Spannumerbos 2.0

Alie De Haan-Feenstra 29-10-2017
293 keer bekeken 0 reacties

Met de dorpsbewoners van Spannum het bestaande bos opknappen en aantrekkelijker maken voor kinderen en volwassenen. We willen het een echt belevingsbos van maken, waar je kunt spelen, recreëren en leren over de natuur. Ook willen we het bos veiliger maken en zorgen voor variatie in de begroeiing.

Kern

Naam
Spannum

Aantal inwoners
270

Gemeente
Gemeente Waadhoeke (vanaf 2018, nu nog Littenseradiel)

Provincie
Friesland

Deelnemersgroep

Naam
Stifting Mei-inoar Spannum

Doelstelling
De stichting heeft ten doel het organiseren van activiteiten die een verbinding hebben met cultuur, welzijn en die de eenheid van de dorpsgemeenschap bevorderen en verder het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Leeftijd
januari 2016

Aantal leden
6 bestuursleden en 100 vrijwiligers

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben kennis van het organiseren van een groot theaterspektakel. Ook hebben wij kennis van het werven en enthousiasmeren van vrijwilligers. We zijn in staat om een gedegen projectplan op te stellen en uit te voeren.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Info@roordaspannum.nl

Project

Doelstelling
Met de dorpsbewoners van Spannum het bestaande bos opknappen en aantrekkelijker maken voor kinderen en volwassenen. We willen het een echt belevingsbos van maken, waar je kunt spelen, recreëren en leren over de natuur. Ook willen we het bos veiliger maken en zorgen voor variatie in de begroeiing.

Beginsituatie
Het huidige bos is toe aan vernieuwing. Het bos is 10 jaar geleden ingericht en hierna is er weinig meer aan gedaan. De paden zijn modderig, de nestkast zijn vergaan, de banken zijn beschadigd. Het bos nodigt niet meer uit voor de educatieve doeleinden waarvoor het was bedoeld. Ook het recreatieve gebruik van het bos laat nu te wensen over.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De verbetering zit hem in het beter toegankelijk maken van het bos voor jong en oud. We willen het bos uitdagender maken voor de jeugd om er in te spelen. Ook willen we het bos aantrekkelijker maken voor het leren over de natuur. De kinderen van de basisschool leren door dit project meer over de natuur: nestkasten maken, bomen kweken, bollen planten etc. Ook zullen de mensen uit de omgeving het bos meer gaan gebruiken om te wandelen en vruchten, bloemen en kruiden te verzamelen. Ook zorgt de uitvoering van het project voor bevordering van de sociale cohesie van het dorp. We doen het met zijn allen!

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners uit Spannum, maar ook toeristen en mensen uit de buurt.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Snoeien van bomen en struiken, schelpen aanbrengen op paden, fruitbomen planten, nestkastjes maken en plaatsen, zaaien van bloemzaad, bloembollen planten, kruidentuin aanleggen en grondverbetering toepassen, leuning maken bij de brug, fietsenrek plaatsen, bankjes plaatsen/verbeteren.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
alles wordt samen met vrijwilligers dit jaar gedaan.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
1530 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij hebben alle kennis in huis.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet nodig voor zover wij nu kunnen bekijken.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de poster in het dorpshuis.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Praktische tips voor de uitvoering, waar moeten wij op letten bij de uitvoering.

Afbeeldingen

Inrichten groen

  • Alie De Haan-Feenstra 01 October 2018
    In Maart hebben we met wel 60 vrijwilligers in Spannum het bos weer klaar gemaakt. Het was echt toe aan groot onderhoud. De kinderen van de basisschool De Tarissing hadden vogelhuisjes gemaakt. Die hebben we opgehangen en later kwamen er ook nog bijenhotels bij. De paden zijn weer voorzien van nieuwe schelpen. Ook hebben we gesnoeid en zijn er nieuwe bomen geplant. De brug is zelf helemaal vernieuwd, net als het fietsenrek. Het Creatief café heeft weken lapjes gebreid om de bomen bij de ingang mee te versieren. Een geslaagde actie. Veel mensen hebben tijdens het mooie voorjaar en zomer genoten van ons mooie bos. Er kwamen zelf al appels aan onze bomen.

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}