Speeltuin Sparrenlaene

Marian van Weert 16-09-2019
155 keer bekeken 0 reacties

De buurtbewoners, gemeente en omwonenden zijn enthousiast om voor de kinderen in de wijk een speeltuin te maken waar bewoners en kinderen ontmoeten, leren en spelen in een natuurlijke omgeving, die past in het groene karakter van de wijk.

Kern

Naam
Buurtvereniging Sparrenlaene Boxtel

Aantal inwoners
ca. 120 (worden er nog ca. 60 meer na nieuwbouw)

Gemeente
Boxtel

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Buurtvereniging Sparrenlaene - speeltuincommissie

Doelstelling
Een speeltuin/ontmoetingsplek in onze buurt maken

Aantal leden
De speeltuincommissie bestaat uit 10 enthousiaste buurtgenoten, waaronder drie bestuursleden van de buurtvereniging

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We hebben het hele traject van het ontwikkelen van een speeltuin zelf gedaan. Denk aan het voeren van alle gesprekken en afspraken maken met buurtgenoten, de gemeente, projectontwikkelaar, andere sponsoren. We hebben de kinderen betrokken tijdens een leuk participatietraject. We hebben zelf het ontwerp laten maken en offertes aangevraagd. Hiermee kunnen we anderen die ook een speeltuin willen realiseren in hun buurt goed op weg helpen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
De buurtbewoners, gemeente en omwonenden zijn enthousiast om voor de kinderen in de wijk een speeltuin te maken waar bewoners en kinderen ontmoeten, leren en spelen in een natuurlijke omgeving, die past in het groene karakter van de wijk.

Beginsituatie
Onze buurt is nog nieuw: vier jaar geleden werd de eerste woning opgeleverd. Het is een kinderrijke buurt, die vlakbij het bos ligt in een mooie groene omgeving. De kinderen en bewoners willen graag samen spelen en elkaar nog vaker ontmoeten. Er is nu geen plek in onze buurt die zich daarvoor leent.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het maken van een speeltuin levert onze buurt een plek op waar we elkaar kunnen ontmoeten en voor de kinderen een plek om samen te spelen. Met het realiseren van een speeltuin hopen wij de kinderen nog meer buiten te laten spelen, zeker in het huidige ‘digitale’ tijdperk. Buitenspelen stimuleert de motorische ontwikkeling, zelfstandigheid, sociale contacten en verhoogt zelfs het leervermogen. Door gebruik te maken van natuurlijke elementen hopen we ook bewustwording van de natuur bij te brengen. In onze buurt komt binnenkort een nieuw appartementencomplex met 30 extra woningen. Dan wordt het ontmoeten van elkaar, en elkaar kennen nog veel belangrijker. We verwachten dat voor deze nieuwe bewoners (vermoedelijk vooral senioren) deze speeltuin juist ook een plek gaat zijn om buurtgenoten te leren kennen.

Onderdeel van een groter geheel
De verwachting is dat de nabijgelegen scouting en BSO en bezoekers van het bos ook gebruik zullen maken van deze speeltuin als deze eenmaal gerealiseerd is.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners van onze wijk hebben voordeel bij dit project. Zoals omschreven levert het een ontmoetingsplek op.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In het voortraject heeft de groep alles zelf gedaan in dit proces. Dat zal komend jaar ook zo zijn. In het komende jaar zullen we de opdracht verlenen voor de aanleg van de speeltuin. Waar mogelijk zullen we zelf een handje helpen, maar laten het over aan de professional waar dat nodig is. De kinderen in de buurt zijn al betrokken bij het ontwerp, helpen een handje mee bij de sponsoring en zullen met veel enthousiasme de ontwikkeling van de speeltuin volgen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Aanleg van de speeltuin.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
29.000 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, we benaderen diverse fondsen en ook lokale ondernemers voor sponsoring. - VSB Fonds - Gemeente Boxtel - Rabobank Hart van de Meierij - Jantje Beton - St. Lucas Boxtel

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee, aangezien we al een ontwerp hebben laten maken door potentiële opdrachtnemers.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
In onze zoektocht naar mogelijke fondsen die ons kunnen helpen bij het realiseren van de speeltuin, zijn we ook gestuit op Kern met Pit. Uit een ver verleden kende ik het al, toen een klein dorp in de buurt deze benaming droeg.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We hopen op een financiële bijdrage van 1.000 euro om onze speeltuin te financieren en het komende jaar te realiseren.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Speeltuin

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}