Moestuinieren bij de Buurtfabriek

Imke Bardoel 27-10-2019
573 keer bekeken 0 reacties

We maken een moestuin in de tuin van de Buurtfabriek, samen met de aangrenzende school. Zelf geteelde groenten zijn nu eenmaal veel lekkerder dan die uit de winkel. Generaties verbinden is één van de doelen van de Buurtfabriek. Zo gaan jong en oud samen aan de slag, met een gezond resultaat.

Kern

Naam
Alteveer/'t Cranevelt

Aantal inwoners
3.400

Gemeente
Arnhem

Provincie
Gelderland

Deelnemersgroep

Naam
Kerngroep Buurtfabriek

Doelstelling
De buurtfabriek is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de hele wijk. Speerpunten zijn eenzaamheid tegengaan, generaties verbinden, sociale cohesie versterken en de wijk toekomstbestendig maken voor komende generaties.

Aantal leden
6 mensen in de kerngroep, daarnaast een groeiende groep vrijwilligers

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis - Asset Based Community Development - Duurzaamheid (we zijn Wijk van de toekomst)

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@onzebuurtfabriek.nl

Project

Doelstelling
We maken een moestuin in de tuin van de Buurtfabriek, samen met de aangrenzende school. Zelf geteelde groenten zijn nu eenmaal veel lekkerder dan die uit de winkel. Generaties verbinden is één van de doelen van de Buurtfabriek. Zo gaan jong en oud samen aan de slag, met een gezond resultaat.

Beginsituatie
Er is een gebouwtje (voormalige peuterspeelzaal) met groene ruimte er om heen. Één van de ideeën die het hoogst scoorde op de wensenlijst uit onze buurtenquête is een moestuin aanleggen en samen tuinieren. Daarnaast scoorde samen koken ook hoog. Met het aanleggen van de moestuin willen we hier een begin mee maken. Er is ruimte, een landschapsarchitect uit de buurt heeft als vrijwilliger een plan gemaakt. Er is een groep vrijwilligers die het plan willen gaan uitvoeren.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De moestuin dient als ontmoetingsplek voor ouderen uit de wijk en maakt de verbinding met leerlingen van de naastgelegen school. Daarnaast is een moestuin een mooie invulling van de buitenruimte van de Buurtfabriek: een project van bewoners om een ontmoetingsplek in de wijk te creëren.

Onderdeel van een groter geheel
Ja, de moestuin is onderdeel van de Buurtfabriek, waar verschillende activiteiten georganiseerd worden voor en door de buurt, met vrijwilligers.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De belangrijkste doelgroep van de Buurtfabriek is de grote groep wijkbewoners van 65 jaar en ouder. We richten ons enerzijds op jongere, nog vitale senioren waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van eenzaamheid, en op ouderen van boven de 85 jaar die mindere mate mobiel zijn en minder verbinding met de rest van de maatschappij ervaren. We willen deze mensen niet aanspreken op hun leeftijd of zwakte, maar op interesse en expertise en daarbij generaties verbinden. Hiermee is onze doelgroep dus groter dan alleen de ouderen, we richten ons op alle wijkbewoners.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Er is een groep vrijwilligers die het project oppakt: - schoonmaken en opruimen buitenruimte - aanleggen moestuin - zaaien, wieden en oogsten - samenwerking met de school invullen

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
geen, we gaan er vanuit dat we alle benodigde kennis in de wijk kunnen vinden

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
€3.500 is de begroting voor het plan voor de moestuin. Het totale project voor de Buurtfabriek is veel groter.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We hebben contact met de gemeente: zij kunnen wellicht bij de gemeentewerf dingen voor ons regelen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
bodemonderzoek: is de grond geschikt voor moestuinieren?

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een bestuurslid van KNHM dat in de wijk woont

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Kennis over duurzame financiering van een bewoners initiatief: hoe maak je de maatschappelijke meerwaarde meetbaar en inzichtelijk voor financiers, bijvoorbeeld de gemeente.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Moestuin

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen