Kabouterpad Boekel

Gerrie van Asseldonk 10-02-2023
2586 keer bekeken 0 reacties

Maatsschappelijk doel; Verbinding en ontmoetingen tussen jong en oud. Het kabouterpad ligt centraal gelegen; naast het zorgcentrum, kinderdagverblijf en dichtbij het centrum. Kinderen en ouderen worden op een educatieve manier uitgenodigd om in beweging te komen.

 

 

Kern

Naam
Boekel

Aantal inwoners
11.000 inwoners

Gemeente
Boekel

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Kabouterpad

Doelstelling
Verbinding tussen oud en jong

Aantal leden
20 personen

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Bekendmaking van je initiatief in media; Eigen emailadres maken; Plan van aanpak maken. Wat moet er geregeld worden, wie doet wat; Tijdspad maken; Vrijwilligers werven; Contact maken en samenwerking met gemeente, zorgcentrum, verschillende stichtingen, ideeën van andere initiatiefnemers; Materiaal inzamelen; Sponsoren benaderen;

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Kabouterpadboekel@gmail.com

Project

Doelstelling
Maatsschappelijk doel; Verbinding en ontmoetingen tussen jong en oud. Het kabouterpad ligt centraal gelegen; naast het zorgcentrum, kinderdagverblijf en dichtbij het centrum. Kinderen en ouderen worden op een educatieve manier uitgenodigd om in beweging te komen.

Beginsituatie
Contact met zorgcentrum en de gemeente .De geschikte locatie, waar eerst andere plannen voor waren, maar na vele gesprekken en onze overtuiging kregen we uiteindelijk de locatie tot onze beschikking . Oproep in plaatselijk weekblad aan vrijwilligers en kabouters die mogelijk in een schuurtje, of verloren hoekje staan aan ons te doneren . Plan van aanpak gemaakt .

Verbeteringen voor de woonomgeving
In het bosje worden nu veel honden uitgelaten, hangjeugd en er wordt afval neer gegooid . Hierin willen we verandering zien. De ouderen uit het zorgcentrum komen meer naar buiten en in beweging. Op sociaal gebied, contact met kleine kinderen en inwoners uit de omgeving. Het kabouterpad is rolstoel toegankelijk. Kleine kinderen hebben een leuke buiten activiteit met educatieve elementen . Liedjes zingen, tellen, zoeken en kleur herkennen. Voor alle dorpsbewoners met kleine kinderen is het een leuke ontmoetingsplaats. Door het ontstaan van het kabouterpad is er zichtbaar minder zwerfafval, hondenpoep en hangjeugd. Dit door de sociale controle, en grotere prullenbakken en een hekwerk rondom.

Onderdeel van een groter geheel
Het kabouterpad werkt nauw samen met het zorgcentrum Sint Petrus, gelegen naast het kabouterpad. Er worden activiteiten georganiseerd waarbij de ouderen kunnen helpen, Er is een vrijwilligers coördinator aangesteld die de contacten onderhouden, Ook is er een samenwerkingsverband met het kinderdagverblijf, gelegen in hetzelfde pand.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners uit Boekel en omstreken. Het kabouterpad is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Kinderen worden op een educatieve manier uitgenodigd om in beweging te komen. Ouderen genieten van de kinderen, zijn in beweging en genieten van de natuur. De ouderen kunnen uitrusten op een van de door het kabouterpad geplaatste bankjes. Daarnaast heeft het kabouterpad een sociaal doeleind. De vrijwilligers van het kabouterpad komen iedere week met veel enthousiasme samen voor het opknappen van de kabouters, het maken van huisjes en mooie ideeën uit te wisselen. Hierdoor ontstaan prachtige vriendschappen tussen jong en oud. Ook zetten de vrijwilligers zich in voor de eenzaamheid van de ouderen in het zorgcentrum, door samen te wandelen of een kopje koffie te drinken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Opknappen van kabouters. Maken van kabouterhuisjes, welkomsbord, wegwijzerbordjes, kabouterkleertjes, bevestiging materiaal voor alle attributen, puntmuts voor opening , opzetten FB pagina, contact derden voor sponsering en materiaal,

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Drukwerk uitnodiging en flyers .

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Startkapitaal ongeveer 1.000 tot 1.500 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We hebben subsidie aangevraagd en gekregen bij steun en welzijnszorg Helmond en bij NL-doet.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We hebben inmiddels contact met KNHM, Met Ardwin en Giel

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Een hele goede kennis heeft bij Arcades gewerkt. Hij heeft me erop gewezen om advies te vragen bij jullie vrijwilligers . Via de de site KNHM kwam ik op de site kern met pit .

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Advies, in de toekomst de continuïteit te bewaren, Taakverdeling, Plan van aanpak Vereniging of stichting .

Afbeeldingen

KernmetPit 23 Trofeewinnaar NB Kabouterpad Boekel

Toegevoegde bestanden

Ontmoetingsplek

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen