Moestuinvereniging De zingende schep

Jacco Kroon October 20, 2019
224 keer bekeken 0 comments

In het hart van ons dorp Nigtevecht ligt een prachtig groen terreintje verscholen met enkele moestuinen en een weilandje met schapen en kippen. Iedereen die dit ontdekt is verrast. Wat zou het leuk zijn als meer dorpsgenoten ervan kunnen genieten. Door mee te doen of lekker het bankje te gebruiken.

Kern

Name
Nigtevecht

Aantal inwoners
1550

Gemeente
Stichtse Vecht

Province
Utrecht

Deelnemersgroep

Name
Moestuinvereniging “De zingen schep”

Doelstelling
Dorpsgenoten mee te laten genieten van onze moestuin en schapen/kippen weide in het centrum van het dorp

Aantal leden
10 gezinnen

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Vooral praktische kennis. De meeste van ons zijn vakmannen van beroep geweest

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Dianne.jacco@gmail.com

Project

Doelstelling
In het hart van ons dorp Nigtevecht ligt een prachtig groen terreintje verscholen met enkele moestuinen en een weilandje met schapen en kippen. Iedereen die dit ontdekt is verrast. Wat zou het leuk zijn als meer dorpsgenoten ervan kunnen genieten. Door mee te doen of lekker het bankje te gebruiken.

Beginsituatie
Verouderd moestuingebied met een weilandje in de kern van het dorp Nigtevecht

Verbeteringen voor de woonomgeving
Aanleg van een bankje voor dorpsgenoten om van deze rustige oase te kunnen genieten. De aanleg van een gezamenlijk boomgaard met 12 fruitbomen. Inrichten van enkele nieuwe moestuintjes. Aanleg bijenlint met vaste planten en bijenhotel. En het opknappen huidige afrastering en tegelpaadjes. Dit ziet er nu erg verwaarloosd uit

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van de kern van Nigtevecht. Veel dorpsgenoten maken bij een wandelingetje door het dorp gebruik van het paadje langs de moestuinen en het weilandje. Daarnaast krijgen we vaak een verzoek of er nog een moestuintje vrij komt. En niet te vergeten heeft het vergroenen van het dorp altijd positief effect op het leefklimaat.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- Aanleg boomgaard van 12 bomen (eerste twee bomen zijn al geplant en we hebben al twee perenbomen van de gemeente de Stichtse Vecht cadeau gehad; - Verwijderen verwaarloosde schuren. Eén is al weg en de tweede met een asbest dak gaan we deze winter weghalen; - aanleggen en ophogen nieuwe paadjes voor de nieuwe tuintjes; - voor het aanleg van een nieuwe raster zoeken we nog naar financiën. Deze is nodig om meer moestuintjes te realiseren. We zijn ook in overleg met de gemeente de Stichtse Vecht die deze tuintjes gaat verhuren; - een zitbankje voor dorpsgenoten. We kunnen deze zelf aanschaffen en aanleggen als er financiën beschikbaar worden gesteld; - Voor het bloemen/vogel/bijenlint is contact met de gebiedsregisseur en dorpsgenoot Adriaan van Doorn, die vorige jaar al meer bijenlinten in het dorp heeft aangelegd. Voor het bijenlint willen we een strookje weiland opofferen. Dit doen we in combinatie met een nieuw raster.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
We zijn in gesprek met de gemeente de Stichtse Vecht over bijdrage aan bijenlint en dat zij kleinere moestuinpercelen wil verhuren

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Afhankelijk van het budget - 10 fruitbomen met palen en gaas ( 500 euro) - zand voor aanleggen paden (200 euro) - vijf hekjes, hek en 80 m raster en palen (500 euro) - straatbank (opknappertje 200 euro)

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
6/11/2019: Gesprek ter plaatsen gehad met de gebiedsregisseur Olivier de Jonge Oudraad en Kim Pruntel van de Stichtse Vecht. Beide zijn enthousiast. Er komt een overleg over het bijenlint en Kim gaat uitzoeken hoe ze het verhuur van meerdere kleine moestuintjes kan regelen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Altijd fijn als een adviseur even wil meedenken aan een mooi ontwerp. Moet eerlijk zeggen, dat we al best wel een mooi plan hebben bedacht ;), dus weet niet of het echt een meerwaarde heeft.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een nieuwsbericht in het huis aan huisblad de Vechtstroom

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
De huidige moestuinen worden rechtstreeks door de gemeente aan ons verhuurd. Als moestuinders willlen we het weilandje gezamenlijk inrichting voor het dorp. Zijn er voorbeelden hoe zoiets met de gemeente wordt vastgelegd?

Images

Inrichten groen

Comment

Twitter

On the map

0  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}