Hondenspeelplaats Welberg (HSP-Welberg)

Henk Groenendijk 30-10-2019
1056 keer bekeken 13 reacties

Inrichten van een hondenspeelplaats in de kern van het dorp geeft jong en oud de gelegenheid om hun trouwe viervoeter te laten spelen zonder aangelijnd te zijn. Naast plezier voor de hond zullen baasjes meer sociale contacten opbouwen en onderhouden op basis van gezamenlijke interesse.

Kern

Naam
Welberg

Aantal inwoners
2811

Gemeente
Steenbergen

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Hondenspeelplaats Welberg

Doelstelling
Het realiseren van een centraal gelegen hondenspeelplaats waar jong en oud elkaar treffen en hun liefde voor huisdier delen

Aantal leden
1 projectcoördinator, 3 kernleden in oprichtingsfase en 18 vrijwilligers voor inrichting en onderhoud

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Projectaanpak, kennis en ervaring hondenspeelplaatsen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
henk@hmgb.nl

Project

Doelstelling
Inrichten van een hondenspeelplaats in de kern van het dorp geeft jong en oud de gelegenheid om hun trouwe viervoeter te laten spelen zonder aangelijnd te zijn. Naast plezier voor de hond zullen baasjes meer sociale contacten opbouwen en onderhouden op basis van gezamenlijke interesse.

Beginsituatie
Momenteel is het een groenstrook, gelegen achter de dorpskerk, zonder bestemming of aantrekkingskracht.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het project voorziet dat jong en oud een extra ontmoetingsplek hebben waarbij er ook gedacht wordt aan ouderen die uit hun isolement gehaald kunnen worden ongeacht of ze een viervoeter als gezel hebben. Naast inwoners van de Welberg zal de nieuwe voorziening ook honden en hun eigenaren aantrekken vanuit naastgelegen dorpen en steden.

Onderdeel van een groter geheel
Neen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In principe alle bewoners van het dorp, initieel gedreven door interesse van hondenbezitters maar toegankelijk voor iedereen. Door (sociale) controle die er in het gebied zal opbloeien, neemt ook de veiligheid en sociale cohesie voor gebruikers, omwonenden en passanten toe.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Oprichting: werven van fondsen en subsidies van sponsoren en gemeente, opstellen gebruiksovereenkomst, definiëren van "spelregels", vrijwilligers organiseren Inrichting: omheinen van gedeelte grasveld, planten van haag, toegangssluis voor honden/baasjes, opstellen van speeltoestellen. Onderhoud: opstellen van onderhoudsplan voor bodem en haag, bemesting, snoeien etc.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wellicht het grondwerk voor haag en hekwerk

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Op dit moment hebben we een een begroting gemaakt voor materiaal en huur van hulpmiddelen voor € 4.500 met daarbij de aanname dat er voldoende vrijwilligers hun steentje bijdragen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij putten uit de centrale kennis van de gemeente om ervaringen en tips te absorberen en hebben toegang tot de regionale HSP-ambassadeur voor ervaring die eerder is opgedaan in soortgelijke trajecten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Op dit moment nog niet.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de dorpsraad die een informatiepakket ontvingen en via onderzoek op het web naar soortgelijke projecten

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Misschien is het mogelijk wat meer te leren over hoe een groep van initiatiefnemers zich "officieel" kan organiseren zonder een officiële oprichting van een stichting of vereniging.

