Hommage aan Simfa Houtfabriek

Ingrid Kriens September 28, 2018
859 keer bekeken 0 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op het predikaat Kern met Pit 2019. Stem op jouw favoriet via dit formulier! (Tip: selecteer op provincie)

Wij realiseren een foto-expositie en geven een herinneringsboekje uit over de geschiedenis van de voormalige houtfabriek Simfa en interviews met ex-werknemers. Onze woonwijk is 25 jaar geleden op deze plek gebouwd. Het project is ook een burendag.

De wijk Houthaven, gelegen in Oosterhout NB, is geheel gebouwd op de plek waar ooit houtfabriek Simons, of ‘De Simfa’ stond. Deze fabriek produceerde kleine kuipen voor de boterfabriek en planken, en in een later stadium pallets en houtwol. Boomstammen werden per schip aangevoerd via het Wilhelminakanaal en in een zijarm gelost.

Het bestuur van Stichting Wijkteam Houthaven heeft het voornemen om een historische muurschildering te realiseren op de zijmuur van het flatgebouw Houtwolplantsoen, dat bij de ingang van de wijk Houthaven ligt. Op deze manier komt er een levendige herinnering aan de geschiedenis van de Houtfabriek terug en maken we iets moois op een zichtlocatie.

Wij denken ook dat de muurschildering bijdraagt aan het benadrukken van de identiteit van de Houthaven, wat het woongenot bij de bewoners kan verhogen.

Daarnaast geven we een herinneringsboekje uit, vol met interviews verhalen en over de geschiedenis van de houtfabriek. Er staan unieke foto's in. Deze foto's worden op een professionele manier afgedrukt en worden tentoongesteld in De Gecroonde Bel in het weekend van 22-23 juni 2019.

Kern

Name
Wijkteam Houthaven

Aantal inwoners
600

Gemeente
Oosterhout

Province
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Name
Stichting Wijkteam Houthaven

Doelstelling
Geborgenheid door betrokkenheid: organiseren activiteiten en buurtpreventie

Aantal leden
6 bestuursleden

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Ervaring met organiseren buitenspeeldag, burendag, opknappen speeltuin, omgang met gemeente, deelname aan buurtpreventie acties en apps.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
wijkteam@houthavenoosterhout.nl

Project

Doelstelling
Wij realiseren een foto-expositie en geven een herinneringsboekje uit over de geschiedenis van de voormalige houtfabriek Simfa en interviews met ex-werknemers. Onze woonwijk is 25 jaar geleden op deze plek gebouwd. Het project is ook een burendag.

Beginsituatie
De woonwijk is welvarend en goed onderhouden te noemen. Er mist wat sociale cohesie, die wij willen bevorderen door het organiseren van activiteiten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De expositie en het boekje kunnen een verbindende factor vormen en een identiteit geven aan de wijk wat het woongenot ten goede komt. De muur waarop een muurschildering komt is niet mooi en ligt centraal bij de ingang van de wijk. Dit is een mooie zicht locatie voor de schildering.

Onderdeel van een groter geheel
Het is onderdeel van ons jubileumproject. De muurschildering is het centrale onderdeel en de onthulling daarvan wordt op de dag van de tweedaagse expositie op 22-23 juni 2019 gedaan. Voor wijkgenoten vormt het meewerken aan de opbouw en de inloop bij de expositie een mooie aanleiding voor gesprekken.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle wijkbewoners kunnen genieten van een beeldbepalende, historisch kunstwerk, een collage gebaseerd op werkelijke foto's. Uit heel Oosterhout hebben vele mensen ooit bij de houtfabriek gewerkt, zij zijn betrokken en enthousiast over het project.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij geven input voor het schetsontwerp en de onderhandelingen over de uitvoering van de muurschildering. Wij verzamelen verhalen, houden interviews en bewerken tekst en beeld voor het boekje. Voor de expo verzamelen wij fotomateriaal van prof en amateurfotografen, sorteren deze en laten ze afdrukken. De expositie wordt ingericht en opgeruimd met vrijwilligers.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De muurschildering wordt door een kunstenaar gedaan, de layout van het boekje gebeurt ook extern

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€ 17.076,45

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij werken samen met de Heemkundekring en krijgen De Gecroonde Bel gratis in bruikleen als exporuimte, van het Speelgoedmuseum krijgen wij expositieborden in bruikleen, in ruil wordt onze tentoonstelling bij hen herhaald. Ook werken wij samen met wooncorporatie Thuisvester, die het project voor 50% ondersteunt. De gemeente ondersteunt ons financieel en geeft medewerking en advies. De muurschildering wordt door een kunstenaar uitgevoerd die verbonden is aan Stichting Blind Walls Gallery.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Wij hebben veel expertise in de wijk en kunnen van allerlei organisaties gebruikmaken voor advies.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
De berichten van Kern met Pit worden doorgegeven via de wijk coordinatoren van de gemeente aan alle buurtverenigingen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij zouden nog extra pr uitingen via KmPkunnen gebruiken. We hebben al een pr plan klaarliggen, maar meer is altijd welkom.

Images

Cultuur en historie

Twitter

On the map

0  Comments

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}