Zintuigenroute in het Koningspark

Frans Peters 27-10-2017
916 keer bekeken 0 reacties

De biodiversiteit, woonkwaliteit en leefbaarheid van het Koningspark in de woonkern Raamsdonksveer vergroten, zodat het een nog betere, veiligere en fraaiere ontmoetingsplek wordt voor jong en oud, validen en mensen met een beperking in de gemeente Geertruidenberg, zo ook voor toeristen.

Kern

Naam
Raamsdonksveer

Aantal inwoners
13.500

Gemeente
Geertruidenberg

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Koningspark

Doelstelling
Inrichten van een zintuigenroute in het Koningspark in kern R' veer van de gemeente Geertruidenberg

Leeftijd
ruim 4 jaar

Aantal leden
7

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis van planten, speeltoestellen en vormgeving.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
john@hetkoningspark.nl of frans@hetkoningspark.nl

Project

Doelstelling
De biodiversiteit, woonkwaliteit en leefbaarheid van het Koningspark in de woonkern Raamsdonksveer vergroten, zodat het een nog betere, veiligere en fraaiere ontmoetingsplek wordt voor jong en oud, validen en mensen met een beperking in de gemeente Geertruidenberg, zo ook voor toeristen.

Beginsituatie
Op dit moment zijn we bezig met de afronding van het veilig en natuurlijk speelgedeelte in het Koningspark. Eind 2017 is dit gerealiseerd. We zijn ons nu aan het oriƫnteren wat betreft de zintuigenroute middels een blote voeten pad, een voelkast, een geurkast, een springbak, een muziekbal en de aanschaf van planten waaraan je iets kunt beleven door inzet van onze zintuigen. In het voorjaar van 2018 worden de voorbereidende werkzaamheden, plaatsing en montage van de zintuigenroute uitgevoerd.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Middels de zintuigenroute komen er activiteiten beschikbaar voor alle jeugd (validen en jongeren met een zichtbare/onzichtbare beperking in het Koningspark. Het park wordt hierdoor een interessantere en aantrekkelijkere ontmoetingsplek voor de gehele buurt, woonkern Raamsdonksveer en de gemeente Geertruidenberg. Er zijn diverse woonvoorzieningen voor mensen met een zichtbare/onzichtbare beperking binnen de gemeente Geertruidenberg.

Onderdeel van een groter geheel
Het inbrengen van een zintuigenroute is onderdeel van de revitalisering vanaf 2013 van het Koningspark in zijn geheel. Het is een deelplan van het masterplan Koningspark. Het masterplan is ontworpen door het bureau Vis-a-Vis uit Woudrichem.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Het project is vooral gericht op de jeugd, zodat zij weer meer contact met de natuur zullen krijgen en hun zintuigen beter leren ervaren. Het is heerlijk om op een speelse wijze in een natuurlijke omgeving te kunnen vertoeven. Belangrijk voor een gezonde ontwikkeling, om tot rust te komen, het stimuleert innovatief denkvermogen, de intelligentie en de sociale omgangsvormen. Uiteraard geldt dit alles ook voor ouderen die als deelnemer, begeleider of als toeschouwer gebruik maken van de speelgebieden.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij gaan deze zintuigenroute opzetten onder leiding van een wijkmedewerker van de gemeente, een erkend leverancier speeltoestellen, een hoveniersbedrijf, ontwerpbureau Vis-a-Vis evt. aangevuld met deskundige buurtbewoners en vrijwilligers.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De voorbereidende grondwerkzaamheden en het aanplanten, de plaatsing en de montage van de zintuigenroute.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De begrote kosten bedragen 25000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Indien een plaatselijk persoon of bedrijf zich aanbiedt, staan wij hiervoor altijd open.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nog niet bekend.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Door positieve ervaring met onze vorige aanvraag natuureducatie in het Koningspark

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Kennis met betrekking tot de voelkast en de geurkast.

Afbeeldingen

Ontmoetingsplek

  • Frans Peters 21 December 2018
    In overleg met gemeente zijn er plannen gemaakt voor een leuke zintuigenroute door het park. Voor de diverse onderdelen zijn offertes gevraagd en keuzes gemaakt. Er is in november opdracht gegeven voor de aanleg en dit is in december 2018 uitgevoerd.

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}