Afbeeldingen

Ontmoetingsplek

 • Henk Groenendijk 11 August 2020
  Puf puf .... Corona is helaas nog steeds een gegeven en nu dan ook nog een heerlijke hittegolf erbij. We mochten met aangepaste spelregels en protocollen weer gebruik maken van ruimten in het gemeenschapshuis. Op zich heeft dan niets te maken met een hondenspeelplaats maar het is wel makkelijk om vrijwilligers op te trommelen en mee te laten denken. De eerste ploeg had nog geen vakantie en het aantal deelnemers was juist voldoende om de ideeen voor inrichting en gebruik op een lijst te krijgen. Naast serieus werken hebben we ook veel gelachen en is er genoten omdat we weer even bijmekaar mochten komen na al dat langeafstandsbellen en videoconferencen. Inmiddels is het zomer, de Hondenspeelplaats is opgeleverd en we richten alle pijlen op 4 oktober als dag van officiele opening. De honden storen zich niet aan zo'n oficieel moment want ze kunnen maar zat plezier maken. Het project is af en het stokje kan overgedragen worden (als de hond er maar niet mee vandoor gaat, natuurlijk).
 • Henk Groenendijk 11 August 2020
  Tja, het hek staat, de poorten werken en de eerste hondenpoten staan in het zand. Het is een feit dat de honden naar binnen en buiten de plaats kunnen en op de plaats veilig kunnen stoeien, maar daarmee is het nog niet gedaan. Deels gebukt onder beperkende regels van RIVM konden we de vrijwilligers nog niet oproepen en zijn leden van de harde kern vast op zoek gegaan naar de meest basale inrichting. Inmiddels was al wel het onofficiele "grasmaaiteam" aan de slag gegaan want we hadden inmiddels groeizaam voorjaarsweer en gras laat zich niet intomen. Voordat de tweede maaironde een feit was, zijn vrijwilligers opgetrommeld om stenen te rapen. Niet iedere hond weet goed met stenen om te gaan en een maaimachine loopt ook averij op. Het reglement werd aan de paal genageld, emmer ingraven als waterbak, plots stonden er gekleurde paaltjes en ook was het ballenrek ineens gevuld met speelgoed. Goed bezig allemaal !!
 • Henk Groenendijk 11 August 2020
  En toen was er "Corona" en zag de wereld er even iets anders uit dan we gewend zijn. Bij zo'n wereldwijds probleem worden uitdagingen bij de bouw van een Hondenspeelplaats plotseling speldenprikjes en ze zijn niet te vergelijken wat mensen door deze ziekte moeten doorstaan. Maar, nadat het eerste stof over de pandemie was neergedwarreld, begrepen we dat de bouw (plaatsen van hekwerk) toch kon doorgaan en hebben we besloten, zonder ruchtbaarheid eraan te geven, toch maar door te zetten. We wisten inmiddels al wel dat ook zonder een officiele openingsceremonie er al wel gebruik van de plaats zou worden. Een kort verslagje van de bouwfase zit in het aangehechte bestand. Veel kijk en leesplezier.
 • Henk Groenendijk 11 August 2020
  Hallo lezers Het project Hondenspeelplaats heeft flink wat voorbereiding gekost, vooral in tijd. Maar met goede voorwerk kom je snel een heel eind. Met enig freubelwerk en een klein vleugje humor tussen de regels door is er met foto's en bijhorende beschrijving in het bestand "Voorbereiding" te lezen wat er aan vooraf ging in de periode tot medio februari 2020.
 • Henk Groenendijk 10 August 2020
  Hallo lezer van deze update. In aanloop naar de uitvoering van ons project is er veel tijd gestoken in communicatie, afstemmen, prijzen vergelijken en handen op elkaar krijgen. Veel van dat werk is "droge materie" zoals projectdossier, lijstjes, financieen etc. Als je interesse hebt in dat deel van het project laat me dat dan weten. Veel supporters van ans project waren blijverrast met onse enthousiaste terugkoppeling die wij mee mochten brengen van onze eerste kennismaking met KmP-projecten en de winnaars van het vorige seizoen. Vooral leuk om te zien was de diversiteit in de projecten en presentaties. Op onze terugreis hebben we het nog het meest teruggekeken op de presentatie waarin de "beren" genoemd werden. Kleine beren, grote beren, meewerkberen maar vooral tegenwerkberen. De presentatie werd voorgedragen door een jongedame die sprak met ervaring en authoriteit. Inspirerend. De volgende update beschrijft iets meer over ons eigen project en daarbij een aantal foto's met bijschrift om het verhaal te verluchtigen. Tot straks.

