De sprookjestuin

Willemijn Manshanden 04-11-2019
956 keer bekeken 0 reacties

Het project heeft tot doel kinderen te stimuleren om te lezen en kennis te laten maken met belangrijke sprookjes. Dit alles binnen een context/ tuin waarin de verwondering centraal staat en hun zintuigen op diverse manieren worden geprikkeld. (zie projectplan)

Kern

Naam
Soest

Aantal inwoners
46000

Gemeente
Soest

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
De Sprookjestuin

Doelstelling
Het project heeft tot doel kinderen te stimuleren om te lezen en kennis te laten maken met belangrijke sprookjes. Dit alles binnen een context/ tuin waarin de verwondering centraal staat en hun zintuigen op diverse manieren worden geprikkeld. (zie projectplan)

Aantal leden
8

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Specialisaties: docent kinderen met meervoudige problematiek, consultant Duurzame inzetbaarheid/ corperate, consultant sociale innovaties, grafisch vormgever, docent natuur en milieueducatie, Tuinarchitect met groot netwerk door nevenfuncties, een kunstenares met eigen onderneming in tweedehands artikelen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
sjefenwillemijn@gmail.com

Project

Doelstelling
Het project heeft tot doel kinderen te stimuleren om te lezen en kennis te laten maken met belangrijke sprookjes. Dit alles binnen een context/ tuin waarin de verwondering centraal staat en hun zintuigen op diverse manieren worden geprikkeld. (zie projectplan)

Beginsituatie
de huidige situatie is een verwilderde tuin waar we een aantal elementen uit zullen behouden. De prachtige bomen, de paddenstoel, het pad, ed. Procesmatig gezien was er niets en is het idee vanuit een bezoekster gekomen om de tuin nieuw leven in te blazen. Zij heeft een 7 tal mensen om zich heen verzameld.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het levert een tuin op waar kinderen zelfstandig kunnen dolen, ontdekken, en worden uitgedaagd om te voelen, zoeken, verstoppen, lezen, leren en met begeleiders samen te ontdekken. De sprookjesachtige beplanting zal hieraan bijdragen Bovendien maken de kinderen kennis met duurzaamheid. Een groot thema bij de Veenweide. Ze zullen via het indrukken van een pedaal energie genereren waardoor ze een audiopaal in werking zetten en sprookjes kunnen beluisteren.

Onderdeel van een groter geheel
ja van de kinderboerderij de Veenweide, die weer onderdeel uitmaakt van Stichting Balans Stichting Balans is de welzijnsorganisatie voor Soest en Soesterberg. Balans organiseert allerlei activiteiten voor jong en oud en ondersteunt bewonersinitiatieven. Stichting Balans stimuleert mensen gebruik te maken van hun mogelijkheden en helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen. Zo levert Balans een bijdrage aan een sociaal leefklimaat, waarin iedereen prettig kan wonen, werken en spelen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Kinderen tot ongeveer 9 jaar en hun begeleiders. Zij zijn de primaire doelgroep van de kinderboerderij en zullen de verwondering van de sprookjestuin het meest waarderen. Kinderen met een niet nederlandse achtergrond kunnen zo speels kennis maken met sprookjes die in Nederland veel gelezen worden. Kinderen die lezen leren door te lezen en kijken en zoeken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
we zijn bezig met het projectplan, Daaruit zal voortvloeien: maken beplantingschema, verzamelen planten via bevriende tuinders en mogelijke tuincentra die willen sponsoren, uitwerken sprookjes, teksten, maken houten panelen (de grote en alle kleine) dus schilderen, inkopen materialen (bijv heksenketel) betrekken MKB Soest zodat zij materialen willen leveren. Bedenken educatieve activiteiten, sponsoring en betrekken bewoners Alleen de bouwtechnische zaken kunnen wij niet verzorgen. Dat doet de projectmanager vd Veenweide

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
alleen bouwtechnische

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
20.000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
we hebben reeds een donatie vd Rabobank gekregen voor de audiopaal We hebben gecollecteerd via Oranjefonds en de helft vd opbrangst gekregen 300 euro Een gift van het oranjefonds van 400 euro en bovendien een aantal uren fysieke arbeid door onze Koning Willem Alexander, in het kader van 'NL Doet' ons project heeft gekozen om een bijdrage aan te leveren

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
wellicht technische oplossingen als het gaat om elektriciteit en gebruik van zonnepanelen

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
wij hebben nauw contact met Saskia van Alphen

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
hoe we nog beter gebruik kunnen maken van nog meer Fondsen, het vergroten van betrokkenheid van bewoners van Soest, opdat zij ook meer bijdrage kunnen leveren Gezien het feit dat de gemeente Soest fors gaat bezuinigen op Stichting Balans moeten we nog creatiever worden om dit project te realiseren In september 2020 zal de veenweide zijn jubileum vieren en dan moet het project echt gerealiseerd zijn en feestelijk te worden geopend

Afbeeldingen

Educatief

Reageren

Twitter

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen