Natuurspeeltuin Voorschoten geeft bijen een veilige plek!

Martine Rijfkogel 30-10-2018
530 keer bekeken 0 reacties

Bezoekers van de natuurspeeltuin kunnen veilig van dichtbij het gedrag van de honingbijen bestuderen. De bijenkasten zijn het middelpunt van educatieve momenten. De bezoekers leren over bijenvolken, over bestuiving van planten en bloemen en ook wat ze zelf kunnen doen om bijen te helpen.

Dit jaar willen we een bijenhoekje inrichten wat ervoor moet zorgen dat de Natuurspeeltuin Voorschoten nog meer een educatieve functie gaat krijgen. We willen kinderen laten ervaren dat ze niet bang hoeven te zijn voor bijen en hoe interessant deze diertjes eigenlijk zijn als je er wat meer over weet. Daarnaast leveren we een bijdrage aan de biodiversiteit en bieden we ook de wilde bijen en veilige plek om voedsel te zoeken en te wonen.

Kern

Naam
Stichting Natuurspeeltuin Voorschoten

Aantal inwoners
In Voorschoten wonen ruim 25.000 mensen.

Gemeente
Gemeente Voorschoten

Provincie
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Natuurspeeltuin Voorschoten

Doelstelling
De Natuurspeeltuin is een plek waar kinderen onbeperkt en in een veilige omgeving kunnen buitenspelen, op een speelse manier kennis kunnen maken met de natuur en een positieve houding kunnen ontwikkelen tegenover flora en fauna. Ze kunnen hun eigen grenzen ontdekken en verleggen. Een natuurspeeltuin prikkelt de zintuigen van kinderen, stimuleert hun fysieke ontwikkeling en verbetert hun sociale vaardigheden. Daarnaast vergroot spelen in de natuur de fantasie en creativiteit van kinderen. Het maakt ze bewust van hun omgeving, de natuur en het milieu.

Aantal leden
Bestuur: 3 personen, Overige vrijwilligers: +/- 25 personen

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij kunnen andere initiatiefnemers helpen bij het opstellen van een projectplan en het aanvragen van fondsen en subsidies.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@natuurspeeltuinvoorschoten.nl

Project

Doelstelling
Bezoekers van de natuurspeeltuin kunnen veilig van dichtbij het gedrag van de honingbijen bestuderen. De bijenkasten zijn het middelpunt van educatieve momenten. De bezoekers leren over bijenvolken, over bestuiving van planten en bloemen en ook wat ze zelf kunnen doen om bijen te helpen.

Beginsituatie
Wij zijn ons aan het oriënteren op het plaatsen van bijenkasten in de Natuurspeeltuin. We hebben een geschikte imker gevonden die ons wil begeleiden in het proces en de bijenkasten wil onderhouden. We hebben ook een plaats in de speeltuin uitgekozen waar de kasten komen te staan.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het plaatsen van bijenkasten in de speeltuin zorgt dat de speeltuin nog meer een educatieve functie kan invullen binnen de woonomgeving. Het zal nog meer bezoekers trekken en leert de kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn voor bijen.

Onderdeel van een groter geheel
De bijenkasten maken onderdeel uit van de Natuurspeeltuin. De natuurspeeltuin heeft als voornaamste doel dat de kinderen veilig moeten kunnen buiten spelen. Daarnaast willen wij ook dat de speeltuin een educatieve functie heeft. We hebben een moestuin die door vrijwilligers wordt bijgehouden. Een bijenkast zou een prachtige aanvulling zijn.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bezoekers (kinderen, ouders en grootouders) die onze speeltuin bezoeken. Daarnaast is het natuurlijk ook heel goed voor de natuur (de bloemen en de bijen en dus indirect alle dieren).

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De vrijwilligers zullen zelf alle werkzaamheden uitvoeren om de kasten te kunnen plaatsen (een afdak bouwen, hekwerk plaatsen etc.). De imker gaat de bijen verzorgen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
geen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De startkosten van het project zijn ongeveer 1000 euro. Dit zijn vooral de kosten voor de aanschaf van de bijenkasten en materiaal voor de imker, het plaatsen van een overkapping, hekwerk en het informatiebord. Vervolgens verwachten we ook jaarlijks lopende kosten van ongeveer 100 euro. Deze kosten kunnen we betalen met de inkomsten van kinderfeestjes en evenementen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We hebben een imker ingeschakeld die de kasten wil verzorgen en educatieve activiteiten wil organiseren voor de bezoekers van de speeltuin.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
-

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij hebben hierover gelezen in de nieuwsbrief van de NUSO.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Tips vanuit andere projectgroepen die ervaring hebben met het plaatsen van bijenkasten op een openbare plek.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Educatief

 • Martine Rijfkogel 11 September 2019
  11-9-2019: #Nederlandzoemt! Niet alleen onze honingbijen, maar ook de wilde bijen en vlinders willen we extra nectar en stuifmeel als voedsel aanbieden. Daarom hebben onze bloemenmeisjes een stuk grond in de natuurspeeltuin ingezaaid met verschillende inheemse bloemenmengsels (mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nederlandse Postcodeloterij via een bijenvoucher van de Groene Motor). Voor een zoemende bloemweide vanaf volgend jaar!
 • Martine Rijfkogel 15 July 2019
  15-7-2019: Op zaterdag 6 juli hebben we de bijenstal officieel geopend! Na een feestelijke optocht door de nieuwe wilgentunnel en veel geknuffel met mascotte Bijtje Pol, werd uiteindelijk het doek van de stal getrokken. Vervolgens konden de kinderen bloembommetjes knutselen voor de bijen, een bijenspeurtocht lopen, de bijen-tentoonstelling bekijken en meedoen aan de wedstrijd 'Verzin een naam voor de koningin’. Onze bijenkoningin heet vanaf nu Bella!
 • Martine Rijfkogel 03 April 2019
  3-4-2019: #Nederlandzoemt! Vorige week hadden we bezoek van een aantal bijenexperts. Fabrice Ottburg (Wageningen University & Research) en Vincent Kalkman (EIS Kenniscentrum Insecten) van de bijenhelpdesk van Groene Cirkel Bijenlandschap en Wout van der Slikke (De Groene Motor), kregen een rondleiding om de bestaande beplanting op Natuurspeeltuin onder de loep te nemen en nest- en voedselplekken voor wilde bijen op te speuren. Er wordt nu een persoonlijk advies met praktische tips voor de Natuurspeeltuin Voorschoten uitgewerkt, zodat we precies weten welke bloemen en planten we het beste kunnen inzaaien en aanplanten om de wilde bijen in Voorschoten te helpen!
 • Martine Rijfkogel 18 March 2019
  16-3-2019: Wat een geweldige dag! Ruim 20 vrijwilligers hebben zich op zaterdag 16 maart tijdens NLdoet ondanks de harde wind ingezet om de Natuurspeeltuin nog mooier te maken. Taskforce bijenstal ging zelfs al om 8 uur 's ochtends van start. Onze prachtige bijenstal is nu bijna af en we hebben een nieuwe spannende wilgentunnel gebouwd die tegelijk als vliegscherm vóór de bijenstal dient om te zorgen dat de honingbijen de goede kant op vliegen richting onze fruitboomgaard. Binnenkort veldbezoek van de experts van de Bijenhelpdesk voor advies over de beplanting van ons toekomstige bijenparadijs!

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}