Van Grijs naar Groen

Maaike ter Horst 15-10-2019
401 keer bekeken 0 reacties

CBS Willem van Oranje heeft als doel om tijdens het schooljaar 2019/2020 een Groen Schoolplein te realiseren. Het betreft een groene speelplek, vol natuurlijke elementen, die tegemoet komt aan de ontwikkeling van kinderen en aan de biodiversiteit.

Kern

Naam
Helmerhoek

Aantal inwoners
8000

Gemeente
Enschede

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Schoolpleincommissie CBS Willem van Oranje

Doelstelling
Het realiseren van een Groen schoolplein voor zowel leerlingen als buurtkinderen

Aantal leden
6

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
we weten welke stappen basisscholen moeten nemen om te een groen schoolplein te realiseren. We zouden andere scholen opaal stappen in het proces kunnen helpen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
maaike_ter_horst@hotmail.com

Project

Doelstelling
CBS Willem van Oranje heeft als doel om tijdens het schooljaar 2019/2020 een Groen Schoolplein te realiseren. Het betreft een groene speelplek, vol natuurlijke elementen, die tegemoet komt aan de ontwikkeling van kinderen en aan de biodiversiteit.

Beginsituatie
Het project is begonnen als een saai schoolplein vol betonnen tegels met weinig uitdaging voor leerlingen en buurtkinderen. Vanaf begin september zijn we bezig om het grijze schoolplein om te toveren in een groen schoolplein. Op dit moment is het schoolplein voor de bovenbouw bijna groen te noemen. Helaas is er momenteel geen budget om het kleuterplein aan te pakken.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het draagt als eerste bij aan het stimuleren van duurzaam gedrag. Kinderen (leerlingen en buurtkinderen) worden direct in contact gebracht met de schoonheid van de natuur. Ze leren hoe ze ervoor moeten zorgen en zullen gaan begrijpen hoe belangrijk natuur is. Daarnaast draagt het bij aan het bevorderen van leefbaarheid en sociale samenhang, immers uit onderzoek is gebleken dat een groen schoolplein leidt tot een fijner plein met een beter sociaal klimaat en en een beter sociaal klimaat verbeterd op termijn het algehele welzijn van het kind.

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De buurtkinderen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Realiseren hekwerk, tegels eruit halen, overkapping 'slopen', beplanting, onderhoud, markeringen maken met wagenverf (voor de rotonde op het kleuterplein), borders maken, speeltoestellen maken, vogelhuisjes, insectenhotellen etc. maken.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
ruwe opzet; graafwerkzaamheden, aanleggen wadi, bouwen amfitheater van oude schoolpleintegels, graszoden leggen, deciwood leggen, pomp plaatsen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
54.000, - euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, * Provincie Overijssel * VCO Oost Nederland * Jantje Beton * Gezonde school

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Willen we geen gebruik van maken.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Door op internet te zoeken naar financiƫle mogelijkheden voor het realiseren van een groen schoolplein.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Inspiratie.

Afbeeldingen

Inrichten groen

  • Maaike ter Horst 22 June 2020
    Afgelopen weekenden zijn de ouders druk geweest met beplanting en het leggen van graszoden. Het plein wordt steeds groener!

Reageren

Twitter

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen