Multifunctioneel Beweegpark Peize

Laurens Bloem 25-01-2021
1420 keer bekeken 0 reacties

Wij hebben het initiatief opgepakt om Peize vitaler en leefbaarder te maken en hebben de kansen geïnventariseerd om een vitale en duurzame ontmoetingsplaats te creëren in het dorp. Aan de hand van verschillende duurzame beweegtoestellen met programmering willen wij dit realiseren.

Het doel van het project is om het dorp Peize leefbaarder en vitaler te maken door het realiseren van een multifunctioneel beweegpark – in de vorm van outdoor fitness – zodat bewoners, scholen, verenigingen, lokale bedrijven en omwonenden op een attractieve, multifunctionele en laagdrempelige manier gezamenlijk kunnen bewegen. Naast de mogelijkheid om in de openbare ruimte te bewegen zorgt het beweegpark ook voor het bevorderen van burgerparticipatie en sociale cohesie. Ook wordt er wekelijks een activering -en begeleidingsprogramma gehouden op het beweegpark die per doelgroep kan worden aangepast. Hierdoor is het mogelijk dat verschillende doelgroepen ondersteuning krijgen. Dit zorg voor extra stimulering. Tijdens het project zullen scholen, verenigingen, lokale bedrijven en inwoners zelf met elkaar samenwerken om het multifunctionele beweegpark in Peize te realiseren en om na afloop de continuïteit in het gebruik ervan te waarborgen.

Kern

Naam
Peize

Aantal inwoners
4000

Gemeente
Noordenveld

Provincie
Drenthe

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Peize in Beweging

Doelstelling
Stichting Peize in Beweging zet zich in voor sport en beweging activiteiten en evenementen voor jongeren en ouderen in Peize. Het doel is om jong en oud in beweging te krijgen.

Aantal leden
14

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Het organiseren van sport- en spelactiviteiten, kennisdeling over activeren didactiek, kennis van speciale doelgroepen, werkbegeleiding op stage, projectmatig creeren, inzicht in bewegen en lesgeven.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@peizeinbeweging.nl

Project

Doelstelling
Wij hebben het initiatief opgepakt om Peize vitaler en leefbaarder te maken en hebben de kansen geïnventariseerd om een vitale en duurzame ontmoetingsplaats te creëren in het dorp. Aan de hand van verschillende duurzame beweegtoestellen met programmering willen wij dit realiseren.

Beginsituatie
Wij hebben een plan van aanpak geschreven en het project voorgedragen aan de gemeente. De gemeente staat positief tegenover het project en wij hebben ook toestemming gekregen om op de beoogde locatie het multifunctionele beweegpark te realiseren. Daarnaast hebben wij contacten gelegd met verschillende partijen uit het dorp over de ideeën voor het creëren van een multifunctioneel beweegpark en wordt er positief gereageerd op het initiatief. Op dit moment zijn wij bezig om verschillende lokale maatschappelijke organisaties, partners en stichtingen aan te schrijven.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Op dit moment is geen openbare toegankelijke sportvoorziening in het dorp aanwezig die een zo’n breed mogelijke doelgroep kan bedienen. Samen met de scholen, verenigingen en lokale bedrijven uit het dorp willen wij bewegen op een laagdrempelige en gezamenlijke manier meer willen laten integreren in het dorp om dreigende beweegarmoede tegen te gaan, om te voldoen aan de behoefte en vraag vanuit de gemeenschap, om talentontwikkeling voor jong en oud te stimuleren en om in het algemeen de leefbaarheid in het dorp te verbeteren. Aan de hand van het project hopen wij dit te kunnen realiseren en hiermee de woonomgeving in Peize te bevorderen.

Onderdeel van een groter geheel
Ja, het project vormt deel van een groter geheel; een campus in Peize met een verbinding tussen de sportverenigingen en de scholen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners uit Peize, de lokale basisscholen de Eskampen en 't Spectrum, de sportverenigingen en lokale partijen zoals De Hoprank (een zorginstelling voor ouderen met onder andere beginnende dementie). Bij de keuze van de toestellen en de inrichting van het beweegpark heeft de Stichting extra gekeken naar het activeren en stimuleren van de schoolgaande jeugd en eenzame ouderen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Grondwerkzaamheden, organiseren van de opening, promotie, ondersteunen bij het activering -en begeleidingstraject en toezicht en onderhoud.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Ontwikkeling en bouw van de beweegtoestellen, installatie van de beweegtoestellen, de aanleg van de ondergrond van het beweegpark en (gedeeltelijk) het activering- begeleidingsprogramma

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
Tussen de € 75.000 - € 85.000.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja. Gemeente Noordenveld, Norwell Outdoor Fitness, Rabobank, GGD Drenthe, lokale woningcorporatie, Interzorg, Coöperatieve Verbruiksvereniging Ons Belang U.A., Vereniging Dorpsbelangen Peize & Stichting Gerrit Jeurissen Fonds.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee, bedankt. Wij hebben inmiddels al een schets van het multifunctionele beweegpark.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Door gesprekken met de gemeente Noordenveld.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij hopen aan de hand van bijeenkomsten, workshops en adviseurs van Kern met Pit meer kennis op te doen over het werven van vrijwilligers, communicatie (zoals het bereiken van een zo'n breed mogelijke doelgroep), inzetten van social media en in het algemeen de publieke ruimte (kansen, uitdagingen en ontwikkelingen).

Afbeeldingen

RTV Drenthe Beweegpark in Peize wint Kern met Pit

Het beweegpark in Peize, de eindvideo!

Beweegpark Peize eindpresentatie

Sport en Spel

 • Laurens Bloem 3 dagen geleden
  Dinsdag 11 mei. We zijn met Peize in Beweging de lessen aan het verzorgen op de velden en de pleinen. We geven de kinderen beweeglessen, want wat is dit belangrijk in deze tijd dat kinderen in beweging blijven. Niet alleen de kinderen, maar ook de jongeren, volwassenen en de senioren. Prachtig om dan ook te zien dan een wandeling naar het beweegpark wordt beloond met de vele sporters die er op dat moment zijn. Jongeren van de scholen, die in de pauzes aan de slag gaan. Maar ook de volwassenen en senioren die aan de slag zijn, die in hun vrije tijd heerlijk in de openbare ruimte aan het bewegen zijn. Het beweegpark is en blijft een aanwinst voor de regio, het dorp en de mensen van buiten Peize.
 • Laurens Bloem 25 January 2021
  Yes, we hebben de Kern met Pit prijs voor Drenthe gewonnen. Helaas door de maatregelen konden we het niet uitgebreid vieren, maar de vreugde was er niet minder om. Lovende jury woorden ontvingen wij op zaterdag 23 januari om 11.00 uur in de ochtend. Op gepaste afstand waren een aantal bestuursleden en de plaatselijke pers aanwezig, toen kon de prijsuitreiking beginnen. De prijs voor beste filmpje namen we in ontvangst, maar het hield niet op. Ook de hoofdprijs voor Kern met Pit Drenthe mochten we in ontvangst nemen. Prachtig resultaat van een mooie samenwerking van het gehele dorp. Veel media aandacht was er op de zondag, de dag na de mooie prijs. RTV Drenthe kwam een leuke reportage maken en er was veel media aandacht via de kranten. Nu gaan we doorontwikkelen door het beweegpark hopelijk nog te voorzien van verlichting, het plaatsen van de mooie prijsbordjes die we hebben ontvangen en de aankleding van de planten en bloemen. Ook zijn er nog ideeën voor een vervolgproject, zo gaan / zijn we al aan de slag met de Daily Mile realisatie.
 • Laurens Bloem 18 December 2020
  Opening de officiële opening van het beweegpark in Peize heeft plaatsgevonden. Uiteraard volgens de regels van het RIVM om zo een corona proof opening te organiseren. Onder mooie weersomstandigheden verschenen rond 12.30 de eerste gasten bij het beweegpark voor de opening. Een bakje koffie en thee en een lekker stuk koek van de plaatselijke bakker maakten het aangenaam onder toch frisse omstandigheden. Rond 13.00 was iedereen aanwezig: partners van het project, pers, inwoners en ook een deel van de leerlingenraad. Intro Jan Hut van de stichting Peize in Beweging verrichte de aftrap, vol trots vertelde hij hoe blij het dorp was met deze mooie aanwinst. Samen met allerlei partners is dit toch in deze tijd gerealiseerd, voor en door het dorp. De wethouder deed hier nog een mooi schepje bovenop door te benadrukken dat dit een echte Kern met Pit actie was, de gezamenlijkheid was hierin 100% aanwezig. David Zwietink van Sports2Play, de lokale leverancier van de toestellen, gaf vervolgens uitleg over de werkwijze van de toestellen. Tevens het gebruik van de QR codes, waardoor het voor iedereen toegankelijk is en je via de app de oefeningen kunt bekijken. Demo Boris Esschendal van de stichting Peize in Beweging gaf samen met de studenten van het Alfa-College Sport en Bewegen en de leerlingen uit de leerlingenraad nog een korte demo voor de aanwezigen. Hiermee werd ook te meer duidelijk dat de toestellen voor iedereen geschikt zijn. Pers Daarna was het tijd voor mooie plaatjes en wat praatjes op papier: TVDrenthe, Dagblad van het Noorden, Ditispeize en de Krant waren aanwezig om het verhaal te verspreiden. Toekomst Het beweegpark wordt door de scholen al intensief gebruikt, er zijn al roosters gemaakt voor de pauzes en de klassen die dan mogen gaan sporten en bewegen. De fysio's maken al dankbaar gebruik van het park en ook de ouderen en andere wooninstellingen gaan het gebruiken. Wat zijn we trots op dit gezamenlijke resultaat!
 • Laurens Bloem 02 December 2020
  11 november was het eindelijk zover, de aanleg van het beweegpark ging van start. Zoals u hierboven kunt zien zijn ze begonnen met de graafwerkzaamheden. Op de prachtige plek in het dorp, nabij de scholen en de verenigingen werden de eerste werkzaamheden uitgevoerd. Middels een goede samenwerking met Sports2play uit de regio krijgt het beweegpark steeds meer vorm. Op 14 november waren de eerste grondwerkzaamheden klaar en waren er al veel positieve reacties vanuit het dorp. Middels de lokale krant wordt iedereen op de hoogte gehouden van de vorderingen. Met enige vertraging op de materialen werden op 2 december de materialen geplaatst, 4 december worden. de laatste grondwerkzaamheden volbracht. Op vrijdag 11 december volgt in klein comité een corona proof opening met de wethouder en een aantal stakeholders.

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookiestatement. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.