Zaterdagopenstelling

Nico Landsman 30-10-2019
592 keer bekeken 0 reacties

Mensen die doordeweeks gebonden zijn, krijgen de mogelijkheid om op zaterdag als vrijwilliger mee te werken of hun groenten af te halen.

Ook op zaterdag werken in de moestuin aan de Driewegenhof of je gratis groenten dan ophalen. Zo kunnen nog meer mensen bij CitySeeds genieten van deze fijne plek, behulpzame mensen en gezonde groenten uit je eigen omgeving. Ook als je van een kleine beurs moet rondkomen.

(foto: Evert van Moort)

Kern

Naam
Dauwendaele

Aantal inwoners
6.275

Gemeente
Middelburg

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Gemeenschaptstuin CitySeeds

Doelstelling
Vrijwilligers met diverse achtergronden vinden een zinvolle dagbesteding in het verbouwen van gratis groenten en fruit voor mensen op Walcheren die van een kleine beurs moeten rondkomen en het begeleiding van schoolkinderen in moestuinwerk.

Aantal leden
35

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Opzetten en instandhouden van een gemeenschapstuin in contact met een enorm netwerk van organisaties en personen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
secretariaatcityseeds@gmail.com

Project

Doelstelling
Mensen die doordeweeks gebonden zijn, krijgen de mogelijkheid om op zaterdag als vrijwilliger mee te werken of hun groenten af te halen.

Beginsituatie
We zijn drie ochtenden per week open. Er ligt werk voor meer vrijwilligers.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Door op zaterdag open te gaan, kunnen meer mensen meedoen. We verwachten vooral nieuwe vrijwilligers uit de flats, waartussen de akkers liggen. Daarmee versterken de deelnemers de onderlinge band en de gezamenlijke zorg voor hun leefomgeving.

Onderdeel van een groter geheel
Het project sluit aan op de intenties van de gemeente en organisaties in de wijk om de vitaliteit van de inwoners te verhogen. De afgelopen jaren liep daarvoor een project De Vitale Revolutie. Dit wordt met deelprojecten voortgezet. De Zaterdagopening CitySeeds is er een van. Ook op andere manieren wordt samengewerkt. Bijvoorbeeld met de woningbouwvereniging, welzijnsorganisatie, PennyWafelHuis (community art), mbo-school (erkend leerbedrijf), HALT, WMO-aanbieders, enz.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De bewoners van de flats en woningen aan de Meanderlaan en de Driewegenhof zijn het meest direct betrokken. Ze genieten van ‘doe-groen’ ipv ‘kijk-groen’ tussen de flats. Ze kunnen er zelf bezig zijn en mee-eten uit de tuin. Vrijwilligers komen uit een groter gebied rond de buurt. De klanten komen van heel Walcheren.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Inventariseren van belangstelling bij bewoners. Informatiebijeenkomsten beleggen. Flyeren. Planning van werkzaamheden opstellen. Contacten versterken met scholen, ondernemers, statushouders, enz.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Communicatie voor een deel.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
1.000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We proberen ondernemersverenigingen meer te betrekken bij dit project.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Ankie Feldbrugge heeft ons ondersteund bij het zoeken van de nieuwe locatie, die we sinds januari 2019 in gebruik hebben genomen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Nieuwe ideeën voor de aanpak, stimulansen, actief meedoen in de strategie en aanpak. Contacten bewerken.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Moestuin

  • Nico Landsman 6 dagen geleden
    16-10-2020 Op donderdagavond wordt met een buurtbewoner geoogst voor de uitgifte op vrijdagochtend. Zo raakt de buurt geleidelijk meer betrokken bij de gemeenschapstuin. Enkele keren was er meer geoogst dan uitgegeven aan de klanten. Drie buurtbewoners kregen beurtelings een krat om uit te delen onder hun buren en zo mee te genieten van de oogst van CitySeeds. Voor de bewoners werd een picknicktafel geplaatst als tijdelijke 'social sofa'. We zijn benieuwd naar de ervaringen.

Reageren

Twitter

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen