Heksje Route

Gertruud Verbruggen 10-02-2021
2100 keer bekeken 14 reacties

Kinderen uitdagen om het bos in te gaan, om te spelen en te bewegen, de natuur te beleven en d.m.v. seizoensgebonden QR-codes op een leuke manier iets te leren over het bos en de dieren die er wonen.

Speel en beleef pad in het Geffense Bos

Kern

Naam
Ruwaard

Aantal inwoners
13.000

Gemeente
Oss

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Werkgroep Heksje Route

Doelstelling
Kinderen te laten bewegen in de natuur en kennis te laten maken met alles wat er in het bos leeft en gebeurt

Aantal leden
+/- 10 mensen

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Sparren over o.a. het opzetten van een dergelijk speelpad voor kinderen Kennis en weetjes over de natuur/ het bos Inzicht in wat kinderen leuk vinden in het bos

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
heksjeroute@gmail.com

Project

Doelstelling
Kinderen uitdagen om het bos in te gaan, om te spelen en te bewegen, de natuur te beleven en d.m.v. seizoensgebonden QR-codes op een leuke manier iets te leren over het bos en de dieren die er wonen.

Beginsituatie
November 2020: Gesprek met wijkraad de Ruwaard en bewoners van wijk de Ruwaard (buurt het Woud) die mee willen denken en helpen over een pad/route door het bos voor kinderen. Werkgroep wordt samengesteld en naam bedacht: Heksje Route. Gesprek over de route met de gemeente Oss is enthousiast ontvangen. De hoofdlijn om de route te maken is klaar. Details en speelelementen moet nog ingevuld worden.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het bos werd vooral gebruikt door mensen met honden. Met dit plan is het bos een fijn wandelbos geworden en een leuke plek waar ouders/ grootouders met hun (klein)kinderen het bos/ de natuur kunnen beleven. Laagdrempelig te bereiken voor mensen uit de wijk, maar ook een leuke plek voor mensen uit heel Oss en omgeving. Nu de route klaar is, lopen er veel meer gezinnen in het bos!! Er zijn ook diverse bankjes geplaatst en picknick plekken. De buurt is hier enthousiast over. 'Het is gezelliger in het bos'.

Onderdeel van een groter geheel
Ja, het Geffense bos is onderdeel van de Groene Long die op dit moment aangelegd wordt. Deze Groene Long verbindt verschillende stukken natuur/ bos tussen Geffen en Schaijk. Dit is in het kader van Groen voor Groen welke een aantal jaar geleden is opgezet vanuit de toenmalige gemeente Maasdonk. Het project Groene Long is opgepakt door Landschapsbeheer Oss en IVN.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners van de gemeente Oss en omgeving

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Februari 2021: werkgroep Heksje Route heeft het plan voor de route met speelelementen (van boomstammen) klaar. De boswachter bepaalt langs de route Amerikaanse eiken die gekapt mogen worden. Deze bomen gaan weg om andere soorten meer ruimte en licht te geven. In Amerikaanse eiken leven zeer weinig insecten en andere bomen en planten groeien niet graag in de buurt van deze bomen. Zo komt er meer diversiteit in het bos. De gemeente Oss schenkt de bomen om er speelelementen van te maken. Een Facebookpagina is aangemaakt, die direct zeer druk bezocht wordt: www.facebook.nl/heksjeroute Maart 2021: De werkgroep maakt 40 mezenhuisjes/ heksenhoedjes als markering van de routes. De werkgroep maakt op papier de ontwerpen voor de speelelementen en bepaalt de locaties. Landschapsbeheer Oss kapt (voor het broedseizoen) de bomen, zaagt ze in de juiste lengte en brengt ze naar de aangewezen locaties. April/mei 2021: Vrijwilligers van Landschapsbeheer Oss maken de speelelementen langs de route en plaatst bankjes. De werkgroep is aanwezig om te begeleiden. De door de werkgroep gemaakte QR codes worden op paaltjes geplaatst. De werkgroep bedenkt en beheert de tekst achter de QR codes. Eind mei: onofficiële opening van de Heksje Route. Juli: Feestelijke opening van de Heksje Route. Opening door de wethouder van Oss, activiteiten als schminken, heksenbezem maken, zwerfkei kleuren, glitter tattoo zetten, kleurwedstrijd en er lopen veel 'echte' heksen in het bos! De reacties op deze dag waren heel warm en enthousiast! Besloten wordt elk jaar een HEKSENDAG te houden. Seizoen: bij het wisselen van de seizoenen komen er nieuwe verhaaltjes en leuke weetjes achter de QR codes. Continu: Onderhoud van het pad en eventuele vernielingen herstellen door de werkgroep zelf, door buurtbewoners of Landschapsbeheer Oss.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het zagen van de bomen en maken/ plaatsen van de speelelementen is uitbesteed aan Landschapsbeheer Oss.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Ongeveer 2 tot € 3.000 euro om het gehele plan realiseren en te onderhouden

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja de werkgroep bestaat uit 2 personen van wijkraad de Ruwaard, 1 persoon uit wijkstichting Rucrea, 5 buurtbewoners. We hebben mede-buurtbewoners gevraagd om houtwallen te maken rondom de speelelementen om zo de speelplaatsen aan te duiden en te voorkomen dat kinderen overal buiten de paden gaan lopen, wat nadelig is voor de natuur. We hebben een betrokken buurt die graag meehelpt.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nee dat is niet nodig

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
via de gemeente Oss en het secretariaat van de Wijkraad

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
PR om ons pad op de kaart krijgen

Afbeeldingen

Natuur- en wandeltochten

 • Gertruud Verbruggen 11 December 2021
  de Heksjeroute is destijds gestart met hulp van mensen uit de wijkraad en actieve buurtbewoners. inmiddels is het een geheel zelfstandige groep wijkbewoners die het goed voor elkaar hebben, ze lopen zelf regelmatig de route om ook in de gaten te houden of alles nog heel is, helaas is dat niet altijd het geval, er wordt ook nog wel eens wat vernield, maar de groep buurtbewoners gaat dan niet bij de pakken neer zitten, ze gaan het gelijk repareren zodat het steeds een mooi speel en beleefpad blijft. ook hebben ze inmiddels een eigen mailadres voor vragen over de route. dat is heksjeroute@gmail.com en een leuke facebookpagina heksje route geffensebosjes. waar vaak hele leuke tips voor de kinderen op gedeeld worden zodat het steeds weer een belevenis is om naar het bos te gaan. Ook plaatsen ze regelmatig stukjes in het wijkkrantje zodat het ook onder de aandacht blijft van mensen zonder internet.
 • Gertruud Verbruggen 11 December 2021
  Hierbij diverse foto's van de opening, we hebben de route op 17 juli geopend, met vele heksen, en wethouder Kees van Geffen. er er waren veel kinderen met ouders en grootouders. Ook nu nog wordt de Heksjeroute veel bezocht. We hebben een actieve facebookbeheerder die ook regelmatig leuke dingen post wat je zoal in het bos kunt beleven. We krijgen daar ook regelmatig leuke reacties op van bezoekers.
 • Gertruud Verbruggen 11 December 2021
  op 17 juli 2021 is de Heksjeroute officieel geopend. Dit gebeurde door de wijkwethouder, aansluitend ging een hele groep heksen voor om de aanwezige kinderen mee het bos in te nemen, daar konden ze van alles doen, schminken, heksenbezem maken, zwerfstenen schilderen etc. kortom er viel nog veel meer te beleven dan normaal op het pad, dit was zo'n succes dat er al min of meer besloten is dit jaarlijks terug te laten keren.
 • Gertruud Verbruggen 12 April 2021
  Inmiddels is de groep weer verder gegaan met de werkzaamheden, tijdens de herfstvakantie bleek wel dat er veel vraag was naar de speel en beleefroute door de Geffense bosjes. Het bad is goed bezocht en er kwamen via ons mailadres en via social media veel leuke reacties binnen. Inmiddels zijn de bomen gekapt die voor de route gebruikt gaan worden ( deze bomen zouden toch gekapt worden dus nu hebben ze een nieuwe functie in het bos gekregen) en de bomen worden vanaf morgen verder opmaat gezaagd en op de juiste plek gelegd waardoor er Speelmogelijkheden komen in het bos. ook worden de QR codes inmiddels gemaakt en wordt er hard gewerkt aan de heksenhoedjes en de vogelhuisjes die straks de route markeren. Ook is er nog het plan om een verhaal aan de Heksjeroute te koppelen waarin Heksje allerlei avonturen beleefd in het bos. Kortom we zitten niet stil en hopen eind mei een datum te hebben om de route te openen.

Twitter

Op de kaart

Een momentje...

14  reacties

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:27

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:31

De uitvoering van Heksjeroute is in volle gang, na vele vergaderingen waarin afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld de QR codes die per seizoen wisselen en waar leuke weetjes uit het bos en opdrachten of belevenissen van Heksje staan zijninmiddels uitwerkt en worden binnenkort bevestigd

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:37

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:37

het aanleggeen van de houtwallen waardoor kleine kinderen niet onnodig ver het bos ingaan

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:38

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:39

houten heksenmutsjes die de route  markeren en die ook nog gebbruikt worden als vogelhuisjes worden gemaakt

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:40

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:40

de heksenmutsjes worden in de kleurren rood en groen geschilderd

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:40

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:41

de heksenmutsjes zijn klaar  om te drogen

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:41

Gertruud Verbruggen 10-05-21 om 21:42

de heksenmutsjes woorden opgehangen om de route te markeren

Gertruud Verbruggen 11-12-21 om 18:48

hier nog wat  leuke foto's van het klussen aan de hekskjeroute

Gertruud Verbruggen 11-12-21 om 19:12

 

hier nogt leuke foto's van de opening

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.