Fietsrommelroute Batau-Noord

Renée Blom 06-06-2017
1 reacties

Onze doelstelling is om mensen te motiveren op een duurzame manier om te gaan met 2de hands spullen die ze hebben en waar ze vanaf willen, om ontmoeting tussen wijkbewoners te stimulering, onze wijk te promoten en mensen uit te nodigen om in beweging te komen op de fiets of lopend.

Dit persbericht verwoord het beste wat onze activiteit inhoud:

Het was feest in Batau-Noord voor iedereen die het leuk vindt om op zoek te gaan naar een koopje. Ruim 80 wijkbewoners deden mee met de Fiets-Rommel Route op zondag 21 mei j.l. van 11.00 tot 16.00 uur. 

Vanaf al deze adressen verspreid over de wijk boden wijkbewoners hun tweedehands spulletjes aan. Op veel plekken in de wijk deden meerdere buren uit één straat mee. Organisatrice Renée Blom: “We zijn heel erg blij met dit enorme aantal aanmelding. We zijn als wijk niet alleen duurzaam bezig door zaken te verkopen en niet weg te gooien, maar omdat er veel mensen de straat op gingen, was het bovenal ook een gezellige dag.”

’s Middags brachten burgemeester Frans Backhuijs en wethouder van Milieu, Peter Snoeren, een bezoek aan de wijk. Behalve de wijkbewoners reageerden ondernemers op het Muntplein ook erg enthousiast. Bij de ijsmakerij konden de bezoekers op vertoon van de Rommelroutekaart een tweede bolletje ijs gratis krijgen en bij de Vuurtoren bij een kop koffie een gratis vanille- of chocolade muffin. Maar ook de marktkooplui en het wijknetwerk reageerden positief en betaalden al het drukwerk. “Dankzij de sponsors hebben we deelname voor de wijkbewoners gratis kunnen houden”, vertelt Blom. “Hierdoor kunnen ook mensen met een hele kleine beurs meedoen en hopelijk een extra centje verdienen.” Om te zorgen dat de deelnemers goed herkenbaar waren, reikte de organisatie hen gratis 'kraampakket' uit met daarin ballonnen, extra routekaarten etc. Op de routekaartjes staan alle deelnemende adressen aangegeven. 

Kern

Naam
Batau Noord

Aantal inwoners
ong. 5500

Gemeente
Nieuwegein

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Organisatie Fietsrommelroute Batau Noord

Doelstelling
Om duurzaam om te gaan met 2de hands spullen, ontmoeting buurtbewoners te stimulering en bewegen (fiets en wandelen) te bevorderen.

Leeftijd
Sinds oktober 2015

Aantal leden
3 organisatoren, 5 donateurs

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben kennis van communicatie, maken van p.r.-middelen , sponsorwerving, communicatie met lokale overheid (ivm vergunning etc.)

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
rcblom@hotmail.nl

Project

Doelstelling
Onze doelstelling is om mensen te motiveren op een duurzame manier om te gaan met 2de hands spullen die ze hebben en waar ze vanaf willen, om ontmoeting tussen wijkbewoners te stimulering, onze wijk te promoten en mensen uit te nodigen om in beweging te komen op de fiets of lopend.

Beginsituatie
We hebben nu 1 maal een zeer succesvolle Fietsrommelroute gehouden, waarbij ruim 80 adressen in de wijk hebben meegedaan. Ook hebben we financiële ondersteuning van o.a. het wijknetwerk, de marktkooplui en 3 ondernemers. De bezoekers kwamen vanuit heel Nieuwegein, de regio en zelfs van nog verder weg.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Onze activiteit zorgt er voor dat buurtgenoten weer in contact met elkaar komen. Mooie voorbeelden zijn dat sommige straten na afloop van de komende editie een straatbarbecue willen houden. Ook een mooi iets vond ik dat een oudere dame aangaf voor het eerst echt iets leuks te hebben gedaan met haar buren in haar eigen straat. En een oudere man, die vroeger zelf naar de Koninginnemarkt en rommelmarkt ging om samen met zijn inmiddels overleden vrouw spulletjes te verkopen, dat nu weer een keer kon doen omdat het vanuit zijn eigen voortuin was.