Reageren

Twitter

Op de kaart

13  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Anoniem 25-08-20 om 12:03

Wat genieten de honden en hun bazen van dit fijne veldje op de Welberg. En het wordt alleen maar mooier. Nu zijn er weer vier kuubkisten geschonken waar we dankzij weer een andere gulle gever een superspannende klimrots van kunnen maken. Ook is er al een grespijp gedoneerd en heel veel speelmaterialen zodat er voor iedere viervoeter wel wat wils is. Voor de baasjes is er al een bankje gescoord dus ook die hebben niets te klagen. Het is een gezellige ontmoetingsplaats van twee- en viervoeters. Gelukkig houdt iedereen zich aan de regels waardoor het ook voor de buurt leuk blijft. We zijn er blij mee!   

Anoniem 25-08-20 om 12:20

Fijne en mooi socialiseringsveldje voor je hond. Waar honden en mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Mooi hek eromheen met sluisje.  Alle lof voor de mensen die dit op de Welberg hebben kunnen realiseren. Wij zijn super blij met deze aanwinst op de Welberg!

 

 

Femke Martens 25-08-20 om 12:30

Wat een prachtig initiatief door zeer actieve mensen voor ons mooie Welberg.

Allerlei soorten honden kunnen daar goed socialiseren en lekker spelen.

Blij mee!

Suzanne 25-08-20 om 13:36

Wat ben ik ontzettend blij met de hondenspeelplaats op de Welberg. Onze hond wil er elke dag naar toe, zelfs in de regen. Regelmatig ontmoeten we andere hondeneigenaren op het veld. Dankzij het veldje ken ik nu veel meer mensen uit de buurt! 

Ilja 25-08-20 om 16:02

Het hondenveld is nog fijner dan we dachten dat het zou zijn. Onze hond weet zelf de weg te vinden, trekt me er bijna naartoe. Honden worden sociaal van het veldje. De baasjes eigenlijk ook, het is gezellig elkaar te leren kennen. Kinderen komen ook spelen met de honden. Kinderen leren zo met honden omgaan en honden met kinderen. 
Aan de inrichting van het veldje wordt gewerkt. De gebruikers van het veldje zijn allemaal genegen te helpen. Al met al een super project. 

Sharon 25-08-20 om 16:18

Dit hondenveld is zó een onwijs succes, als ik voor mezelf en onze honden mag spreken. Onze honden zijn dol enthousiast als ze weten dat we er naartoe gaan! En ook voor de socialisatie, is dit heel prettig!

Mijn honden en ik zijn dankbaar!! 

Anoniem 25-08-20 om 16:31

Wat  een mooi initiatief brengt burgers en honden bij elkaar. Buiten samen bezig zijn en elkaar leren kennen kan toch niet mooier 🙂👍🐕❤🧔👱‍♂️👩‍🦰👵👴🦴

Carolien 25-08-20 om 16:37

Dit is zo super goed initiatief, onze hond kan zich hier helemaal uitleven zonder dat we bang hoeven te zijn voor verkeer 👍. Ook leuke om tevens andere hondenbezitters te leren kennen. Het is echt een sociaal gebeuren en een top aanwinst 😀

Cindy 25-08-20 om 17:44

Een super initiatief! Heel erg blij mee. Eindelijk een plek waar de honden los kunnen binnen de bebouwde kom. Het is al een mooi veld en door alle inzet van vrijwilligers wordt hij nog mooier. Enorme aanwinst voor het dorp! 

Yvonne Raats 26-08-20 om 9:31

Wat een goede initiatieven voor het dorp Welberg, ontmoeting voor honden en hun baasjes maakt voor weer een dorp een sociaal gebeuren 

Anoniem 26-08-20 om 19:44

Dit is het beste sinds tijden precies wat de welberg nodig heeft.

Anke 26-08-20 om 22:04

Top idee!!!! laugh

Anoniem 03-09-20 om 19:06

Heel mooi initiatief! Mooie centrale plaats in het dorp en iedereen en vooral de honden, genieten. 
Alle Welbergse hondenbezittters zijn er blij mee😀.

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen