Pluktuin Lageweg

Joke Beukema 17-10-2020
15 keer bekeken 0 reacties

Schrijf je nu in voor Kern met Pit 2021. Dan komt je project hier te staan. Als je al een profiel hebt, log dan in en klik op project toevoegen. Nog geen profiel? Maak er hier één aan! 

Tips nodig voor het invullen van het projectformulier? Lees hier tips en toelichting op een aantal vragen! 

Bevorderen van bekendheid en de tuin een meer educatief karakter geven. Naast het wederom realiseren van een pluktuin met snijbloemen willen we binnen de tuin de mogelijkheid om langer te verblijven bevorderen. Dit o.a. door het plaatsen van informatieborden (Bloemen en duurzaam tuinieren), naambordjes en informatiemateriaal over de gekweekte bloemen en gewassen. We willen de tuin graag voorzien van meerdere zitjes/bankjes en een overkapping. Respect voor natuur ontstaat ons inziens wanneer je

Kern

Naam
Bedum (voormalige gemeente)

Aantal inwoners
10.0000

Gemeente
Gemeente het Hogeland

Provincie
Groningen

Deelnemersgroep

Naam
Pluktuin Lageweg Bedum

Doelstelling
Het creëren van een duurzame, uitnodigende tuin om daarin mensen bij elkaar te brengen , daarin samen te werken, te ontspannen, elkaar te ontmoeten en meer in contact te brengen met bloemen en natuurlijke manieren van tuinieren zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest.

Aantal leden
25

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
In het afgelopen jaar hebben we veel kennis opgedaan omtrent het biologisch kweken van snijbloemen. Daarnaast hebben we inmiddels veel ervaring gekregen in het opzetten van een project waarbij, naast het runnen van een tuin ,ook het openstellen voor publiek werd georganiseerd (bloemenverkoop, ontmoetingsplek, voorlichting etc)

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
joke.beukema@ziggo.nl

Project

Doelstelling
Bevorderen van bekendheid en de tuin een meer educatief karakter geven. Naast het wederom realiseren van een pluktuin met snijbloemen willen we binnen de tuin de mogelijkheid om langer te verblijven bevorderen. Dit o.a. door het plaatsen van informatieborden (Bloemen en duurzaam tuinieren), naambordjes en informatiemateriaal over de gekweekte bloemen en gewassen. We willen de tuin graag voorzien van meerdere zitjes/bankjes en een overkapping. Respect voor natuur ontstaat ons inziens wanneer je

Beginsituatie
De tuin is in basis al voor een deel aangelegd. Er staat een schaftkeet voor de vrijwilligers. Er is al een plukseizoen geëxperimenteerd om te bekijken of er voldoende behoefte was in de omgeving aan een dergelijke plek. De belangstelling was ver boven verwachting en met de ervaringen van het afgelopen seizoen zouden we een bredere opzet willen maken voor het volgende jaar.

Verbeteringen voor de woonomgeving
In de wijde omgeving is er geen pluktuin voor bloemen. Dit project levert wekelijks samenkomsten op in verband met het tuinieren. In het weekend is de tuin open voor bezoekers. Zij kunnen de tuin bezichtigen, gebruik maken van de zitjes in de tuin en/of tegen een kleine vergoeding een bosje bloemen plukken. In de tuin kunnen bezoekers meer informatie vinden/krijgen over de gekweekte soorten, voorkomende dieren en deze manier van tuinieren. Ook in tijden van Corona waarbij mensen afstand tot elkaar moeten houden, is het een plaats waar men naar toe kan komen zonder gevaar voor besmetting. Ook voor de oudere bewoners en de meer kwetsbaren is dit een verrijking. De tuin werd in het afgelopen seizoen ook gebruikt voor andere doeleinden (repetities koor, plaatselijke BBQ etc)

Onderdeel van een groter geheel
Het grotere geheel is de pluktuin zelf. Daarin willen we in dit project graag verbeteringen aanbrengen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners, omdat de tuin toegankelijk is voor iedereen. Zelfs voor voorbijgangers want de vele bloemen zorgen landschappelijk voor een verfraaiing. De tuin is goed zichtbaar vanaf de weg. De tuin is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of een scootmobiel. De tuin wordt veel bezocht door bezoekers die kinderen meenemen. Kinderen zijn dol op het plukken van bloemen. Dit is voor hen op andere plaatsen meestal niet toegestaan. Ook verenigingen hebben gebruik gemaakt van de tuin.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Binnen de werkgroep zijn mensen actief vanuit diverse disciplines en met uiteenlopende talenten. Dit maakt het mogelijk dat we waarschijnlijk alle werkzaamheden zelf kunnen uitvoeren. Voor het bouwen van een overkapping moeten we misschien ook hulp buiten de werkgroep vragen. Het informatieve onderdeel (de naambordjes, de informatieborden) en de bankjes willen we als eerste aanpakken. De Pluktuin is geen commerciële organisatie. Met het geld dat wordt verkregen door de verkoop van bloemen worden bloemzaden, gereedschappen en overige kosten betaald. Grotere uitgaven kunnen hiervan niet worden bekostigd.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Indien nodig vragen wij advies en ondersteuning bij het bouwen van de overkapping

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€2000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, misschien voor het ontwerpen van de informatieborden en bij het bouwen van de overkapping

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Misschien kunnen zij ons adviseren over een passende overkapping en bij een ontwerp hiervoor.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via het dorpshuis waar de folder Kern met Pit ligt.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We willen de groep vaste vrijwilligers graag beter vormgeven/neerzetten. Misschien kunnen we hierover advies krijgen.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Inrichten groen

Twitter

Op de kaart

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen