Buurthuiskamer Zandweerd

Natasja Meijer 30-10-2017
1 reacties

Buren voorzien van een gezellig gratis bakje koffie, waardoor je saamhorigheid creëert in de wijk. En samen leuke activiteiten te laten ontstaan. Ons motto is ook "Voor U, voor jou, voor iedereen!" . De gezamenlijke locatie noemt zich dan ook "Samen in de wijk: Bij de Halte"

Kern

Naam
wijk Zandweerd

Aantal inwoners
ca 7000

Gemeente
Deventer

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Buurthuiskamer Zandweerd

Doelstelling
Voor u, voor jou, voor iedereen! Gezellig samen activiteiten bedenken/uitvoeren onder het genot van een kopje koffie.

Leeftijd
4 jaar

Aantal leden
Wij zijn een "inloop groep" met per activiteit "losse" actieve buurtbewoners. Onze vaste groep bestaat uit ca 12 buren.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij weten als buren wat er in de buurt leeft. Iedereen kan samen met de buren een activiteit ontwikkelen en samen organiseren en uitvoeren. We praten gewoon in "Jip en Janneke-taal". Samen activiteiten organiseren is ons talent. Wij zijn d

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
buurthuiskamerzandweerd@gmail.com

Project

Doelstelling
Buren voorzien van een gezellig gratis bakje koffie, waardoor je saamhorigheid creëert in de wijk. En samen leuke activiteiten te laten ontstaan. Ons motto is ook "Voor U, voor jou, voor iedereen!" . De gezamenlijke locatie noemt zich dan ook "Samen in de wijk: Bij de Halte"

Beginsituatie
We beginnen met een tafel en stoelen en een koffiezetapparaat op locatie, en gaan door waar we al 4 jaar goed in zijn! Mensen en instellingen/gemeente/instanties verbinden in de wijk!

Verbeteringen voor de woonomgeving
We zijn een onafhankelijke groep buren, die alle groepen die er bestaan, o.a. speeltuinverenigingen, buurtverenigingen, ouderen instellingen etc met elkaar gaan verbinden door middel van onze activiteiten in alle bruikbare locaties in onze wijk. Door onze locatie en openingstijden zijn wij goed en vaak te vinden in de wijk.

Onderdeel van een groter geheel
Wij ontvangen van de Gemeente Deventer een subsidie, deze is vooral om de kosten van de huur van de locatie te financieren. Wij gaan door de hele wijk ondersteunen bij activiteiten met onze vrijwilligers waardoor er weer volop gebruik word gemaakt van alle locaties in onze wijk.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Iedereen in de wijk, omdat wij vrijwilligers hebben die tijd en energie hebben om activiteiten voor te bereiden. Zodat elke buur die druk is met werk, privé etc makkelijk een vraag voor een activiteit kan neerleggen. En daar dan aan mee kan doen wanneer het deze buur uitkomt. Maar vooral de mensen die "eenzaam" zijn en/of moeite hebben om mee te doen aan diverse activiteiten om wat voor reden dan ook. Samen staan we sterk, en kunnen we alles regelen!!

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
-We willen elke werkdag van 9.00 - 17.00 uur open zijn voor ons gratis bakje koffie. -Er zijn voor de buren die via het sociale team, een verzetje, dagbesteding etc willen, maar hier een steuntje in de rug nodig hebben, we gaan ze ook ophalen van huis als het nodig is! -Diverse Creatieve activiteiten. -Een doorlopende winkel met o.a. tweedehandse (hele goedkope) kleding, spullen in huis, wat gedoneerd word uit de wijk. - Een fietsenplan, zodat iedereen een goede tweedehandse kan gaan bezitten. - Een "verhuis/ophaal dienst" voor mensen die niet veel hebben en die b.v. een bank op Facebook zien staan, wat ze niet zelf op kunnen halen. En ook voor mensen die een nieuwe bank hebben en de oude weg willen doen. Die willen we verzamelen en weer verkopen in onze winkel, aan mensen die het weer kunnen gebruiken. Kortom: alles wat er aan tafel word besproken en we kunnen het organiseren gaan we doen!!!!!

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
We gaan alles bekijken met de bestaande partijen in de wijk. Wie kan wat doen?

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Tja, we hebben het nu 4 jaar gedaan met het geld wat we hadden/ zelf verdienden. Omdat we maar een kleine groep waren, met twee keer per week een bijeenkomst van 3 uurtjes. Als er geen geld was, kon de activiteit dus niet, of moest het met donaties van materiaal en/of geld van de bewoners zelf. Maar nu we groter (mogen) worden: - een start interieur voor de nieuwe locatie - Met een goede personenauto met trekhaak en aanhanger en de juiste verzekering zien wij heel veel kansen, zoals hierboven beschreven, die we nog niet eerder hebben kunnen uitvoeren. Met een bedrag van Ca. € 3000,-- kunnen we proberen dit te gaan realiseren.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, we proberen met elke activiteit geld over te houden. We ontvangen ook wel eens donaties van buren, maar dit zijn bedragen van tientjes. Er staat ook altijd een vrije gift pot op tafel, maar dat gaat op aan koffie/thee/ melk/suiker en soms wat lekkers. En we zijn in gesprek met de Gemeente Deventer en het Sociale Team. Maar zoals je kunt lezen zijn er heel veel activiteiten die we gaan aanpakken als die aan tafel vanuit de wijk bij ons binnenkomen, dus is het ook moeilijk voor ons om nu al aan te geven wat en hoeveel we nodig hebben.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ik denk niet dat we daar wat mee hoeven, we hebben goed contact met de Gemeente Deventer en daar krijgen we ook deze ondersteuning. Misschien een interieur ontwerper, die met de tweedehands geschonken materialen ons kan helpen om een gezellig wijkcentrum (buurthuiskamer) te maken!!

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Een folder lag in de Speeltuin de Zwolse wijk, waar wij nu wekelijks zitten.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe we in de toekomst als zelfstandige groep, zelf bedruipend kunnen gaan opereren, zodat we als buur altijd onafhankelijk kunnen blijven.

Ontmoetingsplek

Twitter

Op de kaart

1  reacties

Nicole Lempsink Deventer Werktalent 20-12-18 om 13:27

Ik zou graag wat meer informatie willen mbt de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, voor een klant van mij die op zoek is.
Ik ben te bereiken op telefoonnummer 06-55102182 of per mail nicole@deventerwerktalent.nl

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}