Hondenspeelplaats Welberg (HSP-Welberg)

Henk Groenendijk October 30, 2019
395 keer bekeken 0 comments

Inrichten van een hondenspeelplaats in de kern van het dorp geeft jong en oud de gelegenheid om hun trouwe viervoeter te laten spelen zonder aangelijnd te zijn. Naast plezier voor de hond zullen baasjes meer sociale contacten opbouwen en onderhouden op basis van gezamenlijke interesse.

Kern

Name
Welberg

Aantal inwoners
2811

Gemeente
Steenbergen

Province
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Name
Hondenspeelplaats Welberg

Doelstelling
Het realiseren van een centraal gelegen hondenspeelplaats waar jong en oud elkaar treffen en hun liefde voor huisdier delen

Aantal leden
1 projectcoördinator, 3 kernleden in oprichtingsfase en 18 vrijwilligers voor inrichting en onderhoud

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Projectaanpak, kennis en ervaring hondenspeelplaatsen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
henk@hmgb.nl

Project

Doelstelling
Inrichten van een hondenspeelplaats in de kern van het dorp geeft jong en oud de gelegenheid om hun trouwe viervoeter te laten spelen zonder aangelijnd te zijn. Naast plezier voor de hond zullen baasjes meer sociale contacten opbouwen en onderhouden op basis van gezamenlijke interesse.

Beginsituatie
Momenteel is het een groenstrook, gelegen achter de dorpskerk, zonder bestemming of aantrekkingskracht.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het project voorziet dat jong en oud een extra ontmoetingsplek hebben waarbij er ook gedacht wordt aan ouderen die uit hun isolement gehaald kunnen worden ongeacht of ze een viervoeter als gezel hebben. Naast inwoners van de Welberg zal de nieuwe voorziening ook honden en hun eigenaren aantrekken vanuit naastgelegen dorpen en steden.

Onderdeel van een groter geheel
Neen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In principe alle bewoners van het dorp, initieel gedreven door interesse van hondenbezitters maar toegankelijk voor iedereen. Door (sociale) controle die er in het gebied zal opbloeien, neemt ook de veiligheid en sociale cohesie voor gebruikers, omwonenden en passanten toe.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Oprichting: werven van fondsen en subsidies van sponsoren en gemeente, opstellen gebruiksovereenkomst, definiëren van "spelregels", vrijwilligers organiseren Inrichting: omheinen van gedeelte grasveld, planten van haag, toegangssluis voor honden/baasjes, opstellen van speeltoestellen. Onderhoud: opstellen van onderhoudsplan voor bodem en haag, bemesting, snoeien etc.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wellicht het grondwerk voor haag en hekwerk

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Op dit moment hebben we een een begroting gemaakt voor materiaal en huur van hulpmiddelen voor € 4.500 met daarbij de aanname dat er voldoende vrijwilligers hun steentje bijdragen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij putten uit de centrale kennis van de gemeente om ervaringen en tips te absorberen en hebben toegang tot de regionale HSP-ambassadeur voor ervaring die eerder is opgedaan in soortgelijke trajecten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Op dit moment nog niet.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de dorpsraad die een informatiepakket ontvingen en via onderzoek op het web naar soortgelijke projecten

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Misschien is het mogelijk wat meer te leren over hoe een groep van initiatiefnemers zich "officieel" kan organiseren zonder een officiële oprichting van een stichting of vereniging.

Images

Ontmoetingsplek

Comment

Twitter

On the map

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings