Uitdaging op het schoolplein

Femke Keupink June 06, 2018
873 keer bekeken 1 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

Op de school is een onderzoek gedaan naar het schoolplein en hieruit blijkt dat kinderen te weinig uitdaging hebben om op het schoolplein te gaan bewegen. Het schoolplein ziet er op dit moment een saai en grijs uit, hier willen we met het Kindcentrum mee aan de slag. Jong en oud ontmoeten elkaar op het schoolplein, en hoe mooi zou het zijn dat kinderen en ouders hier na schooltijd ook blijven en uitgedaagd worden verschillende beweegvormen te kunnen doen.

Kern

Name
Wijk Sluitersveld

Aantal inwoners
5955

Gemeente
Almelo

Province
Overijssel

Deelnemersgroep

Name
Kindcentrum Sluitersveld

Doelstelling
Kinderen een uitdagende omgeving bieden om bewegen te stimuleren.

Aantal leden
5

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Als Kindcentrum in de wijk Sluitersveld hebben wij ervaring in het binden en verbinden van verschillende partners in de wijk zoals sportverenigingen, welzijnsorganisaties, Sportbedrijf Almelo , kinderopvang, peuteropvang en basisschool. Samen hebben we afgelopen jaar veel stappen m.b.t. gezondheid en bewegen kunnen zetten in de wijk.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
f.keupink@sportbedrijfalmelo.nl

Project

Doelstelling
Op de school is een onderzoek gedaan naar het schoolplein en hieruit blijkt dat kinderen te weinig uitdaging hebben om op het schoolplein te gaan bewegen. Het schoolplein ziet er op dit moment een saai en grijs uit, hier willen we met het Kindcentrum mee aan de slag. Jong en oud ontmoeten elkaar op het schoolplein, en hoe mooi zou het zijn dat kinderen en ouders hier na schooltijd ook blijven en uitgedaagd worden verschillende beweegvormen te kunnen doen.

Beginsituatie
Op dit moment is er op het schoolplein niet veel te doen, er staat een klimrek en er ligt een klein voetbalveld. Vooral voor de kinderen van de groepen 1 t/m 4 is er weinig uitdaging.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Met de aanpassingen van het schoolplein wil het Kindcentrum optreden, door de kinderen en ouders in de wijk uit te dagen om naar buiten te gaan om lekker te gaan bewegen! Bovendien is het schoolplein een ideale omgeving voor sociaal contact: hier kan men samen sportief zijn en nieuwe mensen ontmoeten. Het Sluitersveld is een lage SES-wijk en dit betekent dat er voldoende mogelijkheden in de wijk moeten zijn, omdat kinderen de wijk niet snel uitkomen.

Onderdeel van een groter geheel
De laatste tijd is er veel aandacht voor meer bewegen voor kinderen. Op basisschool Het Letterveld zijn ze druk bezig met gezonde voeding, gezonde school, bewegen etc. De school heeft vorig jaar dan ook het vignet Voeding gehaald. Dit betekent dat de school zich inzet om gezonde voeding bij kinderen te stimuleren. Dit jaar willen we gaan voor het vignet Sport & Bewegen. Dit betekent dat er op school les wordt gegeven door een vakleerkracht, er een samenwerking is met de verschillende partners in de wijk om het sport- en spelaanbod voor kinderen te verbeteren en moeten we kijken naar de inrichting van het schoolplein.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Het plein in de wijk Sluitersveld is een openbaar speelplein. Vooral kinderen op school en in de wijk hebben voordeel van dit project. UIiteraard kan iedereen die gebruik wil maken van het plein dus ook sportverenigingen of de welzijnsorganisatie het plein op om samen te bewegen en activiteiten te organiseren.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- werven van vrijwilligers - binden en verbinden van lokale partijen - Mogelijkheden speelpleinleveranciers bespreken - Wensen bespreken van kinderen en ouders in wijk m.b.t. het plein

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Speeltoestellen plaatsen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Ongeveer 15.000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja van ouders die mee willen helpen met tegels verplaatsen op het plein.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee, geen gebruik van maken.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de nieuwsbrief van ASK.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
leren van eerdere projecten, financieel

Vakleerkracht+ Sportbedrijf Almelo

Sport en Spel

Twitter

On the map

1  Comments

Jessica Winter November 14, 2018

Een groen schoolplein daagt ook uitkom te bewegen! In de hele provincie helpen we scholen om hun schoolplein groen te maken! Kijk eens op https://www.jijenoverijssel.nl/7651/alle-schoolpleinen-in-overijssel-groen-in-2025

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings