Grote Bavenkelsboekenboom

Nancy Elferink 23-09-2020
572 keer bekeken 0 reacties

Schrijf je nu in voor Kern met Pit 2021. Dan komt je project hier te staan. Als je al een profiel hebt, log dan in en klik op project toevoegen. Nog geen profiel? Maak er hier één aan! 

Tips nodig voor het invullen van het projectformulier? Lees hier tips en toelichting op een aantal vragen! 

Lezen onder de aandacht brengen. Het is goed voor je ontwikkeling en heerlijk ontspannend. Door samenwerking met de dorpsbibliotheek zijn wij verbonden met het dorp en kunnen wij fietsers, wandelaars en boekenwurmen iets extra's bieden door een boek te lenen, ruilen of schenken.

Kern

Naam
Noaberschop Grote Bavenkelsweg

Aantal inwoners
80

Gemeente
Almelo (Bornerbroek)

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Noaberschop Grote Bavenkelsweg

Doelstelling
Terug naar de oorsprong. Om het huidige boekenkastje te laten integreren in het natuurlijke landschap, hebben wij als buurt bedacht dat het mooi zou zijn om boeken terug te stoppen in een boom. Hiermee benadrukken wij niet alleen de herkomst van het papieren boek, maar plezieren wij de buurtbewoners, toeristen en andere boekenwurmen door er werkelijk een uniek stukje Almelo van te maken. Verder gaan wij met ons plan mee in de ontwikkelingen om het project Picknickplaats te verfraaien. Imposant op een geweldig toepasselijke locatie. Een plek (eenmaal bezocht), die je vaker wilt bezoeken. Een plek waar je bij thuiskomst over vertelt. Geen boekenkast, geen ruilsysteem, maar een pak-een-boek-mee boekenboom! Door de samenwerking met de bibliotheek van Bornerboek ’t Brooker book (waar sinds 2014 boeken worden ingeleverd, geruild of geleend) hebben wij als buurt verbintenis met het dorp. Door het bewezen succes van het concept ‘boeken voor en door lezers’, kunnen wij iets extra’s bieden in de gemeente Almelo. Als buurt dragen wij de verantwoordelijkheid voor verzorging en onderhoud.

Aantal leden
Alle buurtbewoners van de Grote Bavenkelsweg zijn betrokkenen.

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Sinds 2001 zijn wij de Zuidelijke groene long van Almelo. Daar ligt ook onze picknickplaats, grenzend aan het Nijreesbos en de Doorbraak, centraal gelegen aan knooppunten, mooie nostalgische wandelpaden en fietsroutes. De natuurvrijwilligersgroep uit onze buurt hebben gezorgd voor een prachtige veilige wandelroutes. Onze picknickplaats wordt al jaren onderhouden door de Noaberschop. Een groot aantal omliggende bewoners verfraaien hun erven om ‘ons’ natuurgebied te verruimen, waardoor het voor diverse vogels, insecten en andere dieren aantrekkelijk is om hier hun standplaats of doortrek te hebben. Tevens beheren wij sinds 2014 een boekenkastje en ben ik (projectleider van dit initiatief) mede-oprichtster van de goedlopende bibliotheek 't Brooker book. Een gratis bibliotheek in Bornerbroek, waar registratie niet nodig is. U kunt er boeken meenemen, lenen of ruilen zonder inlevertermijn. Het enige vereiste is dat wij graag zien dat uitgelezen (goed uitziende boeken) worden geschonken. Kortom een bibliotheek voor en door lezers.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
elfjes5@hotmail.com

Project

Doelstelling
Lezen onder de aandacht brengen. Het is goed voor je ontwikkeling en heerlijk ontspannend. Door samenwerking met de dorpsbibliotheek zijn wij verbonden met het dorp en kunnen wij fietsers, wandelaars en boekenwurmen iets extra's bieden door een boek te lenen, ruilen of schenken.

Beginsituatie
In 2014 hebben wij een ruil-boekenkastje geplaatst in de buurt. Na samenwerking en mede oprichting van de dorpsbibliotheek, hebben wij het kastje kunnen uitbreiden met boeken. Dankzij een gastenboekje weten wij dat het concept gewaardeerd wordt. Terugkerende toeristen, omwonenden en dorpsbewoners maken hier veelal gebruik van.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het schept verbroedering. Door gezamenlijke verzorging en onderhoud wordt de buurtverbintenis aangescherpt. Het saamhorigheidsgevoel zal versterken. Tevens een mooie plek om elkaar even te spreken/ontmoeten en geeft extra gespreksstof. Mooi aangezicht en een fijn rustpunt in een mooie landelijke omgeving.

Onderdeel van een groter geheel
Dit project moet bijdragen aan een groter geheel. Oa. het project picknickplaats. Zoals u eerder heeft kunnen lezen zijn wij als buurt bezig met ervenverfraaiing en heeft de natuurvrijwilligersgroep uit onze buurt gezorgd voor een prachtig veilige wandelroute direct vanaf onze picknickplaats. Oons mooi natuurschoon.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Dit project schept verbintenis in de buurt. Wij dragen verantwoordelijkheid, zorgen gezamenlijk voor veiligheid, en onderhoud van de boekenboom. Dit schept een verbondenheid, gezamenlijk doel nastrevend. Verder draagt het bij aan sociale contacten. Alle buurtbewoners profiteren van de boom.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij gaan op zoek naar een geschikte boom. Contact met de gemeente heeft reeds plaatsgevonden. De gemeente is enthousiast. Jullie ook? Offertes worden opgevraagd en aan de hand daarvan wordt bekeken hoe wij het project kunnen aanvliegen. Tevens zijn wij in gesprek met een schrijnwerker. Onze insteek is het project te realiseren voor het zomerseizoen van 2021.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
In ieder geval het bewerken van de boom tot een boekenkast. Waarschijnlijk ook het vervoeren en plaatsen van de boom op locatie.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Onbekend.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Buitenstaanders met kennis op dit gebied mogen altijd contact opnemen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Vooralsnog niet.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Doordat wij ons plan hebben aangeboden aan de gemeente Almelo, werden wij door de wethouder gewezen op het bestaan van Kern met pit.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Het zou fijn zijn als iemand mee kan denken welke boomsoort geschikt is, hoe we een boom waterdicht krijgen...vervoer van en naar locatie, grondbevestiging, maar ook wat het ons gaat kosten als wij een duurzaam project willen neerzetten.

Afbeeldingen

Anders

Twitter

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen