Streekboekje 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e" voor gemeente Etten-Leur

Petra Wevers 31-10-2017
0 reacties

Met dit streekeigen boekje en bijbehorende omgevingskaart kinderen uit te dagen om meer naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Op de kaart staan alle 50-dingenlocaties die je zeker in de basisschool leeftijd beleeft moet hebben.

"50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e..." een DOE-dagboekje voor alle kinderen van alle basisscholen van gemeente Etten-Leur

Kern

Naam
Etten-Leur

Aantal inwoners
42.873 inwoners

Gemeente
Gemeente Etten-Leur

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
IVN Etten-Leur e.o.

Doelstelling
Iedereen, jong en oud, kennis te laten maken met diverse aspecten van de natuur. Mensen uitdagen om de natuur te beleven en er ook voor te zorgen.

Leeftijd
1976

Aantal leden
Bestuursleden en enkele actieve leden

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis over natuur en activiteiten rondom natuur en kinderen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
secretaris@ivn-etten-leur.nl

Project

Doelstelling
Met dit streekeigen boekje en bijbehorende omgevingskaart kinderen uit te dagen om meer naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Op de kaart staan alle 50-dingenlocaties die je zeker in de basisschool leeftijd beleeft moet hebben.

Beginsituatie
Het boekje wordt naar de format van Stichting Buitenmakelaar (ooit initiatiefnemer) van dit boekje ontwikkeld en streekeigen gemaakt voor gemeente Etten-Leur. Samen met natuurorganisaties, onderwijs, gemeente en andere natuurliefhebbers worden de 50-dingen toegepast op de gemeente Etten-leur en op de kaart komen alle belevingslocaties.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Kinderen worden uitgelokt om meer buiten te spelen en hun omgeving te ontdekken. Natuuraanbieders bieden activiteiten aan voor kinderen en onderwijs met dit thema natuur. Ook boerderijen, molens en anderen worden betrokken bij dit boekje.

Onderdeel van een groter geheel
Zoals al eerder vermeld. Initiatiefnemers van Stichting Buitenmakelaar. Voor deze gemeente kopen we een licentie en samen met de IVN-leden en andere organisaties maken we dit boekje omgevingsgericht. Organisaties als waterschap, staatsbosbeheer, gemeente en ZLTO zitten dan aan tafel.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Kinderen van groep 3 van alle basisscholen van gemeente Etten-leur, drie schooljaren lang. 1800 dagboekjes.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In gesprek met bewoners van E-L, organisaties die natuuractiviteiten aanbieden of natuur in beheer hebben. Ook gaan twee middelbare scholen onderzoek doen bij hun leeftijdsgenootjes en basisschoolkinderen waar zij buitenspelen en wat ze in de natuur in Etten-Leur kunnen beleven. Keuzes voor de meest toepasselijke 50-natuuractiviteiten worden gekozen voor dit boekje, wat past bij het landschap van Etten-Leur en waar kan dit gedaan worden.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Sponsorwerving, vormgeving en drukwerk.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
€19.386

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Zie eerder vermeld

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet specifiek

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
We zijn al jaren bekend met de KNHM. Ook ontvangen we de werkplaats en volgen Kern met Pit in de social media. Via een filmpje van Kern met Pit van Stichting Buitenmakelaar zagen we het plan om dit 50-dingenboekje te maken voor Bunnik. Sindsdien zi

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Bekendbaarheid, ingangen bij belanghebbende organisaties binnen deze regio. Kennis over de omgeving.

Afbeeldingen

Kern met pit-finale 2015: Stichting Buitenmakelaar

Toegevoegde bestanden

Educatief

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}