Natuurspeelplaats

Jasper de Vries 31-10-2017
288 keer bekeken 0 reacties

De realisatie van een handwaterpomp en een speelbeek in de nog aan te leggen natuurspeeltuin in de nieuwbouwwijk ‘De Groene Tuinen’ te Driebergen.

Kern

Naam
Groene Tuinen

Aantal inwoners
Ongeveer 700 mensen

Gemeente
Utrechtse Heuvelrug

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Groene Tuinen

Doelstelling
Een levendige buurt, voor en door iedereen.

Leeftijd
2 jaar

Aantal leden
5 trekkers, buurtbewoners

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis over communicatie.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
jasper.devries@wur.nl

Project

Doelstelling
De realisatie van een handwaterpomp en een speelbeek in de nog aan te leggen natuurspeeltuin in de nieuwbouwwijk ‘De Groene Tuinen’ te Driebergen.

Beginsituatie
De nieuwbouwwijk “De Groene Tuinen” te Driebergen is bijna gerealiseerd. De projectontwikkelaar gaat op korte termijn twee natuurspeeltuinen aanleggen. Deze natuurspeeltuinen grenzen aan een natuurzone. Helaas is deze natuurzone niet toegankelijk en kunnen bewoners de zone dus alleen van een afstand beleven. Daarnaast zijn de natuurspeeltuinen weinig aantrekkelijk in termen van natuur. Hier willen wij, als bewonersgroep, graag verandering in brengen door natuurbeleving de speeltuin binnen te halen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Hier willen wij, als bewonersgroep, graag verandering in brengen door natuurbeleving de speeltuin binnen te halen. De Groene Tuinen is een diverse wijk met veel huishoudens met jonge kinderen. Spelen met zand, water en modder is voor jonge en oudere kinderen een bron van plezier. Het stimuleert de creativiteit, de motorische, de zintuigelijke en sociale ontwikkeling en brengt hen in contact met elkaar en de natuur. Volgens Janneke van den Bos (oprichter van Stichting Groen Cement), “krijgen kinderen die bewust opgroeien in de natuur hier een vanzelfsprekende liefde voor, die ervoor zorgt dat zij ook op latere leeftijd bewuster om gaan met zichzelf en de wereld om zich heen.” (Mulder, 2017). Ondanks dat de toekomstige speeltuinen te boek staan als natuurspeeltuinen, is in het huidige ontwerp alleen een taludglijbaan en een schommelnest opgenomen. Graag zouden wij daar nog een handwaterpomp gecombineerd met een speelbeek aan toe willen voegen, om er zo een echte samenspeelplek van te maken voor de kinderen uit de buurt en de natuurbeleving in de speeltuin te versterken

Onderdeel van een groter geheel
Ja, wij zijn onderdeel van een buurtgroep die actief is in de buurt met het organiseren van allerlei activiteiten zoals buurtfeesten tijdens burendag, opruimacties om de buurt schoon te houden en creatieve middagen voor de kinderen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle kinderen in de leeftijd 1-12.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Om de handwaterpomp en speelbeek mogelijk te maken zullen wij als groep: - De pomp aanleggen onder begeleiding van een expert - De inviltratieput realiseren - De speelbeek aanleggen onder begeleiding van een expert

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Aanleg en jaarlijks onderhoud

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€ 1750,- Vanuit bewoners is een bedrag van ongeveer € 600,- toegezegd

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, waterpompen expert Paul van Eert van bureau ‘Buitenruimte’

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, wij zoeken nog hulp bij het definitief ontwerpen van de speelbeek, de technische uitwerking en materiaalkeuze daarbij zodat wij als bewoners de speelbeek kunnen bouwen.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij hebben Kern met Pit gevonden via internet.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Advies en kennis mbt tot het ontwerpen en technisch (constructie/materiaalkeuze) van de waterspeelplaats.

Speeltuin

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}