Ut Mooshöfke van Lindenheuvel 🍅 🍊 🍈

Henny HH Korink 31-01-2021
3133 keer bekeken 21 reacties

Het doel van het project 't Mooshӧfke is om de volkstuinen van de complexen van Volkstuinvereniging Lindenheuvel te verbeteren en het tuinieren te promoten zodat alle tuinen in gebruik komen en zo veel mogelijk gezinnen tuinieren.

Ut Mooshöfke van Lindenheuvelsmiley

Volkstuinvereniging Lindenheuvel heeft als doel de bewoners van deze wijk met elkaar te verbinden en duurzaam bezig te zijn op het gebied van groenten en fruit verbouwen.

Met dit project willen we een maatschappelijke ondersteuning en bijdrage leveren voor de armoedebestrijding in en rondom onze buurtwijken.

Iedereen is welkom en samen maken we er iets moois van ter bevordering van de samenhorigheid en de verschillende culturen. 

 

Het is niet wat je zegt, het is hoe je het zegt.

Het is niet wat je ziet, het is hoe je er naar kijkt! 

 

smileyyessmiley

 

 

Kern

Naam
Lindenheuvel

Aantal inwoners
7970 inwoners

Gemeente
Sittard-Geleen Lindenheuvel

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Volkstuinvereniging Lindenheuvel

Doelstelling
Doel is de staat van de volkstuinen te verbeteren en de bewoners met elkaar te verbinden door het duurzaam bezig zijn met het kweken van verse en gezonde groenten en fruit.

Aantal leden
We hebben een vijftal deelnemers. Het bestuur, een ondersteunster tussen jong en oud, en een vertaler. Allen zijn wij zelf werkzaam zowel fultime als partime en doen alles op vrijwillige basis.

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
De kennis van tuinders en de ervaringen van het tuinieren betreft biologisch kweken van groenten fruit, en kruiden op natuurlijke basis. Er zijn tuinders al meer dan dertig jaar werkzaam op tuinen. Tevens communicatie en doelen samenstellen. Kennis delen zoals sponsors en vrijwilligers zoeken.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
h-korink@hotmail.com

Project

Doelstelling
Het doel van het project 't Mooshӧfke is om de volkstuinen van de complexen van Volkstuinvereniging Lindenheuvel te verbeteren en het tuinieren te promoten zodat alle tuinen in gebruik komen en zo veel mogelijk gezinnen tuinieren.

Beginsituatie
Meerdere complexen zijn onderkomen: veel onkruid, afval, overwoekerde paden, onvrede tussen tuinders en ook met omwonenden vanwege het houden van grote aantallen bijen, slechte administratie, mensen trekken zich weinig aan van de regels, de gemeente is ontevreden en overweegt zelfs de huurovereenkomst op te zeggen. Het bestuur kreeg in september 2019 opdracht van de leden orde op zaken te stellen. Een externe adviseur adviseerde om eerst de administratie op orde te maken en om een projectplan te maken waarin omschreven is wat wordt aangepakt, wat het gaat kosten, welke termijn er voor wordt uitgetrokken en wie het gaat doen. De leden keurden het opgestelde plan eind november 2019 goed waardoor dit vanaf januari 2020 kan worden uitgevoerd. Belangrijke onderdelen van het plan zijn: - Opschonen van paden en moestuinen, allerlei afval opruimen wat er niet thuishoort. - Watervoorziening realiseren door watertonnen aan te sluiten via de daken in samenwerking met de buurtbewoners . - Een grasveld terugbrengen naar meerdere moestuinen voor kruiden groenten en laag fruit. - Sponsorwerving. - De bouw van een tuinhuis met schuur aanvragen bij de gemeente om te schuilen en bij elkaar te komen, tevens voor materialenopslag. - Samenwerken als team in de tuinen en de oudere tuinders een helpende hand bieden waar nodig. - De buurtbewoners erbij betrekken en ze ook een tuintje kunnen aanbieden voor diegene die daar behoefte aan heeft.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De Maatschappelijke samenhorigheid onder elkaar in en rondom de buurt en in de wijk. Een beter aanzicht van het perceel en het uitnodigen van buurtbewoners, eventueel kan er een buurt moestuin worden aangeboden en een helpende hand door vrijwilligers voor de tuinders zodat het tuinieren een leuke hobby blijft voor de ouderen en tevens advies krijgen van de oud tuinders.

Onderdeel van een groter geheel
Er zijn vier percelen die we willen gaan opknappen en benutten voor het gebruik van lekkere gezonde groente en fruit. Er leven veel nationaliteiten in de wijk . De Volkstuinvereniging vormt nu al duidelijk een ontmoetingspunt.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Buurtbewoners, wijkbewoners, ouderen en hulpbehoevende mensen die eenzaam zijn, voor allerlei soorten culturen, buurtclubs, moeders met kinderen, sociale dienstverlening, beperkte mensen. Kinderen onder begeleiding. Ouderen in verzorgingshuizen. Meerdere personen zijn via de Participatiewet erbij betrokken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Opschonen van paden en tuinen. Maaien van het grasveld en deze terugbrengen naar een aantal uitgebreidere tuinen. Watervoorziening via de buurtbewoners of de boer. Plaatsen van een tuinhuis/schuur voor te schuilen met slecht weer en voor moeders met kinderen die willen helpen in de tuinen en om activiteiten te kunnen organiseren. Vrijwilligers werven en proberen om sponsoren te vinden.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Onderhoud van de parkeerplaats en opschoning van overtollige puin in en rond de tuinen en opschoning van een aantal percelen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Met alle vier de percelen die er zijn en met nog een klein budget in de pot verwachten we dat de totale kosten, rond de vijfentwintigduizend euro zullen zijn. Daarbij is al rekening gehouden met inzet van tuinders en dat een deel van de materialen gratis of tegen lage kosten worden verkregen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Graag vragen wij hulp. We zijn op zoek naar extra vrijwilligers, buurtbewoners en wijkbewoners, instantie's zoals het maatjesproject, Jong Nederland , sociale dienstverlening. Voor iedereen die graag buiten werkt en een goed gevoel heeft met de natuur en zijn medemens. Wij zijn op zoek naar sponsors. Zonder sponsors is het project niet realiseerbaar.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Graag zouden we een extra ondersteuning willen zoals een bodemonderzoek, waterbeheer en een schets als aanvulling voor ons mooi voorgesteld toekomstplan van onze vereniging van alle percelen. Voor het technische gedeelten zijn er ook een aantal ideeën om zo efficiënt mogelijk te werken met de tuinders.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Mede door heel veel zelf onderzoek te doen naar allerlei organisatie's en fondsenwerving via het internet. Tevens zijn we benaderd door de gemeente. Wellicht kunnen ze ons ook een stuk tegemoet komen in het mooie toekomstig project op deze percelen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Graag vernemen wij meer kennis in het bevorderen van een mooie vist route om deze hierin mee te nemen, de multiculturele samenhorigheid met de overige sociale medemens onderling. Advies over welke soorten exotische fruitbomen er geplaatst kunnen worden voor onze routes de botanische tuin, het theehuis en cultuurverrijking. Kennismakingen en overig advies soortgelijke projecten.

Afbeeldingen

Kern met Pit Livestream Limburg

Beste project van Limburg 2020 !!! Wat een verrassing !!!

Promotie project Mooshofke

Presentatie Kern met Pit Mooshofke

Moestuin

Reageren

Twitter

Op de kaart

21  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Boy Willems 21-10-19 om 18:55

Mooi idee naar mijn mening moesten dat meer mensen doen ,heerlijk gezonde groente op tafel .
Succes met jullie welzijn ........

Gonnie Vranken 22-10-19 om 12:49

Wat een goed doel
Ga zo door

Anoniem 22-10-19 om 12:58

Met een nieuw bestuur dat al getoond heeft de handen uit de mouwen te steken en met frisse ideeen te komen zal dit project ongetwijfeld bijdragen aan dat de mensen vaker zullen zeggen 'we zien ons' nadat ze samen gewerkt hebben aan gezond voedsel. Succes !

Sandra Kremer 22-10-19 om 13:02

Super initiatief...veel mensen zouden er baat bij hebben..heel veel succes gewenst 🍀🍀🍀🍀

'n. Korink - welters 22-10-19 om 14:51

Een heel mooi idee, zeker veel gezonder en lekkerder. Hopelijk spoort dit meer mensen aan te doen, heel veel succes in de toekomst. Go for it👍👍 🍓🍊🌽🍆

Dave Hochstenbach 22-10-19 om 16:56

PERMACULTUUR yes iam in!!!!!

Anneke Koerts 22-10-19 om 17:03

Leuk initiatief! Hoop dat alles loopt zoals gewenst! Veel succes met dit idee.

Anoniem 22-10-19 om 17:58

Ik denk dat dit een hele goede zet is voor de wijk.
Zeker als men ook hier hun groente en fruit kan kopen.
Ik zie het positief tegemoet!

Vienna Chargui 22-10-19 om 19:18

Top project & geweldige inzet! Veel sucsess allemaal we zullen jullie zeker steunen.

Romano 22-10-19 om 23:07

Top inzet ga zo door !!!

Siny M 25-10-19 om 12:57

Geweldig idee en misschien kun je er mensen mee uit hun slachtofferrol halen zodat ze zien wat ze nog allemaal kunnen doen met buren of familie maar dit zeg ik vooral voor de eenzame mensen.
Er worden nieuwe contacten gelegd en oude verhalen verteld,over de oude collonie en het gezellenhuis en hoe het vroeger op lindeheuvel ging💜
Prachtig plus het feit dat het een belangrijke toevoeging in je leven kan zijn qua eetpatroon en gewoontes.
Zeg nou eerlijk wie is niet gek op gezonde groentes en fruit.
Liefs S

Petra 25-10-19 om 14:47

Een geweldig initiatief, hoop echt dat dit alle ondersteuning krijgt die het verdient. Het maakt de Lindenheuvel weer een stukje meer een plek met hart voor de samenleving.
Succes 🍀

Henny HH Korink 26-10-19 om 11:41

Dank jullie wel vast namens ons bestuur🙋‍♀️ en we zien graag de leuke reactie's tegemoet❤💪❤

Ingrid 26-10-19 om 19:33

Perfecte aanvulling in deze volksbuurt. Super initiatief. Ik hoop dat jullie dit goed van de grond krijgen! Wellicht tot snel, dan steek ik graag mee de handen uit de mouwen!

Chantalle 27-10-19 om 15:42

Heel mooi idee, hopelijk gaan hierdoor meer mensen mee doen. Heel veel succes. 🍀

Sümeyye 31-10-19 om 22:34

Dit is een hele goede initiatief, leuke ideeën die worden bedacht door het bestuur en volk.
Ik hoop dat er veel volk naar trekt. Zo kunnen we biologisch gaan telen. Veel succes 🍀☘️

Jessica 01-11-19 om 10:33

Wat een prachtig project! Dit steunt zoveel mensen op zoveel manieren, ik hoop oprecht dat dit de waardering krijgt die het verdient!

Angel Hamers 07-11-19 om 18:07

Wat een leuk project!! Heel veel succes ermee! Ik kijk ernaar uit biologisch gekweekte groenten uit onze eigen wijk te kunnen kopen.

Henna Maastricht 10-11-19 om 22:40

Ideaal wens jullie veel succes

Henny 03-07-20 om 13:24

Ondanks de Corona werken we goed door aan het project Ut Mooshöfke van Lindenheuvelangel uiteraard op gepaste afstand!

Berthie de win 17-01-21 om 12:29

Wat een goed doel .mooie dat het hier is voor die mensen 

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookiestatement. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.