vergroot de mogelijkheden voor vaste gebruikers zoals bijvoorbeeld Harmoniegezelschap De Eendracht, musicalvereniging Zanglust en Teken- en Schilderclub Barsingerhorn. Maar ook voor incidentele en nieuwe gebruikers, waardoor we het programma-aanbod kunnen verbreden, wat helpt bij het behoud van het monumentale kerkgebouw voor Kolhorn.

Onderdeel van een groter geheel
Het project is. voor ons een van de projecten uit ons meerjarenplan om met de dorpshuiskerk weer volop Reuring in Kolhorn te realiseren en behouden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners van Kolhorn en daarnaast bezoekers van en deelnemers aan de activiteiten die in de dorpshuiskerk plaats vinden.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij hebben contacten gelegd met lokale constructiebedrijven om medewerking en materiaal te verkrijgen. Ook opruimen, schoonmaken en fondsenwerving kunnen wij zelf oppakken. Wij vragen hulp voor de realisatie: hoe maak je de kerkbank mobiel op technisch handig en efficiënte wijze, zonder schade aan te brengen aan kerkbank en hardstenen vloer van grafzerken. De gebruikers willen aanpassing graag en het liefst morgen. Het bestuur van de dorpshuiskerk wil ook, maar wel volgens een gedegen plan en een solide aanpak.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het reken- en denkwerk kunnen we echt niet zelf oppakken, dit vraagt deskundigheid waarover wij niet beschikken.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Kosten €1.250 euro materiaal, € 2.500 apparatuur, € 500 aanpassingen interieur. Totaal € 4.250 ex. btw

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Lokale constructiebedrijven vragen we om materiaal en medewerking. Daarnaast gaan we hulp vragen van een ingenieursbureau om mee te denken over de handigste constructie en hoe deze uit te voeren.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, we zouden heel graag hulp krijgen van Arcadis bij het meedenken over de handigste constructie en hoe deze zo uit te voeren dat we de kerkbank en de ondergelegen grafzerkenvloer niet beschadigen.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij hebben eerder meegedaan en we hebben Kern met Pit ooit aangeraden gekregen door een van onze vrijwilligers die een stand had gezien op het Plattelandscongres.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij hopen met name op ondersteuning op technisch vlak.

Afbeeldingen

Restauratie kerk Kolhorn is klaar

Laurenskerk heeft een belangrijke buurtfunctie

Toegevoegde bestanden

Buurthuis

  • Wendy Dubbeld 06 december 2018
    Korte update: - in april 2018 een filmpje gemaakt om fondsen te werven via Rabobank Clubkas Campagne (zie hierboven); - in juni 2018 € 457,44 mogen ontvangen voor het project changement in de Laurenskerk! - parallel hieraan Arcadis gevraagd om hulp bij het technisch ontwerp. Zij hebben enige suggesties gedaan; - in de zomer van 2018 vervolgvragen gesteld aan theaters en decorbouwers, omdat we graag 'verzonken wielen' willen gebruiken. Deze denken nu mee over oplossingen die lijken op die voor decorstukken of gymtoestellen; - in de zomermaanden ook weer fondsen geworven via onder andere de jaarlijkse zomerexpositie en concerten; - in de tussentijd ook de restauratie van het kerkgebouw afgerond en in november zijn er weer opnamen gemaakt door de regionale televisiezender.

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}