Het Kabouterpad van Villa Ockenburgh

Jolanda Huiberts 10-11-2022
1829 keer bekeken 1 reacties

Het Kabouterpad van Villa Ockenburgh in Den Haag laat kinderen op een leuke en laagdrempelige manier de natuur ontdekken. Terwijl ze naar kabouters zoeken, ontdekken ze ook hoe de natuur er in de verschillende seizoen uitziet en zijn ze lekker in de buitenlucht. De gezellige wandelroute start vanaf de binnenplaats van Villa Ockenburgh en door het bos van het Zuid-Hollands Landschap. De route is gemarkeerd met kabouterpaaltjes en langs het pad zijn leuke kabouters te ontdekken. De route is ca. 1

Kern

Naam
Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh

Aantal inwoners
0

Gemeente
Den Haag (op de grens met het Westland

Provincie
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh

Doelstelling
Het Kabouterpad werd in korte tijd in 2023 door een aantal vrijwilligers van SHBO gerealiseerd: creatieve vrijwilligers maakten en beschilderden kabouters en Tuingroep-vrijwilligers zaagden paddenstoelen van een omgewaaide boom en verankerden de kabouters langs het kabouterpad. Na de winterslaap van 2023 hebben leerlingen van de Internationale School de kabouters weer opgeknapt. De totstandkoming van het Kabouterpad staat symbool voor al het werk dat op de buitenplaats wordt verzet. Wekelijks werken meer dan 100 vrijwilligers aan het behoud van de historische buitenplaats. De Tuingroep, Klusgroep, Theatergroep en een team die bestuurlijke, administratieve en communicatiefuncties uitvoeren, zorgen dat iedereen in een wijde omgeving rondom Buitenplaats Ockenburgh kan genieten van de Villa en natuur eromheen. Waar mogelijk werken we samen met partijen, zoals Villa Ockenburgh, Villa Bijzonder en het Zuid-Hollands Landschap. Samen Sterk is het motto van de stichting.

Aantal leden
Meer dan 100 vrijwilligers

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
De Stichting werkt eigenlijk als een professioneel bedrijf, alleen wordt alles door vrijwilligers gedaan, dus we hebben kennis op bestuurlijk en praktisch niveau. De vrijwilligers zijn erg gedreven, enthousiast en creatief in hun werk. Dit werkt aanstekelijk. De Stichting werkt graag en vaak samen met andere partijen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@buitenplaatsockenburgh.nl

Project

Doelstelling
Het Kabouterpad van Villa Ockenburgh in Den Haag laat kinderen op een leuke en laagdrempelige manier de natuur ontdekken. Terwijl ze naar kabouters zoeken, ontdekken ze ook hoe de natuur er in de verschillende seizoen uitziet en zijn ze lekker in de buitenlucht. De gezellige wandelroute start vanaf de binnenplaats van Villa Ockenburgh en door het bos van het Zuid-Hollands Landschap. De route is gemarkeerd met kabouterpaaltjes en langs het pad zijn leuke kabouters te ontdekken. De route is ca. 1

Beginsituatie
Er is gebruik gemaakt van bestaande wandelpaden in het bos en daarlangs is een route uitgestippeld waarlangs kabouters te vinden zijn.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Kabouterpad Ockenburgh biedt jonge gezinnen, opa’s en oma’s en schoolklassen of kinderdagverblijven de mogelijkheid om op een laagdrempelige en leuke manier een uitje in de natuur en buitenlucht te hebben. Kinderen kunnen ontdekken, leren, spelen, vies worden en spelenderwijs enthousiast raken over de natuur.

Onderdeel van een groter geheel
Vanuit Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh worden er meerdere initiatieven georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Denk aan een divers cultureel aanbod, historische rondleidingen en presentaties en genieten van de (moes)tuin. Het doel is een plek van verbinding, inspiratie en ontmoeting zijn, net zoals de oprichter Jacob Westerbaen in 1654 beoogde.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Gezinnen met jonge kinderen, opa's en oma’s met kleinkinderen, dagopvang en schoolklassen in de nabije omgeving.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Na de winterslaap hebben leerlingen van de Internationale School de kabouters weer opgeknapt. Vrijwilligers van de Stichting hebben nog nieuwe kabouters gemaakt en half maart worden ze weer langs het Kabouterpad uitgezet.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Opknappen kabouter door Internationale school Kinderen van de plaatselijke scouting zullen het Kabouterpad proeflopen zodra het is ingericht.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
2000 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Naast de inzet van een aantal vrijwillligers voor het maken van Kabouters, zijn leerlingen van de Internationale School aangehaakt om de kabouters op te knappen. Zij zullen ook gaan helpen om het Kabouterpad in stand te houden; zij zullen bijvoorbeeld regelmatig checken of alles nog heel is.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee, dit lijkt ons niet van toepassing voor ons project.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Kern met Pit was in 2016 betrokken bij de ontwikkeling om het vervallen gebouw van Ockenburgh weer nieuw leven in te blazen tot mooie villa. Op 7 oktober 2023 was de Kern met Pit-dag; toen organiseerden wij het evenement ‘Festival Samen voor Loosduinen’ om vrijwilligers te werven.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij denken aan: Samen sparren over beste inrichting van het Kabouterpad Ockenburgh; Leren van andere voorbeelden (andere kabouterpaden in het land); Ondersteuning in de te realiseren ideeën en de haalbaarheid hiervan; Ondersteuning en samenwerking in de promotie van Kabouterpad Ockenburgh.

Afbeeldingen

Kern met Pit Trofeewinnaar ZH Het Kabouterpad van Villa Ockenburgh

Opening Kabouterpad

Natuur- en wandeltochten

Jolanda Huiberts

03-12-23 om 17:09

De kabouters zijn nu in slaap maar volgend jaar komen de kabouters uit hun winterslaap. Tot voor kort deden vrijwilligers het onderhoud per volgend jaar wordt de Internationale School die naast ons zitten erbij betrokken. Leerlingen hiervan gaan ons helpen dit paas in stand te houden en misschien nog mooier en leuker dan het afgelopen seizoen te maken. Mooi deze samenwerking tussen ons!

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen