Wormenhotel

elisa mutsaers October 20, 2019
240 keer bekeken 0 comments

De compost die door de wormen wordt gemaakt kunnen we gebruiken voor de geveltuintjes in de wijk. Daarnaast natuurlijk om minder afval te produceren, te vergroenen en onderlinge verbondenheid te creëren. Bovendien hopen we dat het Wormenhotel met tuintje bovenop de locatie aantrekkelijker maakt.

Kern

Name
Bewoners rondom het Plein

Aantal inwoners
2500

Gemeente
Den Haag

Province
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Name
Werkgroep Groen & Water

Doelstelling
De wijk vergroenen en op die manier meer verbinding en betrokkenheid tussen bewoners, maar ook ondernemers, creëren.

Aantal leden
vijf personen

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Nog niet zoveel, we bestaan nog niet zo lang. We hebben wel wat geveltuintjes en groene boomspiegels kunnen realiseren. We kunnen over onze ervaringen hiermee vertellen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
groen@bewonersrondomhetplein.nl

Project

Doelstelling
De compost die door de wormen wordt gemaakt kunnen we gebruiken voor de geveltuintjes in de wijk. Daarnaast natuurlijk om minder afval te produceren, te vergroenen en onderlinge verbondenheid te creëren. Bovendien hopen we dat het Wormenhotel met tuintje bovenop de locatie aantrekkelijker maakt.

Beginsituatie
Door onze allereerste wijkbrunch ooit, met groene insteek, die we afgelopen 26 mei organiseerden hebben we kennis gemaakt met het Wormenhotel (zie bijgaande link verderop) van Le Compostier. De groene wijkbrunch werd bezocht door ca. 100 wijkbewoners en enkele betrokken ondernemers uit de wijk. Het proberen te realiseren van het wormenhotel is een direct voortvloeisel uit de wijkbrunch. We zijn met 21 volwassenen en 7 kinderen verdeeld over 13 huishoudens die het eerste wormenhotel in onze wijk willen opstarten, dat wil zeggen: ons groenafval naar deze buurtcompostbak brengen en het tuintje bovenop verzorgen. Deelnemers wonen in de Koediefstraat, Herengracht, Lange Zand, Muzenplein, Korte Koediefstraat, Herenstraat en Korte Houtstraat.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Verbetering van het aangezicht naast de vieze glas, plastic en papiercontainers die er reeds staan. Maar ook een versterking van de onlangs aangelegde geveltuintjes en terrasje bij bedrijf (EMMA) direct achter de vuilcontainers.

Onderdeel van een groter geheel
Het maakt deel uit van ons plan om de hele wijk te vergroenen en verduurzamen en meer betrokkenheid bij de wijk onder de bewoners te creëren, evenals meer bewust omgaan met afval. Het idee dat afval een grondstof is die helpt om onze wijk te vergroenen. Het versterkt het groene initiatief van het achtergelegen bedrijf (EMMA). Zij zijn ook van plan om een bijenhotel te installeren, met bijbehorende bloemen die voor bijen aantrekkelijk zijn.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Bewoners die er hun groenafval naartoe willen brengen. En bewoners, passanten en ondernemers die erlangs lopen beleven hopelijk plezier aan het bijzondere aangezicht. Kinderen kunnen door het kijkvenster naar de wormen kijken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De gemeente overtuigen dat dit (Fluwelen Burgwal kant Wijnhaven naast reeds bestaande containers) een goede plek is voor een Wormenhotel. Het informeren van bewoners over het wormenhotel en enthousiasmeren van nog meer mensen die aan willen haken. Het organiseren van een feestelijke lancering.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het bouwen en plaatsen van het wormenhotel (door Le Compostier), inclusief kleine cursus aan de deelnemers over onderhoud etc.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja

Totale kosten van het project
ca. 6000 euro (ca. 5300 euro voor het realiseren van het wormenhotel, ca. 700 euro voor fondsenwerving en begeleiding)

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Kitty Hinkenkemper van Le Compostier Den Haag / Den Haag in Transitie. Zij doet de fondsenwerving voor ons en begeleidt het hele traject met bouwer Rowin Snijder. Samen hebben ze in Den Haag al 2 of 3 andere wormenhotels gerealiseerd.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Mooi aanbod, maar naar ons idee niet nodig.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via mensen van jullie fonds die mij in het Filmatelier (tevens vergaderlocatie) hebben vergaderd.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe we bewoners in een wijk als de onze (met heel veel passanten/horeca overlast en daardoor veel verhuizers) zich meer bij de wijk betrokken kunnen laten voelen, het liefst middels een groene insteek. Daarnaast ook hoe we betrokken ondernemers uit de wijk nog beter bij onze groene plannen kunnen betrekken.

Duurzaamheid

Comment

Twitter

On the map

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings