Student met Impact

Javina Bijl 30-10-2019
542 keer bekeken 0 reacties

Wij willen studenten motiveren om meer vrijwilligerswerk te doen. Om deze reden organiseren we een impactavond waarin we studenten kennis laten maken met het veelzijdige aanbod van het maatschappelijk middenveld. Dit zal op een interactieve en laagdrempelige manier worden vormgegeven.

Kern

Naam
Student met Impact

Aantal inwoners
n.v.t.

Gemeente
Utrecht

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Studenten van WADT

Doelstelling
Studenten motiveren om maatschappelijk betrokken te zijn

Aantal leden
2

Soort
Welzijnsorganisatie

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Veel organisaties in het maatschappelijk middelveld geven aan dat ze het lastig vinden om studenten te bereiken. Wij van WADT hebben echter wel veel contact met studenten. Bovendien zijn we zelf ook nog studenten. Omdat wij in contact staan met beide partijen kunnen wij de brug vormen!

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
voorzitter@werkenaandetoekomst.nl

Project

Doelstelling
Wij willen studenten motiveren om meer vrijwilligerswerk te doen. Om deze reden organiseren we een impactavond waarin we studenten kennis laten maken met het veelzijdige aanbod van het maatschappelijk middenveld. Dit zal op een interactieve en laagdrempelige manier worden vormgegeven.

Beginsituatie
Aanleiding Utrechtse studenten zijn veelal actief en grijpen de mogelijkheden aan om naast hun studie te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het werken aan een uitgebreid CV is daarbij van groot belang. Aan vrijwilligerswerk wordt echter naar onze mening nog niet vaak genoeg gedacht. Vorig jaar hebben studenten van WADT in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Utrecht een onderzoek gedaan onder Utrechtse studenten- studieverenigingen. In dit onderzoek hebben zij onderzocht in hoeverre deze verenigingen openstaan voor het doen van vrijwilligerswerk. Hieruit is gebleken dat dit het geval is, maar dat het van belang is dat deze vrijwillige activiteiten vrijblijvend en laagdrempelig blijven. Denk hierbij aan eenmalige activiteiten die een dagdeel duren. Voor de studenten zelf moet het ook een leuke en leerzame ervaring zijn. Kortom, flexibiliteit en vrijblijvendheid staan voorop. Met de resultaten van het onderzoek zijn we afgelopen zomer aan de slag gegaan. We hebben contact opgenomen met de studie- en studentenverenigingen die destijds hebben deelgenomen aan het onderzoek. Meerdere verenigingen hebben al enthousiast gereageerd en aangegeven dat ze openstaan voor een samenwerking. Tijdens de eerste gesprekken kijken we telkens gezamenlijk naar manieren waarop de vereniging impact wil maken. Vervolgens maken wij een match met een maatschappelijke organisatie uit ons netwerk. Met trots kunnen we melden dat de eerste match al is gemaakt! Tot op heden ontvangen we veelal enthousiaste reacties op ons initiatief. Om deze reden willen wij graag het project introduceren aan een grotere doelgroep. Dit willen wij realiseren met behulp van een impactavond waarbij we studenten kunnen introduceren aan het veelzijdige aanbod van het maatschappelijke middenveld. Ons doel is om het stoffige imago van vrijwilligerswerk te verdrijven op een interactieve en laagdrempelige wijze. Er zitten namelijk veel voordelen aan vrijwilligerswerk waar studenten niet stil bij staan. Zo rekenen toekomstige werkgevers werkervaring binnen een vrijwilligersfunctie net zo goed als relevante werkervaring als betaald werk. In een tijd waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer de norm wordt, is het zelf een goede versterking op je CV. Het biedt het een kans om je zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen; een manier om betekenis te geven aan het huidige leven en de toekomstige carrière. De Impactavond zal hierbij een informeel en interactief karakter krijgen, zodat studenten op een laagdrempelige en vrijblijvende manier betrokken worden. Dit willen wij doen aan de hand van lezingen van gastsprekers en eventueel een workshop. Zo kunnen studenten worden geïntroduceerd in het maatschappelijk middenveld. Centrale vragen zullen zijn: wat is vrijwilligerswerk? Wat is maatschappelijke ondernemen? Hoe kan ik impact maken op professioneel en persoonlijk vlak?

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij willen Utrecht duurzamer, socialer en leefbaarder maken voor iedereen. Gezien het feit dat studenten een groot deel van deze stad uitmaken, willen wij deze doelgroep betrekken in het maatschappelijk middenveld.

Onderdeel van een groter geheel
Student met Impact is een project opgericht door een initiatief van Stichting Werken aan de Toekomst (WADT). Wij zijn een jonge stichting uit Utrecht, opgericht in 2013, die zich inzet voor maatschappelijke projecten in Utrecht. Hierbij proberen wij jongvolwassenen te motiveren om een bijdrage te leveren aan de samenleving in de vorm van het opzetten van eigen maatschappelijke projecten.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Maatschappelijke organisaties en studenten uit Utrecht en omgeving hebben profijt bij dit project.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij van WADT zullen de volledige verantwoording op ons nemen voor de organisatie van het evenement. Zo zullen wij ons bezig houden met onder andere het werven van sprekers en organisaties, de marketing, een locatie vinden en de verdere aankleding van de impactavond.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De lezing zelf zal niet door ons worden verzorgd.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
*zie bijlage

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We kunnen vrijwilligers vragen voor het helpen bij de invulling van de avond.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
n.v.t.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
In het verleden heeft stichting WADT ook een ander projectidee ingediend bij Kern met Pit.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Bij de organisatie en vormgeving van de avond zouden we graag begeleiding krijgen. Het is voor ons de eerste keer om een groot evenement te organiseren.

Toegevoegde bestanden

Evenement

Reageren

Twitter

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen