Over d'n Dam plein.

Heidy Wieland November 05, 2018
1376 keer bekeken 0 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

Een groen speelplein dat meer is dan een pauzeplaats of een overblijfplek van de school. Een plek waar kinderen kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen en leren van de natuur tijdens en na school. Maar ook de plaatselijke verenigingen, moeten gebruik kunnen maken van deze plek voor ontmoeting.

Kern

Name
Deursen-Dennenburg, Demen, Dieden, Neerlangel

Aantal inwoners
2300 inwoners

Gemeente
Gemeente Oss

Province
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Name
Over d'n Dam Plein

Doelstelling
De realisatie van een groen speelplein waar enerzijds kinderen op een spelende wijze kennis kunnen maken met de natuur zowel tijdens als na schooltijd en anderzijds een plein voor plaatselijke ontmoeting van inwoners/clubs/verenigingen in de Deursen- Dennenburg, Dieden, Demen en Neerlangel.

Aantal leden
12 leden

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
Een groen speelplein dat meer is dan een pauzeplaats of een overblijfplek van de school. Een plek waar kinderen kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen en leren van de natuur tijdens en na school. Maar ook de plaatselijke verenigingen, moeten gebruik kunnen maken van deze plek voor ontmoeting.

Beginsituatie
zie bij verbetering woonomgeving

Verbeteringen voor de woonomgeving
Voor de 5 kernen van ‘Over d’n Dam’ (Deursen-Dennenburg, Dieden, Demen en Neerlangel) is het belangrijk dat het dorp leefbaar blijft. Een speeltuin draagt hieraan bij. Een speeltuin op een centrale plek, bij de basisschool, een plek die vertrouwd is voor kinderen en waar kinderen veilig naar toe kunnen fietsen en/of lopen. Immers dat wordt hun door ouders al vroeg geleerd. Waarom deze keuze. De school is een centrale en vertrouwde plaats. Daarnaast is het schoolplein van de school De vier Heemskinderen in Deursen-Dennenburg aan vervanging toe. Het is grotendeels bestraat, biedt geen uitdaging voor kinderen, er is te weinig schaduw en is bovendien deels afgekeurd (looptunnel / zandbak in het kleuter gedeelte). Voor de bovenbouw kinderen is er buiten één klimrek niet veel meer te doen dan voetballen. En ook de omliggende speelgelegenheden een Speeltuintje en een voetbalveld in eigen beheer zijn niet meer de allernieuwste. Samenvattend: Het is tijd voor een moderne nieuwe groene speelplaats, waarin alle kinderen uitgedaagd worden. Maar waar ook ontmoeting kan plaatsvinden van verenigingen/clubs. Een plein waar de buurt een oogje in het zeil houdt en de ouders en de school zorgdragen voor het onderhoud.

Onderdeel van een groter geheel
nvt

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Kinderen, ouders, leerkrachten, buurtbewoners, clubs verenigingen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Sinds 2017 zijn diverse inwoners en ouders met de school en de gemeente in gesprek over de realisatie van een speeltuin. We willen alle ideeën gezamenlijk oppakken en verder uitwerken, komen tot een ontwerp, dit definitief maken en straten met de verbouwing van het schoolplein. Met medewerking van de ouders/inwoners van de kerndorpen proberen we sponsoring, subsidies en in een later stadium het onderhoud van het speelplein te organiseren.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Ontwerp en verbouwing van huidige schoolplein naar een veilig en verantwoord groen speelplein wordt uitbesteed.Waar ouders kunnen helpen worden deze ingezet.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Momenteel zijn gesprekken met ontwerper gaande en wordt de begroting afhankelijk van het ontwerp gemaakt.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Sub werkgroepen van ouders voor Ontwerp, Sponsoring, subsidies, dienstenveiling. Andere betrokkenen zijn onder andere: Gemeente Oss, School bestuur Optimus, de Vier Heemskinderen, Hovenier en ontwerpbureau Organisaties die subsidies verstrekken, Dienstenveiling: kinderen, ouders, ondernemers, buurtbewoners ? Wijkcoördinator ? Dorpsraad Ravenstein

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Afhankelijk van het uiteindelijke ontwerp in samen spraak met ontwerper kijken naar veiligheid, waterbeheer en andere techniek/ oplossingen. Ondersteuning in de vorm van middelen (sponsering, subsidies) of duurzame (speel)materialen

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via ander buurtinitiatief

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Leren van andere projecten, advies over ontwerp, veiligheid speelplaatsen/voorzieningen, financieel

Images

Resultaat

Speeltuin

  • Heidy Wieland 11 December 2019
    Ons doel is grotendeels behaald! Er staat een nieuw groen plein met meer mogelijkheden om te spelen waarin kinderen uitgedaagd worden om meer te bewegen, ontdekken en van de natuur te leren. Er wordt al sinds de aanleg veel gespeeld tijdens en na school en kinderen worden nu uitgedaagd om gevarieerd en creatief buiten te spelen. Ze krijgen veel meer natuurbeleving door de insectenhotels, dierenborden. Ook de biodiversiteit wordt gestimuleerd op het nieuwe plein en de kinderen spelen nu al veel meer samen. Ook is er een mooie buiten theater, er is meer groen. De speeltoestellen, een nestschommel, evenwichtsparcours en waterpomp maken het tot een super mooi en speelrijk plein. Het is ontzettend mooi en fijn om te zien hoeveel bedrijven, subsidies, sponsoren en de hele gemeenschap willen investeren in het speelgenot van kinderen. Omdat het openbaar is is het een mooi ontmoetingsplaats voor jong en oud. De realisatie koste veel tijd. Mede door een aantal kartrekkers, vrijwilligers, hovenier en externe bedrijven is dit dit erg goed gelukt. Nu alleen nog de kleine puntjes op de i! Juist om ervoor te zorgen dat het netjes en goed verzorgd blijft kunnen we de steun van kern met Pit ontzettend goed gebruiken. We hebben bijna alles gerealiseerd en nu gaan we ook voor de volle 100%!
  • Heidy Wieland 18 March 2019
    De schop is in de grond. De officiële bouw is begonnen! Spannend 😀

Twitter

On the map

0  Comments

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings