historische fietsroute Leersum

Jos Rams 27-09-2020
159 keer bekeken 0 reacties

Schrijf je nu in voor Kern met Pit 2021. Dan komt je project hier te staan. Als je al een profiel hebt, log dan in en klik op project toevoegen. Nog geen profiel? Maak er hier één aan! 

Tips nodig voor het invullen van het projectformulier? Lees hier tips en toelichting op een aantal vragen! 

Een fietsroute langs plekken in/om Leersum, die een rol hebben gespeeld tijdens mobilisatie, oorlog en bevrijding (1939 t/m 1945). Met deze (coronaproof) fietsroute kunnen gezinnen, buren, scholieren e.d. de plekken bezoeken en met een QR-code naar een website gaan voor achtergrondinfo, foto's e.d.

Kern

Naam
Leersum

Aantal inwoners
7000

Gemeente
Utrechtse Heuvelrug

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Tijdlijn van Leersum

Doelstelling
de geschiedenis van Leersum e.o. levend houden

Aantal leden
5

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
raadplegen van open bronnen, maken van gratis website

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
tijdlijn.leersum@gmail.com

Project

Doelstelling
Een fietsroute langs plekken in/om Leersum, die een rol hebben gespeeld tijdens mobilisatie, oorlog en bevrijding (1939 t/m 1945). Met deze (coronaproof) fietsroute kunnen gezinnen, buren, scholieren e.d. de plekken bezoeken en met een QR-code naar een website gaan voor achtergrondinfo, foto's e.d.

Beginsituatie
Er is een wandelroute gemaakt. Deze wandelroute van 5 km willen we uitbreiden tot een fietsroute van 15 km. De geĂ¯nteresseerden kunnen een boekje kopen/krijgen waarin QR-codes en de route staan. Aangekomen bij een historisch locatie kan men de QR-code scannen en dan op de website achtergrondinfo, foto's en filmpjes zien over die plek. Voor de wandelroute is dit al gerealiseerd. Voor de fietsroute moet de website en het boekje nog gemaakt worden. Ook de achtergrondinfo van de locaties in de fietsroute moet nog verder uitgewerkt worden.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het historisch besef bij inwoners en bezoekers/toeristen over gebeurtenissen in de periode 1939 t/m 1945. Deze fietsroute kan ingezet worden als dagje uit voor een vereniging of bedrijf, geschiedenisles van school, familie-uitje, activiteit van buren etc. De fietsroute gaat door het dorp Leersum en door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, dus een gezonde en leerzame activiteit, die geheel coronaproof is. Tijdens het fietsen is er genoeg gelegenheid om elkaar beter te leren kennen of met elkaar bij te praten.

Onderdeel van een groter geheel
De fietsroute is een initiatief van de Tijdlijn van Leersum. De Tijdlijn van Leersum heeft een ruimte in het cultuurcentrum in Leersum, waar wisseltentoonstellingen zijn, die steeds een tijdsperiode (thema) uit de tijdlijn verbeelden. Deze tijdlijn beslaat de historie van 150.000 jaar geleden tot heden. Daarnaast is er een maandelijks historisch- of archeologisch koffie-uurtje waar inwoners met elkaar kunnen praten over de geschiedenis, foto's en verhalen kunnen uitwisselen en waar ook gastsprekers, zoals een archeoloog spreekbeurten houden. De Tijdlijn van Leersum is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van Utrechtse Heuvelrug, in het bijzonder de Leersumers, die een leuke en interessante fietstocht willen hebben. Ook bezoekers/toeristen kunnen met deze fietstocht Leersum beter leren kennen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het maken van een website. Het verzamelen van informatie, foto's en ander beeldmateriaal van de locaties in de fietsroute. Deze informatie wordt in de website geplaatst. Het maken van een boekje met QR-codes, die gekoppeld zijn aan de website. Het vinden van een sponsor (Kern met Pit !) voor het drukken van het boekje, zodat mensen het gratis kunnen aanvragen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
printen van het boekje.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
€ 1000,00 - 1200,00 voor het printen van het boekje (afhankelijk van het aantal bladzijden en de oplage).

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Historicus Eindredacteur Grafisch ontwerper

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
advies over het opzetten/inrichten van de website advies over het grafisch ontwerp van het boekje

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
We hebben al eerder meegedaan en we vinden het een fantastisch initiatief !!

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
advies over het opzetten/inrichten van de website advies over het grafisch ontwerp van het boekje

Afbeeldingen

Cultuur en historie

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen