Speeltuin en ontmoetingsplek 't Vinkenès Posterholt

Annemieke Drohm 11-02-2021
215 keer bekeken 0 reacties

Wij willen deze speellocatie nóg leuker en eigentijdser maken, om zo ook de leefbaarheid te vergroten en een plek te creëren waar jong en oud samen kunnen komen en meer bewegen en samen spelen wordt gestimuleerd. Daarbij proberen wij zoveel mogelijk de wensen en ideeën uit de buurt mee te nemen.

Kern

Naam
Posterholt

Aantal inwoners
3560

Gemeente
Roerdalen

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
werkgroep 't Vinkenès

Doelstelling
Wij willen deze speellocatie leuker en eigentijdser maken, om zo ook de leefbaarheid te vergroten en een plek in de wijk te creëren waar jong en oud samen kunnen komen en meer bewegen en samen spelen wordt gestimuleerd. Deze wijk, gebouwd in de zestiger jaren, kende een grote samenhang. Nu de ouderen zijn overleden of naar een zorgcentrum verhuisd zijn, is de sociale samenhang verminderd. Ook denken wij, dat door een grotere sociale samenhang, statushouders uit de buurt makkelijker kunnen integreren.

Aantal leden
8 leden in de actieve deelnemersgroep, maar daarnaast nog diversen betrokkenen die al zijdelings betrokken zijn (geweest). Bestuursleden van stichting kernnoverleg Natuurlijk! Postert, bestuursleden van buurtvereniging Gevaeren, de ouders van een jongetje uit Posterholt dat graag een fietscrossbaan wil, een sportinstructeur en bewoners uit deze buurt.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We kunnen vertellen hoe wij bepaalde stappen hebben gezet om ons doel te bereiken en wat goed en juist niet goed verliep. Er zijn veel vergelijkbare projecten in de regio. In contact met anderen merkten wij dat iedereen het anders aanpakt.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
annemiekedrohm@gmail.com

Project

Doelstelling
Wij willen deze speellocatie nóg leuker en eigentijdser maken, om zo ook de leefbaarheid te vergroten en een plek te creëren waar jong en oud samen kunnen komen en meer bewegen en samen spelen wordt gestimuleerd. Daarbij proberen wij zoveel mogelijk de wensen en ideeën uit de buurt mee te nemen.

Beginsituatie
Aan de Rector v/d Boornlaan in Posterholt ligt een groot speelterrein, waar onvoldoende gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden. Slechts een klein aantal (verouderde) speeltoestellen, veel overlast van hangjongeren (met name in de avonduren) voor de buurt. Twee jaar geleden schreef een jongetje uit het dorp een brief aan de burgemeester. Hij wilde heel graag een fietscrossbaan in het dorp. Daarnaast schreven enkele buurtbewoners ruim een jaar geleden een brief aan de gemeente om kenbaar te maken dat zij graag de speeltuin leuker en eigentijdser wilden maken. Zij spraken daarin uit te denken aan een natuurspeeltuin. Deze twee wensen kwamen samen en werden door de geluksambassadeur van de gemeente, buurtvereniging Gevaeren, stichting Kernoverleg natuurlijk Posterholt en sportadviesbureau in2motion omarmd. Verschillende keren kwamen wij bij elkaar om wensen en mogelijkheden te bespreken. Via social media en huis-aan-huisfolders vroegen wij bewoners van Posterholt mee te denken hoe de herinrichting uit zou moeten zien. Zaterdag 18 mei 2019 nodigden wij iedereen die zich geroepen voelde op om wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Deze bijeenkomst vond plaats in de speeltuin zelf.

Verbeteringen voor de woonomgeving
- Einde maken aan overlast als dealen en geluidsoverlast (door hangjongeren). - Een uitnodigende ontmoetingsplek voor jong en oud. Alle generaties bedienen door middel van een uniek aanbod in sport, spel en groen. - Stimuleren van het samen buiten zijn, samen buiten spelen, samen buiten sporten, samen buiten recreëren - Bevorderen sociale contacten in de buurt - Maximaal plezier in de buitenruimte

Onderdeel van een groter geheel
De gemeente Roerdalen is momenteel bezig om het beheer van speeltuinen aan te pakken/verbeteren. Samen met zelf aangemelde inwoners uit de gemeente wordt gekeken hoe de nieuwe invulling eruit komt te zien. Enkele leden van onze werkgroep zitten in deze groep.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Wij hopen alle inwoners van Posterholt, van alle generaties te bedienen door middel van een uniek aanbod in sport, spel en groen. Inmiddels is duidelijk geworden dat ook inwoners uit de rest van de gemeente onze speeltuin weten te vinden.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- Plaatsen van een naambord " 't Vinkenès" - Speeltoestel voor de jongste kinderen, momenteel is voor deze groep nog niet veel te doen. - Bijenhotel plaatsen - Plaatsen hekwerk aan achterzijde van de speeltuin - Meer groen in de speeltuin - Bedienen van volwassenen/ouderen met eigen aanbod - Een officiële opening van de speeltuin voor de hele buurt.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wij proberen zoveel mogelijk zelf te doen. Wij doen een beroep op plaatselijke ondernemers en gemeente etc. om de dingen die we zelf niet kunnen, mee te realiseren.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De totale kosten voor de aanleg van de speeltuin zijn begroot op ongeveer EUR 80.000. Dit bedrag hoeft niet in één keer beschikbaar te zijn. De speeltuin wordt in fases gerealiseerd. De eerste fase (omheining, beplanting, fietscrossbaan en plaatsen speeltoestellen uit gemeenteloods) zijn bijv. gefinancierd door middel van het experimenteerbudget. (10.000 euro) Daarna hebben wij verschillende subsidiepotjes aangeboord om nog meer te kunnen realiseren, denk aan bijv. de water/zandspeelplaats.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij vragen hulp van de gemeente. Allereerst is de geluksambassadeur van de gemeente Roerdalen nauw betrokken. Hij heeft oa ervoor gezorgd dat de buitendienst van de gemeente ons project steunt en groenonderhoud wil (blijven) doen. Locale ondernemers sponsoren bijv. planten/struiken voor omheining, zorgen voor de graafwerkzaamheden voor de fietscrossbaan voor een klein prijsje of bieden ons hekwerk aan tegen gereduceerd tarief.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nvt

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
De geluksambassadeur van de gemeente had positieve geluiden gehoord over Kern met Pit en tipte ons hierover, daardoor doen wij al mee met de editie van 2020.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij hopen advies en tips te krijgen om al onze wensen in het project gerealiseerd te krijgen.

Afbeeldingen

Vinkenès februari 2021

Ontmoetingsplek

  • Annemieke Drohm 21 February 2021
    Wat is er hard gewerkt afgelopenzaterdag, 20 februari! De tunnelbuis toegankelijker gemaakt, dode planten en draad verwijderd, een bord gemaakt en het belangrijkste: de waterzandspeelplaats is helemaal af! Hartelijk dank aan de vrijwilligers van deze dag. Simona Stascakova, Erik Ridderbeek, Jan Theunissen, Jacqueline Aelen, Herman Drohm, Hannie Drohm, Annemieke Drohm, Paul van de Winkel, Piet Willems en Marjo Ernst. Jullie zijn toppers! Met recht een Kern met Pit! #kernmetpit #steengoedpostert hartelijk dank voor de sponsering bij aankoop van de betonbanden!
  • Annemieke Drohm 15 February 2021
    Maandag 15 februari een email van de Rookvrije Generatie: We zijn genomineerd! Wij maken met speeltuin 't Vinkenès kans op de landelijke Rookvrije Generatie Award in de categorie recreatie! Help ons door te stemmen op ons initiatief via https://rookvrijegeneratie.nl/awards/speeltuin-t-vinkenes/ Dank je wel! #rookvrijegeneratie #rookvrijegeneratieawards 1. Ga naar de website via bovenstaande link 2. Kies voor 't Vinkenès 3. Geef je emailadres door 4. Bevestig je stem d.m.v. de verificatiecode die je via je email krijgt. (check je spam wanneer je geen email lijkt te krijgen!) Stemmen kan t/m zondag 7 maart.
  • Annemieke Drohm 11 February 2021
    Het jaar is nog maar net begonnen, maar de eerste grote werkzaamheden hebben al plaatsgevonden! In samenwerking met de gemeente en door middel van het geld dat wij kregen van het buurtfonds van de postcodeloterij hebben wij niet 1, maar 2 nieuwe speeltoestellen geplaatst! Op social media vroegen wij onze volgers wat zij nog misten in onze speeltuin. We kregen te horen dat ze graag íets voor de jongste kinderen wilden zien. Er is een mooie peuterschommel gekomen. Tevens is er een groot klimtoestel geplaatst mét glijbaan. Leuk voor alle leeftijden! Wij worden er blij van!

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen