degroenstetuin

laura van vliet 27-09-2020
45 keer bekeken 0 reacties

Schrijf je nu in voor Kern met Pit 2021. Dan komt je project hier te staan. Als je al een profiel hebt, log dan in en klik op project toevoegen. Nog geen profiel? Maak er hier één aan! 

Tips nodig voor het invullen van het projectformulier? Lees hier tips en toelichting op een aantal vragen! 

Wij willen onze tuin versterken met een voedselbos. Wij hebben naast onze tuin, waar wij gewassen verbouwen een gebied over dat wij graag willen transformeren tot voedselbos. Het doel hiervan is dat dit bos aan aanvulling is en ook een voorbeeld is van biologische en duurzame voedselvoorziening.

Kern

Naam
Nieuw-Vennep

Aantal inwoners
30.000

Gemeente
Haarlemmermeer

Provincie
Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam
De groenste tuin

Doelstelling
biologische groente telen, natuureducatie, sociale binding, activering.

Aantal leden
20

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben veel kennis over het verbouwen, telen van biologische gewassen. Het starten van een buurtmoestuin. Het ontwerpen van een biologische buurtmoestuin.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
degroenstetuin@hotmail.com

Project

Doelstelling
Wij willen onze tuin versterken met een voedselbos. Wij hebben naast onze tuin, waar wij gewassen verbouwen een gebied over dat wij graag willen transformeren tot voedselbos. Het doel hiervan is dat dit bos aan aanvulling is en ook een voorbeeld is van biologische en duurzame voedselvoorziening.

Beginsituatie
Op dit moment hebben wij een biologische buurtmoestuin. Het is een mooie tuin en onze stichting verbouwt biologische groente. Mensen bezoeken onze tuin om ervan te genieten of om mee te helpen. Wij gebruiken natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en biologische grondbemesting en mensen leren bij ons hoe dat moet. Wij hebben achter onze tuin een gebied waar wij graag een voedelbos zouden willen beginnen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij denken dat een voedelbos mensen in onze buurt laat zien hoe je voedsel op een zeer duurzame manier kun verbouwen. Het laat zien aan de kinderen waar ons voedsel vandaan komt Zij kunnen zelf ook een handje meehelpen met de oogst. Het heeft een educatieve waarde dus. Het brengt mensen dichter bij de natuur en laat ons weer bewust nadenken over waar ons eten vandaan komt. Het bos zal zorgen voor meer balans in onze tuin en dat heeft weer een positieve invloed op de overige gewassen. Dit zorgt namelijk voor ,eer biodiversiteit.

Onderdeel van een groter geheel
Ja dat is het. Het voedselbos zal deel uitmaken van onze tuin. Dat is "de groentstetuin" in NIeuw-Vennep. http://www.degroenstetuin.nl/.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners die onze tuin komen bezoeken kunnen van het voedselbos genieten en iets leren. Wij geven altijd uitleg. Daarnaast kunnen mensen iets kopen of zelf oogsten of meehelpen met het onderhouden van het voedselbos. De kinderen kunnen langskomen. Mensen kunnen elkaar ontmoeten.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij willen een voedselbos realiseren. Wij hebben genoeg mensen omdat te doen en ook genoeg Kunis in huis. ZO hebben wij een coƶrdinator die de opleiding tot biologische boer heeft gevolgd aan de Warmonderhof. Ook hebben wij les gehad van Wouter van Eck. Hij heeft het eerste voedselbos in Nederland gerealiseerd. Wij weten hoe dit moet. Wij hebben het concrete plan al uitgeschreven en wij hebben de mankracht om het te realiseren. Wij hebben alleen nog geld nodig om de bomen te kopen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wij doen het helemaal zelf

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
Wij hebben de aanschafwaarde geschat op ongeveer 5000,- euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij hebben het plan om advies te vragen aan Wouter van Eck. Maar eigenlijk is het niet nodig omdat hij ons al heeft begeleidt bij onze planning.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee hoor

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij kennen uw organisatie van een bevriende tuinvereniging in Amsterdam die van u vorig jaar financiƫle ondersteuning heeft ontvangen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Indien uw kennis over het starten van een voedselbos in de polder heeft horen wij die graag

Afbeeldingen

Moestuin

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen