Kern
Naam
Kattenbroek
Aantal inwoners
11.000
Gemeente
Amersfoort
Provincie
Utrecht
Deelnemersgroep
Naam
Buurtterras Kattenbroek
Doelstelling
Het zorgen voor ontmoeting en verbinding
Aantal leden
35
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Het Buurtterras Kattenbroek heeft als doel om bewoners onderling en bewoners en wijkprofessionals op een ongedwongen manier en in de eigen omgeving met elkaar in contact te brengen. Zo doen we aan preventie & vroegsignalering en zorgen we voor activering en verbinding.
Beginsituatie
Dit jaar is gestart met een pilot, waarin we hebben gekeken of het Buurtterras Kattenbroek voorziet in de behoefte en welke succes- en faalfactoren daarbij een rol speelden. In deze fase zijn we ongeveer 10 keer de straat op gegaan, telkens in wisselende combinaties van wijkbewoners en wijkprofessionals. In totaal hebben we ruim 100 bezoekers verwelkomd. Vanwege de Coronamaatregelen ligt het initiatief op dit moment helaas (weer) stil, maar normaliter zouden we elke een a twee weken op een andere plek in de wijk neerstrijken. Het Buurtterras is een mobiel terras dat bestaat uit een bakfiets met stoeltjes, tafeltjes, parasols, koffie en thee en een prikbord voor goede ideeën, vraag en aanbod. We kondigen van tevoren niet aan waar we staan, maar berichten achteraf wel op onze social media over onze bevindingen en over vragen en ideeën die tijdens een wijkbezoek voorbij kwamen. De beginsituatie is dus een concept dat zich heeft bewezen en dat we nu graag verder willen uitbouwen, zodat het niet alleen hangt aan de initiatiefnemer, maar echt van, voor en door de buurt wordt.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Bewoners geven aan dat ze het prettig vinden dat ze aandacht krijgen en waarderen het dat we naar hen toekomen. Ze vinden het fijn om gehoord te worden en om te zien dat er, al dan niet ter plekke, iets gedaan wordt met eventuele vragen, ideeën of klachten. Maar het is ook prima als het alleen gezellig is, het hoeft niet altijd functioneel te zijn. Voor sommige bewoners is het terras het enige verzetje wat ze die dag hebben. Voor professionals is het een laagdrempelige manier om te weten wat er leeft en speelt en beter te begrijpen hoe het werkt in de wijk en wat dat betekent voor hun eigen functie.
Onderdeel van een groter geheel
Ja, het Buurtterras als concept bestaat dus al en zodra de Coronamaatregelen dat weer toelaten, zullen we de straat weer opgaan. Maar tegelijkertijd zijn we ons nu ook alvast aan het oriënteren op de overgang naar Fase 2, waarin we ervoor willen zorgen dat de initiatiefnemer wat meer naar de achtergrond kan verdwijnen en het meer de vorm krijgt van een zelfsturend netwerk en waarbij we het zo kunnen organiseren dat het Buurtterras ook te gebruiken is door anderen die een sociaal maatschappelijke doelstelling hebben, zoals het welzijnswerk, de burenhulpdienst, de Buurtraad, de initiatieven van het netwerk Gezonde Wijk, et cetera.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Het Buurtterras is er voor iedereen, maar in het bijzonder richten we ons op 1) bewoners die het moeilijk vinden om zelf er op uit te trekken als zij ergens mee zitten, een vraag of idee hebben (signaleren), 2) bewoners die best wel iets zouden willen doen in de wijk, maar niet goed weten wat en/of net even een zetje nodig hebben (activeren) en 3) bewoners die negatieve emoties te lang bij zich houden (frustratie, teleurstelling), waardoor ogenschijnlijk kleine dingen kunnen uitgroeien tot bijvoorbeeld spanningen (preventie) en 4) bewoners die op zoek zijn naar nieuwe contacten, maar zelf niet weten hoe ze dat moeten doen (verbinden).
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We gaan, zodra de Coronamaatregelen dat toelaten, weer de straat op. En ondertussen kijken we vooruit naar Fase 2, waarin we ervoor willen zorgen dat de initiatiefnemer wat meer naar de achtergrond kan verdwijnen en het meer de vorm krijgt van een zelfsturend netwerk en waarbij we het zo kunnen organiseren dat het Buurtterras ook te gebruiken is door anderen die een sociaal maatschappelijke doelstelling hebben, zoals het welzijnswerk, de burenhulpdienst, de Buurtraad, de initiatieven van het netwerk Gezonde Wijk, de Kinderwijkraad, et cetera.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Geen
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
De totale kosten, dus zowel de uitgaven tot dusver, de kosten voor de voortzetting van de wijkbezoeken als de professionalisering van het netwerk en het borgen van het concept bedragen tezamen naar schatting €15.000 tot €20.000. Een deel hiervan is reeds gesubsidieerd via welzijnsstichting Indebuurt033.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, in fase 2 beogen we een klankbordgroep te installeren, waarin we ons van tijd tot tijd gezamenlijk buigen over praktische, organisatorische en ideële vraagstukken. We hebben nog voordat we begonnen al contact opgenomen met vergelijkbare initiatieven elders in het land en zijn tijdens de uitvoering nog meer initiatieven op het spoor gekomen. Daarnaast hebben we contact met wetenschappers die ons kunnen helpen met het duiden van de betekenis, meerwaarde en impact van het Buurtterras Kattenbroek. We streven ernaar een aantal van die ervaringsdeskundigen en wetenschappers samen met een aantal wijkbewoners en wijkprofessionals bij elkaar te brengen. Daarvoor hebben we ook subsidie aangevraagd bij Indebuurt033. Verder is er regelmatig ad hoc contact met partijen die op een andere manier van toegevoegde waarde zijn, zoals makers, sponsoren en de media.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, met name op de kennisgebieden architectuur en master planning zou meedenken zeer welkom zijn! We houden onze bevindingen nu bij via een kaart op Google Maps en een soort digitaal prikbord, maar dat is nog erg beperkt en bovendien vooral veel tekst. Het zou erg fijn zijn als we de bevindingen veel meer zouden kunnen visualiseren en als we die kunnen presenteren op de plekken waar ze betrekking op hebben. Denk aan de behoefte aan meer prullenbakken voor hondenzakjes bij het park, de wens om een rondje om de vijver te kunnen wandelen en de wens om een stenig parkeerpleintje meer in te richten als ontmoetingsplek voor de buurt.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Zelf ontvang ik al jaren de relatiemagazines van KNHM, dus ik kende het al. Maar in dit geval zijn we er via via op gewezen, doordat een van de adviseurs waarmee gesproken is zich ook bezighoudt met fietsstimulering. Dat netwerk overlapt met dat van ons Buurtterras.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Kennis over het overdragen van een particulier bewonersinitiatief naar een initiatief dat meer de vorm heeft van een zelfsturend netwerk. En kennis over het meten van de betekenis, meerwaarde en impact. Advies is welkom op het gebied van borging en lange termijn financiering.