Kunstproject straatnamen America

Hay Mulders 31-10-2017
1 reacties

Ons project heeft tot doel om de omgeving te verfraaien en te voorzien van meer informatie over de naamgevers . Er zullen 4 straten vallen onder het project. Straatnamen, vernoemd naar personen worden voorzien van informatiepanelen, er komen bomen en rondom de bomen boomkorven (zie projectplan)

Kern

Naam
America

Aantal inwoners
2050

Gemeente
Horst aan de Maas

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
St. Werkgroep Oud America, samen met andere verenigingen vormend de Werkgroep kunstproject straatnamen

Doelstelling
De historie van America onderzoeken, inventariseren, verzamelen, zichtbaar maken en bewaren voor anderen.

Leeftijd
De heemkundevereniging Oud America vanaf 1979, de Werkgroep Kunstproject straatnamen 1,5 jaar

Aantal leden
De St. Werkgroep Oud America (heemkundewerkgroep) bestaat uit 12 leden, de werkgroep Kunstproject bestaat uit 7 personen, waarvan 4 vertegenwoordigers van verenigingen / stichtingen uit het dorp.

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We hebben inmiddels al heel wat ervaring in het organiseren van activiteiten rond onthullingen en ook in het ontwerpen van informatiepanelen. Ook is er een website ontwikkeld door een van onze werkgroepleden met daaraan verbonden Q-codes.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
hay.mulders@ziggo.nl

Project

Doelstelling
Ons project heeft tot doel om de omgeving te verfraaien en te voorzien van meer informatie over de naamgevers . Er zullen 4 straten vallen onder het project. Straatnamen, vernoemd naar personen worden voorzien van informatiepanelen, er komen bomen en rondom de bomen boomkorven (zie projectplan)

Beginsituatie
In 2017 is er een nieuw woningbouwproject opgestart, waarvoor de heemkundevereniging aan de gemeente straatnamen heeft aangeleverd, die vernoemd zijn naar personen uit het dorp. De eerste woningen zijn gebouwd en een aantal woningen is bewoond. Ook zijn er een 2-tal straatnaamborden geplaatst (Meister Rongenstraat en Grad Poelsstraat). Onlangs zijn er informatiepanelen geplaatst bij elke straat. Deze zijn feestelijk onthuld.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De woonomgeving zal leuker worden door de aanwezigheid van bomen en een kunstwerk erbij en voor de omwonenden en voor de bezoekers meer informatie bieden door de aanwezigheid van de informatiepanelen. Het planten van bomen zal de omgeving groener maken en doordat het vruchtdragende bomen zijn (appels en noten) zal men ook nog letterlijk de vruchten ervan kunnen plukken.

Onderdeel van een groter geheel
Het hele project is groter dan we nu gaan realiseren. T.a.v. de informatiepanelen gaan we in de overige straten in America verder doortrekken. Er zijn nog 10 straten die vernoemd zijn naar personen uit het dorp. In het nieuwe woongebied komen nog 2 straten, die we willen voorzien van bomen en kunstwerken bij de bomen t.z.t. .

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In principe hebben alle bezoekers en bewoners van de straat iets aan een mooier straatbeeld. In die zin is het voor iedereen aantrekkelijker. Ook zal het interessant zijn voor toeristen, die door de aanwezigheid van 2 recreatieparken, hier veelvuldig rondfietsen. Per slot van rekening wordt voor deze mensen "vakantie in America" nog leuker.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij als werkgroep zijn volop bezig met de voorbereidingen en zijn in overleg met de gemeente Horst aan de Maas om de locaties te bepalen voor de te plaatsen bomen. Als de bomen geplant worden zullen we vrijwilligers inschakelen om dit mee uit te voeren. Verder zijn we in overleg met de families van de naamgevers van de straten en de beoogde kunstenaar om tot een mooi kunstwerk te komen bij elke boom. Uiteraard gaan we dit straks, als het klaar is, feestelijk onthullen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het maken van het kunstwerk wordt gedaan door kunstenaar Sjer Jacobs.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De totale kosten van het totale project bedragen ca. € 10.000,- In het projectplan staat dit nader uitgewerkt.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Alleen voor het vervaardigen van de kunstwerken hebben we hulp van een kunstenaar nodig. Voor de informatiepanelen zijn we ook aangewezen op externen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We willen geen gebruik maken van deze ondersteuning.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
De afgelopen jaren zijn er meerdere projecten in America, die deelgenomen hebben aan Kern met Pit. We krijgen elke keer via KmP en via de dorpsraad informatiefolders van KmP.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We zouden hooguit advies willen krijgen over hoe we de overige gelden bij elkaar kunnen krijgen om dit project te financieren. met alle betrokkenen en verenigingen proberen we zoveel mogelijk zelf te regelen. In dit project gaat dit ook zeker lukken.

Afbeeldingen

Kunst

  • Hay Mulders 31 december 2018
    Op 8-9-2018 zijn beide kunstwerken onthuld aan respectievelijk de Meister Rongen straat en de Grad Poelsstraat in America. Sjer Jacobs (kunstenaar) uit Belfeld heeft er echt iets bijzonders en iets bijzonder moois van gemaakt. De finishing touch werd gedaan door Tielen Metaal uit America. Een geslaagd project!!

Op de kaart

1  reacties

Hay Mulders 31-10-17 om 22:49

Schrijf een reactie...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}