Tref je buur bij de kippenschuur

Jan Heimerink 26-10-2017
0 reacties

De ruime kippenren, die gebouwd wordt door en voor het dorp, vormt in hartje Bornerbroek hét kruispunt waar jong en oud elkaar ontmoet. De kippen brengen letterlijk en figuurlijk leven in de Bornerbroekse brouwerij. Men kan de eieren rapen, de kippen eten geven of ze simpelweg een bezoekje brengen.

Kern

Naam
Bornerbroek

Aantal inwoners
1800

Gemeente
Almelo

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek

Doelstelling
Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek behartigt het algemeen belang van de Bornerbroekse gemeenschap. Het algemeen belang staat voorop, zonder binding met politieke partijen, belangenorganisaties of individuele personen.

Leeftijd
12 jaar

Aantal leden
10

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Ervaring in het binden en verbinden van verschillende lokale partijen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Zoals buurtbewoners, verzorgingshuizen, basisscholen, zorginstanties, ondernemers en kerkgemeenschappen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
jebartels@hetnet.nl

Project

Doelstelling
De ruime kippenren, die gebouwd wordt door en voor het dorp, vormt in hartje Bornerbroek hét kruispunt waar jong en oud elkaar ontmoet. De kippen brengen letterlijk en figuurlijk leven in de Bornerbroekse brouwerij. Men kan de eieren rapen, de kippen eten geven of ze simpelweg een bezoekje brengen.

Beginsituatie
De huidige tuin van het verzorgingshuis Theresiahof is een saaie, groene bedoening. De tuin nodigt niet uit tot bezoek. En dat terwijl de tuin hét Bornerbroekse kruispunt voor jong en oud kan vormen: de tuin grenst namelijk ook aan het dorpspark, de kerk en basisschool St. Stephanus en ligt zodoende in het hart van het dorp.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Uit onderzoek van Groene Kennispoort Twente (2017) blijkt dat de inwoners van het verzorgingstehuis Theresiahof graag vaker en langer naar buiten willen, maar dat de huidige tuin hen weinig te bieden heeft. Onder meer het toevoegen van dieren aan de tuin stimuleert ouderen om vaker en langer een bezoekje aan de buitenlucht te brengen. Positieve effecten hiervan zijn: het is bevorderlijk voor de gezondheid, men haalt herinneringen op, men krijgt een gevoel van eigenwaarde, de zintuigen worden gestimuleerd, men doet kennis op en last but not least: de sociale behoeften worden vervuld. De tuin grenst aan het Theresiahof, het dorpspark, de kerk en basisschool St. Stephanus en is daardoor hét kruispunt in het dorp waar jong en oud elkaar kan ontmoeten. Bovendien wordt het kippenhok voor en door (vrijwilligers uit) het dorp gemaakt. Het kippenhok versterkt op deze manier de sociale samenhang en betrokkenheid van Bornerbroek.

Onderdeel van een groter geheel
Het project 'Tref je buur bij de kippenschuur' maakt onderdeel uit van de transformatie die de tuin van het Theresiahof ondergaat. De tuin wordt omgetoverd tot een ware beleeftuin waar iedere zintuig wordt geprikkeld. Hier kan jong en oud proeven uit de eigen moestuin, kijken naar prachtige kleurrijke planten en bloemen en luisteren naar wat de wind met een windorgel doet.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De nieuwe kippenren vormt hét kruispunt waar jong en oud elkaar ontmoet. Dit betreft niet alleen de inwoners van verzorgingshuis Theresiahof en leerlingen van basisschool St. Stephanus, maar alle inwoners van Bornerbroek. Bovendien wordt het kippenhok door vrijwilligers uit het dorp gemaakt, wat de betrokkenheid van het gehele dorp extra vergroot.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Binden en verbinden van verschillende lokale partijen (inwoners Bornerbroek, verzorgingshuis Theresiahof, basisschool St. Stephanus, zorginstelling TMZ, Groene Kennispoort Twente, ondernemers, etc.), werven van vrijwilligers, aanschaffen van bouwmateriaal & kippen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Niets: Bornerbroek is een hechte gemeenschap waar veel vrijwilligers graag de handen uit de mouwen steken.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
1.000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen hulp van vrijwilligers uit het dorp voor: grondwerk, bestrating, bouwen kippenhok, plaatsen van bankjes.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, het zou prettig zijn om een schetsontwerp van het te bouwen kippenhok te ontvangen.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Vorig jaar hebben we ook een aanvraag ingediend.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe het project vorm te geven, bewoners erbij te betrekken en met verschillende partijen de 'Tref je buur bij de kippenschuur' zo succesvol uit te voeren.

Afbeeldingen

Ontmoetingsplek

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}