Struintuin 2.0

Marjan Smeulders 04-09-2019
53 keer bekeken 0 reacties

Als onderdeel van ons grote project Struintuin 2.0, maken we samen met kinderen, ouders en team een mozaïek bloemenbank bij de ingang van de school, voor ontmoeting, ontspanning en ter verhoging van de biodiversiteit en natuurbeleving op het schoolplein.

Kern

Naam
Groote Wielen-Broekland

Aantal inwoners
ongeveer 3500

Gemeente
's-Hertogenbosch

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Oudervereniging Wittering.nl

Doelstelling
Samen met kinderen, ouders en schoolteam de kale buitenruimte rond de school omtoveren in een struintuin die uitnodigt om buiten te spelen, ontspannen, leren en te ontdekken. Waar kinderen vrij en veilig zelf kunnen kiezen om naar buiten te gaan. Waar natuureducatie en natuurbeleving een grote rol spelen. Met andere woorden een integraal onderdeel binnen het leerconcept van Wittering.nl.

Aantal leden
op dit moment 267 kinderen, 354 ouders en 41 teamleden

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We zijn al een aantal jaar bezig met deelprojecten om het tegelplein om te toveren in een natuurlijke plek, met schooltuinen, oog voor biodiversiteit en waterhuishouding. De ouder- en kind inbreng is groot. We hebben zeker kennis opgebouwd op het vlak van het organiseren van ouderparticipatie en het runnen van de moestuinen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
marjansmeulders@icloud.com

Project

Doelstelling
Als onderdeel van ons grote project Struintuin 2.0, maken we samen met kinderen, ouders en team een mozaïek bloemenbank bij de ingang van de school, voor ontmoeting, ontspanning en ter verhoging van de biodiversiteit en natuurbeleving op het schoolplein.

Beginsituatie
Kindcentrum Wittering.nl is gehuisvest in buurtcentrum Windkracht 5 in de Groote Wielen in Rosmalen. Windkracht 5 is een zeer stenig, hoekig en hard gebouw, omgeven door kale tegels. Waar het altijd hard waait (vandaar de naam) en koud en kil aan voelt.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Rondom het gebouw wordt de omgeving veel natuurlijker, met een zachtere en vriendelijkere uitstraling die rust geeft en uitdaagt om buiten te zijn en de natuur te ontdekken.

Onderdeel van een groter geheel
De mozaïeken bloemenbank die we met dit project willen realiseren is onderdeel van het grote project Struintuin 2.0, waarin een groot deel van de bestrating vervangen wordt door schelpenzand, we een overdekte buiteneducatie plek maken en we een kruidenspiraal en een mozaiek slangenbank gaan bouwen met de kinderen. En bovenal waar we veel groen aanplanten en insecten en vogels een thuis willen geven.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle (buurt)kinderen, teamleden en ouders die betrokken zijn bij kindcentrum Wittering.nl (kinderdagverblijf, school en BSO). Ook alle omwonenden krijgen een veel groenere buurt als het project klaar is.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We hebben de financiering voor de overdekte educatieplek bij elkaar gesprokkeld. Die gaat gerealiseerd worden in December 2019-Januari 2020 in samenwerking met tuinontwerper Marleen van Tilburg en Hoveniersbedrijf Soontïens/Giel van der Palen. Maar alle andere onderdelen van het project moeten nog gefinancierd worden. Zodra we de financiering rond hebben gaan we aan de slag met de bloemenbank!

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het plaatsen van de overkapping wordt gedaan door Hoveniersbedrijf Soontïens/Giel van der Palen. Hij zal ws ook het metselwerk van de bloemenbank op zich nemen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
6000 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
ja, tuinontwerpster Marleen van Tilburg heeft het ontwerp gemaakt en hoveniersbedrijf Soontïens/Giel van der Palen gaat de bak metselen, wij doen zelf de afwerking, het mozaïeken, de beplanting en natuurlijk het onderhoud.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
voor de bloemenbank niet, maar voor de overdekte educatieruimte misschien wel! Schetsuitwerking en constructieberekeningen zijn nog nodig daarvoor.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
via de Brabantse Milieufederatie die een overzicht van subsidiemogelijkheden voor vergroening van de leefomgeving publiceerde.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Graag leren we hoe andere groepen omgaan met grote projecten die steeds maar in delen uitgevoerd kunnen worden.

Afbeeldingen

schoolplein nu.....

Inrichten groen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}