Vertel Mij Wat, waargebeurde verhalen uit de Betuwe.

Charlotte Vonk 04-09-2018
677 keer bekeken 0 reacties

Vanaf 2019 is er een nieuwe samengevoegde gemeente; West Betuwe. Het is wenselijk dat inwoners meer met elkaar kennismaken. Avonden waar verhalen uit en over De Betuwe verteld worden zijn daarin zeer welkom en verbindend. Mensen vertellen waar gebeurde verhalen, die ze zelf hebben meegemaakt.

Kern

Naam
Acquoy, een van de 27 kernen van het toekomstige West Betuwe

Aantal inwoners
Ongeveer 650

Gemeente
nu nog Geldermalsen

Provincie
Gelderland

Deelnemersgroep

Naam
Vertel Mij Wat

Doelstelling
Avonden organiseren, waarbij waar gebeurde Betuwse verhalen verteld worden, door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt.

Leeftijd
Sinds de zomer van 2018

Aantal leden
5 personen, met daarnaast nog vrijwilligers.

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
charlotte@la-pas.nl

Project

Doelstelling
Vanaf 2019 is er een nieuwe samengevoegde gemeente; West Betuwe. Het is wenselijk dat inwoners meer met elkaar kennismaken. Avonden waar verhalen uit en over De Betuwe verteld worden zijn daarin zeer welkom en verbindend. Mensen vertellen waar gebeurde verhalen, die ze zelf hebben meegemaakt.

Beginsituatie
Ons plan: We organiseren avonden waarop verhalen worden verteld. De bedoeling is dat het waar gebeurde verhalen zijn, die verteld worden door degenen die ze hebben meegemaakt. De nadruk ligt op het feit dat de vertellers uit de Betuwe komen, en/of dat het verhaal zich in de Betuwe afspeelt. De verhalen worden niet voorgelezen, maar spontaan verteld, zoals je dat ook in de kroeg of op een verjaardag zou doen. De avonden worden gehouden in een café of in een dorpshuis. We willen een intieme sfeer, want dan ontstaat een situatie waarbij de vertellers zich op hun gemak voelen. Op één avond worden ongeveer 6 verhalen verteld, van ongeveer 8 minuten Dit alles wordt omlijst met muziek. De muziek is om doorheen te praten, zodat je je naderhand weer op het verhaal dat verteld wordt kan concentreren. We houden het graag laagdrempelig, met gratis entree voor het publiek. We hebben een eerste try out gehad in tapperij Lingezicht in Acquoy, die zeer voorspoedig verliep, met goede verhalen en gezellige live muziek. Verhalen vertellen is een vorm van oral history. Oral history heeft een archieffunctie, het vastleggen van herinneringen van vertellers zodat deze kunnen dienen als historische bron. De verhalen worden opgenomen en in een podcast verwerkt, die via de website te beluisteren is. Zo blijven ze bewaard. Dit is tevens een leuk aandenken voor de vertellers zelf, maar ook voor de streek. Ons voornemen is om hier samen te gaan werken met de regionale omroep.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Inwoners worden verleid naar andere kernen te gaan en leren zo hun eigen regio (en nieuwe gemeente) kennen. We organiseren een verbindende activiteit, waarbij mensen die elkaar niet kennen elkaars verhalen horen en daardoor meer te weten komen van elkaar en samen een bijzondere avond beleven.

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners van de kleine kernen van de nieuwe gemeente West Betuwe.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In 2018 organiseren we nog 2 avonden in Acquoy, in Tapperij Lingezicht. Een avond in oktober, en een in december. In 2019 organiseren we 8 avonden in een dorpscafé of buurthuis in andere kernen van West Betuwe, zoals bijvoorbeeld in het Stroomhuis in Neerijnen. Het zou kunnen dat een avond een thema heeft, waar we vertellers bij zoeken, bijvoorbeeld over de windhoos, of verhalen over het hoge water. De laatste avond organiseren we in een grote zaal, bijvoorbeeld in de Pluk, waar we de 10 mooiste verhalen van de avonden ervoor nog eens verteld worden.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het maken van een podcast.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
€ 4500,00

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen een muzikant om een herkenningstune te maken We willen graag een professionele podcast maken, de techniek daarvoor hebben we niet in huis. De vertellers zijn mensen uit de regio die graag een verhaal willen vertellen, bij elke avond die we houden zijn dat andere mensen. De muzikanten die live muziek maken.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Van horen zeggen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Ervaring met soortgelijke projecten. Ondersteuning in de realisatie, bijvoorbeeld bij de geluidstechniek. Fondsen werven.

Afbeeldingen

Cultuur en historie

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}