Duurzame kerstverlichting

ProfielfotoGerty Leeuwerik 30-10-2017
807 keer bekeken 1 reacties

Huidige kerstverlichting langs de Hoofdvaartsweg en Asserwijk verlicht heel december de buurt, waardoor hele streek / wijk geniet van deze gezellige sfeer langs deze langgerekte wegen. Dit willen we vervangen en aanvullen bij de nieuwe bruggen door het gebruik van veel duurzamere led-verlichting.

Middels diverse fondsenwervingen hebben we geprobeerd het project onder de aandacht te brengen. Onder andere de Rabo-clubkas-actie is aangeschreven en een NAM-project Steekt energie in Assen. Deze laatste heeft positief gereageerd.

Om het projectdoel te halen, dat alle ornamenten vervangen kunnen worden in LED-verlichting is er ook een crowfundingsactie opgestart. Hierop is ook via sociale media positief gereageerd.

We verwachten het bedrag voor de led-verlichting voor de bestaande ornamenten te halen. Er zit zelfs een kans in dat er ruimte in het budget ontstaat om ornamenten aan te schaffen voor bij de Asserwijkbrug. Dit zal afhangen van het eindbedrag. Op 7 december wordt de kerstverlichting geplaatst. Dan maken we officieel bekend, of er nog een extra investering mogelijk is.

Kern

Naam
Kloosterveen

Aantal inwoners
streek ca 150 adressen, in de achterliggende wijk 20.000 inwoners

Gemeente
Assen

Provincie
Drenthe

Deelnemersgroep

Naam
Buurtvereniging Kloosterveen

Doelstelling
Bevorderen van een goede onderlinge verstandhouding tussen bewoners van Kloosterveen en bevorderen van het algemeern belang van de buurt

Leeftijd
Sinds juni 1945

Aantal leden
174 leden van de vereniging

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We zijn een buurtvereniging wat als doel heeft om een goede verstandhouding tussen bewoners te verkrijgen en het bevorderen van algemeen belang in de buurt. Dit doel wordt bereikt door het zorgen voor ontspanning voor leden in groepsverband en aanwen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
buurtverenigingkloosterveen@hotmail.com

Project

Doelstelling
Huidige kerstverlichting langs de Hoofdvaartsweg en Asserwijk verlicht heel december de buurt, waardoor hele streek / wijk geniet van deze gezellige sfeer langs deze langgerekte wegen. Dit willen we vervangen en aanvullen bij de nieuwe bruggen door het gebruik van veel duurzamere led-verlichting.

Beginsituatie
Huidige kerstverlichting is nu nog niet gemaakt van led verlichting en zal binnenkort vervangen moeten worden. De 2 nieuwe bruggen over de vaart zijn nog niet voorzien van verlichting. Ook hier willen we graag passende ornamenten voor.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De duurzamere led-verlichting vraagt van omwonende, welke stroom levert voor het ornament, minder kosten te maken. Tevens is de levensduur van led-lampen vele jaren langer dan reguliere gloeilampen. De kerstverlichting geeft eenheid in de wijk en is sfeervol. Bijna alle dorpen aan de vaart van Assen tot aan Dieverbrug plaatsen kerstverlichting.

Onderdeel van een groter geheel
Ons project staat op zichzelf en maakt geen onderdeel van een groter geheel, hoewel dit wel zo lijkt omdat alle buurten aan de vaart zijn eigen verlichting heeft.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners aan de Hoofdvaartsweg en Asserwijk hebben direct voordeel van de verlichting. Andere omwonenden in de wijk kunnen tijdens de fietstocht naar de stad/centrum er volop van genieten.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het plaatsen, repareren en opruimen van de kerstverlichting geschied geheel belangeloos door leden van de vereniging. Het stallen van de ornamenten voor 11 maanden per jaar geschied in loodsen van 2 leden van de vereniging. Ook stellen 2 leden van de vereninging 2 dagen per jaar hun trekkers beschikbaar voor het plaatsen en opruimen van de ornamenten.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het plaatsen van de ledverlichting op de ornamenten, ter vervanging van oude lichtslangen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Naar schatting € 5500,- aan materiaalkosten. Arbeid (skosten) worden door vrijwilligers van de vereninging beschikbaar gesteld.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Nee hooguit eigen leden met specifieke kennis of materiaal. Of als budget toelaat het vervangen van led verlichting op ornamenten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We zoeken nog technische oplossingen voor het aansluiten van de ornamenten op stroomverzieningen bij particulieren. Zijn er ook andere oplossingen? Bijvoorbeeld aansluiten op straatverlichting of werken met zonnepaneeltjes?

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een mailing zijn we aangeschreven met een folder.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk de kerstverlichting in de maand december laten branden

Afbeeldingen

Duurzaamheid

  • Gerty Leeuwerik 04 December 2018
    In november is er gewerkt aan de kerstverlichting. Alle ornamenten zijn weer gecontroleerd en er zijn reeds 15 vervangen met LED-lichtslagen. Vrijwilligers hebben enkele vrije dagen besteed om alles klaar te maken. Als Sinterklaas weer het land uit is, worden de ornamenten aan de vaart geplaatst. Een groep van ca 15 vrijwillige leden trekken in duo's langs de vaart om: gaten te boren, de palen te plaatsen, ornamenten te bevestigen, snoeren uit te rollen en bij de woningen te leggen. Een buurtbewoner met trekker en aanhanger zal de ornamenten ter plekke brengen. Een andere buurbwoner zal met trekker en voorlader ervoor zorgen dat de elelctriciteitskabels boven de weg komen te hangen.
  • Gerty Leeuwerik 13 November 2018
    Begin oktober hebben we een crowdfundings- flyer verspreid onder alle bewoners van de Hoofdvaartsweg en Asserwijk, daar waar de kerstverlichting geplaatst wordt. Verder is de flyer op de website geplaatst en verspreid via sociale media. Uiteindelijk zijn er verschillende berichten in Gezinsblad, Asser courant en facebookpagina en twitter van Wijk Kloosterveen geplaatst. De laatste heeft deze week nog een reminder geplaatst en nog steeds komen er reacties en donaties binnen! We hebben goede hoop dat we het gewenste bedrag binnen halen om alle ornamenten te vervangen met ledverlichitng Als de kerstverlichting 7 december geplaatst wordt maken we via de sociale media bekend welk bedrag er is totaal is geschonken.

Op de kaart

1  reacties

Anoniem 29-11-18 om 13:38

Dat ziet er toch altijd wel erg leuk uit in de decembermaand.
Van Meppel naar Assen rijden langs de Drentse Hoofvaart is in december net of je je begeeft in een sprookje.
Je zou het "haast" voor de lol doen!!

Een genieter

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}