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een kleine portemonnee en vereenzamende ouderen en mensen die minder mobiel zijn en daardoor zelf niet een hele dag op een rommelmarkt of iets dergelijks zouden kunnen staan.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
P.r. en communicatie / ontwerpen drukwerk zoals routekaart voor bezoekers/ sponsorwerving/ vergunningaanvraag bij gemeente/ evt. aparte plek voor flatbewoners die niet op eigen grond spullen kunnen uitstallen en verkopen/ evt. een aparte plek voor kinderen (kinderkleedjesmarkt) / evt. op enkele plekken in route leuke activiteit voor kinderen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Drukwerk

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Als we al onze ambities willen waarmaken ongeveer 2500 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja. Sponsoren en maken drukwerk.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Dank, maar niet nodig.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via internet en ik kende het van eerder gehonoreerd project al bijna 40 jaar geleden en eerste project in Nieuwegein dat Kern met pit won, te weten Bouwspeeltuin Bouwgein ook in onze wijk.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Misschien advies ten aanzien van p.r. middelen en sponsorwerving.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Bestand

Evenement

  • Renée Blom 15 september 2018
    Mini-straatfeestjes tijdens rommelroute De zomer is bijna voorbij en we gaan binnenkort van start met de voorbereidingen voor de Fietsrommelroute 2019 op 30 juni. We kijken met heel veel plezier terug op de afgelopen editie. Bij ruim 115 adressen in Batau-Noord probeerden de bezoekers van de Fiets-Rommelroute Batau-Noord aan leuke koopjes te komen. Van speelgoed tot antiek, van kleding tot een bolderkar en gereedschap; het was er allemaal te vinden. En ze kwamen van heinde en verre, vanuit Zeist, Vianen, Utrecht maar ook vanuit Vreeswijk en andere Nieuwegeinse wijken. De organisatie hoopt dat er volgend jaar weer meer mensen mee gaan doen. Bij de eerste editie waren het bijna 80 adressen, dit jaar 115. Het zou mooi zijn als buren elkaar enthousiast gaan maken, zodat uiteindelijk het iets van een hele straat wordt. Misschien ook een leuk idee om er dan een echt straatfeestje van te maken door af te sluiten met een barbecue of iets dergelijks. Bij het bekend maken van de nieuwe datum op onze Facebookpagina's waren de reacties veelbelovend. De organisatie maakte samen met de kersverse nieuwe wijkwethouder Marieke Schouten en met wethouder Jan Kuiper, twee leden van het wijknetwerk en met wijk coördinator van de gemeente Bas Meijer ook nog een korte rondgang langs een deel van de route. Zij reageerden ook enthousiast op ons initiatief en hoe sommige buren met elkaar er een waar feestje van wisten te maken. En natuurlijk zijn we ook blij met wat de vrijwilligers van huttenbouwspeeltuin Bouwgein hebben gedaan voor de kinderen. Er was een kleine kinderrommelmarkt, het luchtkussen van Evenementen Service Nieuwegein werd goed gebruikt en er werd volop geknutseld. De gemeente ging ermee akkoord dat we een veld in de openbare ruimte wilden gebruiken voor flatbewoners, die geen eigen buitenruimte hebben, maar de belangstelling daarvoor was te klein, dus het veld is leeg gebleven. Alles bij elkaar zijn wij als organisatie zeer tevreden.” Dit jaar hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van grote banners die we bij de invalswegen naar onze wijk hebben geplaatst. Omdat duurzaam, bewegen en ontmoeting kernbegrippen voor ons zijn, hebben we gebruik gemaakt van banners van ecomateriaal.
  • Renée Blom 04 juni 2018
    De voorbereidingen voor de Fietsrommelroute 2018 op 24 juni a.s zijn in volle gang. De inschrijftermijn is gesloten en we hebben dit jaar 110 deelnemers. Vorige jaar waren dit er ruim 70. Ook hebben we nu de samenwerking gezocht met huttenbouwspeeltuin Bowgein, waar een kinderrommelmarkt wordt gehouden op de 24ste. Nu nog hopen op mooi meer en middels goede p.r. zoveel mogelijk bezoekers trekken!

Twitter

Op de kaart

1  reacties

Anoniem 05-01-19 om 18:02

geweldig goed initiatief in het kader van duurzaamheid/hergebruik, verbinden en bewegen.

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}