Cultuurhistorische optocht Saasveld

Jan Veldhuis 24-10-2019
502 keer bekeken 0 reacties

Het organiseren van een grote cultuurhistorische optocht in Saasveld. Diverse buurtschappen beelden legendes, historische gebruiken, folklore en taferelen uit met tientallen wagens, loopgroepen en eenlingen. 6 muziekverenigingen uit de gemeente Dinkelland luisteren het geheel op.

Kern

Naam
Saasveld

Aantal inwoners
1700

Gemeente
Dinkelland

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Stichting CultuurHistorische Optochten Saasveld

Doelstelling
Het organiseren van Cultuurhistorische optochten in Saasveld

Aantal leden
Optochtcommissie van 20 leden

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We hebben door de geschiedenis heen al diverse cultuurhistorische optochten geörganiseerd: in 1926, 1946, 1965, 1980, 1985, 1997 en 2010. Onze commissie bestaat uit diverse werkgroepen: technische commissie, PR, Soaseler oamd en groep financiën. We hebben mensen van jong tot oud met grote historische kennis.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@chos2020.nl

Project

Doelstelling
Het organiseren van een grote cultuurhistorische optocht in Saasveld. Diverse buurtschappen beelden legendes, historische gebruiken, folklore en taferelen uit met tientallen wagens, loopgroepen en eenlingen. 6 muziekverenigingen uit de gemeente Dinkelland luisteren het geheel op.

Beginsituatie
We zijn vorig jaar al begonnen met de eerste voorbereidingen. Draaiboeken van voorgaande jaren ondersteunen ons. We hebben commissie met een aanwas van veel jongeren, wat ons zeer hoopvol stemt over de toekomst.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Deze optocht en vooral de voorbereiding daarop zijn een enorme impuls voor de saamhorigheid in de buurten en het dorp in het geheel.

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van Saasveld die meedoen aan de voorbereidingen en de optocht zelf en dat is veruit het merendeel van de bevolking. En zo'n 40000 toeschouwers.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
4 werkgroepen vanuit de commissie hebben hun eigen verantwoordelijkheid voor de realisatie van de optocht. De technische commissie regelt de feitelijke optocht en alles er omheen, zoals de route, parkeerplaatsen, fietsenstallingen, veiligheid en de keuring van de wagens; de commissie PR en communicatie verzorgt alles wat PR betreft, zodat we net als voorgaande keren tientallen duizenden bezoekers hebben. De commissie Soaseler oamd of reuniecommissie verzorgt de reunie aan de vooravond voor alle saasveldenaren en oud saasveldenaren. De groep financiën zorgt dat alles financieel rond wordt gezet.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Jurering van de optocht, parkeren en fietsstalling, verkoop programmaboekjes.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
We hebben een begroting van rond de € 35000,- tot € 40000.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Omdat bijna alle inwoners van Saasveld meedoen aan de optocht hebben we hulp van buurtverenigingen, zoals muziekverenigingen, scouting, Jong Nederland voor parkeren en fietsenstalling, verkoop programmaboekjes enz.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nvt

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Door onze plaatselijke groep "Soasel op volle kracht" Die zich inzet voor de toekomst voor de inwoners van Saasveld met al haar verenigingen, kerk en school.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
het versterken van de kern Saasveld

Cultuur en historie

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen