Van Groeneweg naar Groene (voeten)paadjes

Judith van der Bijl 30-10-2019
507 keer bekeken 1 reacties

Onze kinderen, ook 0-4 jaar, gaan vaker buitenspelen en worden gezonder. Gezonder door beweging, meer sociale contactmomenten, creatiever in het ontdekken, leren met de natuur omgaan. Maar bovenal, dat ze mooie ervaringen opdoen, met elkaar en de buurt.

Kern

Naam
Speeltuin Groeneweg

Aantal inwoners
11800

Gemeente
Bunnik

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Werkgroep Speeltuin Groeneweg

Doelstelling
Voor alle kinderen in de buurt meer verbinding met de natuur en voor de kleine kinderen in de buurt meer toegankelijkheid creeren.or jong en oud.

Aantal leden
10

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis van recyclen van materialen op een natuurvriendelijke manier en kennis van ontwikkelingsbehoeften van kinderen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
speeltuingroeneweg@gmail.com

Project

Doelstelling
Onze kinderen, ook 0-4 jaar, gaan vaker buitenspelen en worden gezonder. Gezonder door beweging, meer sociale contactmomenten, creatiever in het ontdekken, leren met de natuur omgaan. Maar bovenal, dat ze mooie ervaringen opdoen, met elkaar en de buurt.

Beginsituatie
Wij, een aantal van uw buren, hebben kinderen die met enige regelmaat in het speeltuintje op de hoek van de Groeneweg komen spelen. Ondanks dat er in 2012 een nieuw speeltoestel is geplaatst, biedt de speeltuin geen uitdaging voor kinderen onder de vijf jaar en biedt weinig gelegenheid tot ontdekkend leren voor de oudere kinderen. Het klimtoestel is te moeilijk voor de allerkleinsten en er is nauwelijks mogelijkheid om lekker te kunnen verstoppen. Hierdoor wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van deze prachtige, grote speelplek en wijkt iedereen al snel uit naar andere plekken. Hier kunnen de kinderen echter niet zelfstandig komen en mist de natuurlijke verbinding met elkaar.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Met name de sociale cohesie en verrijking van het groen zijn belangrijke speerpunten van ons project. In Bunnik zijn er veel kleine speeltuintjes met een vrij afgebakende doelgroep en er lopen twee grote wegen dwars door het dorp, waardoor de kinderen er niet alleen naar toe kunnen. Hierdoor worden zij beperkt in hun autonomieontwikkeling. Bovendien willen we een verbindingsplek creëren voor de buurt. En voor de directe woonomgeving: in plaats van een kale, overzichtelijk groot grasveld, maken we een stukje natuur met een grote biodiversiteit.

Onderdeel van een groter geheel
Nee. In Bunnik wordt op dit moment op een deel van een speelterrein rondom de scholen, gebouwd, waardoor er in het dorp minder natuurlijke speelplekken zijn.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Met name de kinderen in de buurt en daarmee ook de ouders/omwonenden. Bovendien hebben direct omwonenden profijt door de extra groenvoorziening. Onderhouden en maken van de speeltuin bevordert de sociale saamhorigheid en betrokkenheid.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- gerecycled stapstenenpad en hinkelbaan van tegels - insectenhotel - ontdekmuurtje - bramenstruiken in de bosjes terugsnoeien, waardoor de bramen de kinderen niet meer belemmeren om in de bosjes te spelen - een wilgentenenhut bouwen - verstopplekjes - sensorische beplanting aanleggen en wilde bloemen inzaaien (aantrekkingskracht op vlinders) - picknickmogelijkheden creëren - speelbult aanleggen

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Niets.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Minimaal 4000 euro. Onze dromen zijn een mooie klimboom en waterspeelplek, waardoor de kosten zullen stijgen naar 12.000 euro. Dit zal echter afhankelijk zijn van de financiële (on)mogelijkheden.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Buurtgenoten en we betrekken de gemeente actief zodat zij mee kunnen denken.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We willen heel graag een waterpomp op onze speelheuvel, maar we zitten in waterwinningsgebied. Ook zal er nog een wadi gegraven worden midden in de speeltuin. We zouden graag ideeën en tips krijgen over de mogelijkheden. Dus ja, heel graag.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de gemeente.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We zouden graag advies willen over beplanting en behoud van de planten als er gespeeld wordt in en om de planten. Ook zouden we graag in contact komen met andere projecten om ideeën uit te wisselen over duurzaam en goedkoop bouwen en aanleggen.

Afbeeldingen

Speeltuin

Reageren

Twitter

Op de kaart

1  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Eelke Kelderman 15-11-19 om 15:22

Wat een mooi plan! Leuk. Ik snap heel goed dat het een natuurbeleving moet worden, maar kijken jullie ook naar de toegankelijkheid van de plannen zodat kindjes met een beperking ook gebruik kunnen maken van (onderdelen) van de speeltuin. Verhoogde water en zandbakken zijn misschien een idee? Kijk ook eens op wwww.speeltuinbende.nl. Veel succes met jullie mooie plan!

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen