Het boek 'Getijden van het Stadspark' en het Plukfeest-met-Pit

Gaby van Ruiten 24-10-2019
838 keer bekeken 12 reacties

Het organiseren van een Plukfeest-met-Pit en het uitbrengen van het boek 'Getijden van het Stadspark Montfoort'. De lezer wandelt het jaar rond door het park en leert van de verhalen die planten en bomen bieden, mét een drankje en een pittig appeltje of peertje in de historische boomgaard.

Kern

Naam
Montfoort

Aantal inwoners
14.000

Gemeente
Montfoort

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Vrienden van de kinderboerderij

Doelstelling
- De vrienden van de kinderboerderij schrijven en publiceren 'De Getijden van het stadspark'. - De vrienden van de kinderboerderij organiseren een gratis feest-met-pit met tekst en uitleg over de vele unieke fruitbomen in de historische boomgaard van het park. - Wij vragen hiermee aandacht voor het unieke stuk natuur van ons park.

Aantal leden
15-20

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben pit! Wij hebben kracht, doorzettingsvermogen en beschikken over veel kennis over de dieren en de natuur in het park. Ons boek en het plukfeest richten zich op het kleine in de natuur om ons heen, dat ons stil en aandachtig maakt voor die natuur en voor elkaar. Er zijn vast en zeker meer initiatieven die zich richten op de verbindende kracht van de natuur dicht bij huis. Wij kijken uit naar onderlinge contacten om elkaar te sterken in deze missie!

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
gvanruiten@gmail.com

Project

Doelstelling
Het organiseren van een Plukfeest-met-Pit en het uitbrengen van het boek 'Getijden van het Stadspark Montfoort'. De lezer wandelt het jaar rond door het park en leert van de verhalen die planten en bomen bieden, mét een drankje en een pittig appeltje of peertje in de historische boomgaard.

Beginsituatie
Het boek is voor een derde in concept af. Wij hebben contact met verschillende partijen, zoals de vereniging Oud Montfoort voor foto's en informatie over de historie van het park en met de kinderopvang over hun wens om betrokken te worden bij het plukfeest.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het boek is bedoeld om met de blik 'terug naar vooruit' het park opnieuw te laten beleven. De planten en de bomen vertellen de verhalen van vroeger, heerlijke verhalen die ons verbinden met toen en verder wijzen naar wat voor ons ligt. De historische boomgaard is de perfecte locatie voor een educatief feestje (met pit) waar, net als vroeger, de lokale appels en peren worden aangeboden, met hun verhaal, een hapje en een drankje.

Onderdeel van een groter geheel
Nee, het staat vooralsnog op zichzelf.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Het boek heet 'Getijden van het Stadspark'. Zowel de tijden als de seizoenen komen aan bod. Wij merken dat veel mensen meer zouden willen weten van het unieke stuk natuur met veel cultuurhistorische waarde waar ze dagelijks doorheen wandelen naar de bus, met de hond of de kinderen. Het stadspark, met haar historische bestemming als boomgaard en met de kinderboerderij, de Ijsclub en de mooie evenementen die er plaats vinden, verbindt ons met verleden en toekomst, het is onze kern. Het stadspark omvat het eeuwenoude Grote Bospad, de resten van het door de Fransen opgeblazen kasteel en talloze unieke fruitbomen, een paddenpoel, de oude stadsgracht en heel veel verhalen over de planten en dieren die er leven. Wij geven het park met dit boek en het Plukfeest de stille aandacht die het verdient.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij voltooien voor de zomer het boek. De kinderboerderij heeft eerder al een boek uitgegeven en kent hierin de weg. Wij hopen op de medewerking van de plaatselijke boekhandel voor de verkoop. Voor de organisatie van het Plukfeest-met-Pit is denkbaar dat we samen gaan werken met de kinderopvang en/of met het plaatselijke Wellant College.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Zoals het nu staat geen uitbesteding.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De kosten van publicatie van het boek hangen af van de hoeveelheid exemplaren die we laten drukken. We willen de kosten van het boek liefst laag houden om zo een groter publiek te bereiken. Het Plukfeest met Pit willen we kosteloos organiseren, mogelijk met goodwill van lokale ondernemers die er een hapje of een drankje kunnen aanbieden.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Voor de interviews met deskundige betrokkenen voor de inhoud van het boek vragen wij simpelweg om hun kennis en liefde voor het park te delen. We hebben de weergoden alvast gevraagd om niet al te pittig weer tijdens ons Plukfeest-met-Pit. Wij richten ons op een samenwerking met de lokale boekhandel, de kinderopvang en het Wellant College.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Het zou heel mooi zijn als we in het boek vanuit Arcadis een informatief deel kunnen opnemen over het belang van het park in de waterhuishouding van Montfoort. De Oude Gracht en de Paddepoel staan via de binnenstad in verbinding met de IJssel. Bewustwording over deze functie van het park zou schitterend passen in het prettig educatieve karakter van 'De Getijden van het Stadspark' Montfoort.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
De oproep stond in de lokale krant De Zenderstreek onder provincieberichten

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Van oud deelnemers lezen wij hoe fijn het is kennis te delen en anderen te ontmoeten die net als wij verbinding vorm willen geven. Een steuntje in de rug bij het vormgeven van deze publicatie is zeker welkom, evenals kennis over het organiseren van het Plukfeest-met-Pit!

Educatief

Reageren

Twitter

Op de kaart

12  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Dirk de Jong 03-11-19 om 21:37

Wat een leuk idee, dat wordt zeker een succes. Opa Dirk

Joost 08-11-19 om 9:40

Hartstikke leuk idee. Er zitten zo veel verhalen in dat park!

Patricia 09-11-19 om 23:00

Leuk idee!!
Wij gaan graag mee met het plukfeest!

Groetjes Patricia, Maarten, Tess, Nathan en Vince

Martin 10-11-19 om 22:41

Helemaal TOP!
We zijn erbij.

Patricia 19-11-19 om 16:39

Een heel leuk idee en plan. Ik ben er zeker bij.

Arjan 19-11-19 om 18:02

Leuk idee! Komen we meer te weten over het stads park.
En alles wat er groeit en bloeit.

Sylvia 19-11-19 om 18:04

Fantastisch plan. Hopen dat er met mij nog veel meer mensen een reactie gaan plaatsen.
Kom regelmatig in het park en geniet van de natuur en de kinderboerderij.

Caroline 20-11-19 om 7:59

Heel gaaf , daar moeten we bij zijn natuurlijk, ons park is de groene long van montfoort... daar wil ik meer over weten. Groet Caroline

Lopke 21-11-19 om 21:00

Hallo Opa Dirk,
Wat een prachtig idee! Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. En het boek ga ik lezen, aangezien ik een echte montfoorter ben:)

Phoebe 23-11-19 om 17:20

Wat een leuk idee! Ik ga het boek zeker lezen

Cassandra de Boer 26-11-19 om 15:42

Dirk, ik ga het boek zeker lezen, ik verheug mij erop. Het park is zo mooi en je hebt prachtige verhalen over de natuur. Groetjes van Cassandra

Marianne en Harmjo 26-11-19 om 17:37

Geweldig idee. Ik heb al regelmatig verhalen van Dirk gehoord en ik kan er niet genoeg van krijgen. Zo fijn om met de hond door het park te lopen en bij Dirk langs te gaan voor scharreleieren en verhalen te horen.
Het boek ga ik kopen en ik kom ook plukken.

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen