Samen Sportief Wandelen in Aadorp

Patrick Vollenbroek September 05, 2018
929 keer bekeken 0 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

De nieuwe sportieve wandelroutes (van 1, 3, 6 en 9 km) door het prachtige landschap van Aadorp brengen jong en oud in beweging. Het laat hen op sportieve wijze kennis maken met verborgen pareltjes. De routes brengen mensen samen: bij lokale tussenstops kan een kop koffie of lunch worden genuttigd.

Kern

Name
Aadorp

Aantal inwoners
1.500

Gemeente
Almelo

Province
Overijssel

Deelnemersgroep

Name
ASV'57

Doelstelling
Voetbalvereniging ASV’57 wil als Actief Betrokken Club een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in het dorp. Dit doet de vereniging door het organiseren van allerlei activiteiten op en rondom het sportcomplex. Het verenigen van mensen, met en zonder voetbal, is de missie van ASV’57.

Aantal leden
6

Soort
Sportvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Als ABC-club hebben wij ervaring in het binden en verbinden van verschillende lokale partijen om maatschappelijke doel te bereiken. Zoals verenigingen, buurtbewoners, verzorgingshuizen, basisscholen, zorginstanties, ondernemers en kerkgemeenschappen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
De nieuwe sportieve wandelroutes (van 1, 3, 6 en 9 km) door het prachtige landschap van Aadorp brengen jong en oud in beweging. Het laat hen op sportieve wijze kennis maken met verborgen pareltjes. De routes brengen mensen samen: bij lokale tussenstops kan een kop koffie of lunch worden genuttigd.

Beginsituatie
Door veranderingen in het landschap van de overheid legt de gemeente Almelo steeds meer taken neer bij de inwoners. Dit geldt ook voor het onderhoud van de drie huidige wandelpaden die Aadorp rijk is, waardoor de kwalitatieve staat van deze paden achteruit holt. Dit weerhoudt mensen die minder goed ter been zijn om wandelingen in Aadorp en omgeving te maken. Bovendien zijn deze vervallen paden allen 5 km lang, waardoor minder en goed geoefende wandelaars niet aan hun trekken komen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
In 2016 is in het dorp ‘Noaberschap Aadorp’ van start gegaan, waarmee in Aadorp het aloude Twentse noaberschap weer vorm en inhoud wordt gegeven. Hiermee wil het dorp meer oog voor elkaar hebben. Met de nieuwe wandelroutes wil ASV als een ware noaber optreden, door de inwoners en bezoekers een laagdrempelige beweegactiviteit door het mooie Aadorp aan te bieden. Want af en toe een luchtje scheppen is heel gezond! Bovendien vormen de routes en de tussenstops een ideale omgeving voor sociaal contact: hier kan men samen sportief zijn en nieuwe mensen ontmoeten. De nieuwe routes leiden namelijk langs verschillende ontmoetingsplekken, zoals het plaatselijke gemeenschapshuis 't Aahoes en de gezellige sportkantine van ASV'57. Met de nieuwe routes wordt ook rekening gehouden met mensen die minder goed ter been zijn. We letten erop dat er zo weinig mogelijk obstakels, zoals kruisingen en hoge stoepranden, op hun pad te vinden zijn. Want waar een wil is, vormen wij met de nieuwe routes een weg!

Onderdeel van een groter geheel
Het project ‘Samen Sportief Wandelen in Aadorp’ maakt onderdeel uit van Elke Stap Telt. Dit is een laagdrempelig wandelprogramma voor 55-plussers waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Er wordt in april, mei en juni 2019 12 keer in groepsverband gewandeld, aansluitend wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over interessante, wandelgerelateerde onderwerpen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De nieuwe wandelroutes brengen jong en oud in beweging. Dankzij de verschillende afstanden is er voor ieder wat wils: zowel inwoners als bezoekers van het dorp kunnen gebruik maken van de routes. Bovendien worden deze door vrijwilligers van ASV en bewoners van het dorp uitgezet, wat de betrokkenheid van het gehele dorp extra vergroot.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Werven van vrijwilligers, binden en verbinden van verschillende lokale partijen (inwoners, andere sportverenigingen, gemeenschapshuis, Wandelnetwerk Twente, etc.), uitzetten van de wandelroutes en aanschaffen van start-, finish- en wegwijsbordjes en bankjes (als rustpunt).

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Niets: ASV’67 is een hechte vereniging, Aadorp is een hechte gemeenschap. Hierdoor zijn er voldoende vrijwilligers voorhanden die graag de mouwen uit de handen steken.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
1.000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen hulp van Wandelnetwerk Twente, vrijwilligers uit de club en vrijwilligers uit het dorp voor: het uitzetten wandelroutes, het eventueel weghalen van obstakels op de routes, het plaatsen van start-, finish- en wegwijsbordjes en het plaatsen van enkele bankjes op de weg van de route.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
We zijn op de hoogte gebracht via de online nieuwsbrief van ASK.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe het project vorm te geven, inwoners uit het dorp erbij te betrekken en met verschillende partijen het 'Samen Sportief Wandelen in Aadorp' zo succesvol uit te voeren.

Images

Natuur- en wandeltochten

Twitter

On the map

0  Comments

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings