Pluktuin Lageweg

Joke Beukema 17-10-2020
1264 keer bekeken 0 reacties

Hieronder vind je het overzicht van alle trofeewinnaars van 2021 die 25 juni kans maken op de Gouden Pit!
Tip! Kun je de filmpjes niet meteen zien? Wijzig dan je cookie-instellingen.

Wil je de projecten ontmoeten? Kom naar het 'We doen het samen!' festival op 25 juni. Zin in inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante (online) workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee een boost te geven? Kom, dan doen we het samen! 

Bevorderen van bekendheid en de tuin een meer educatief karakter geven. Naast het realiseren van een pluktuin met snijbloemen willen we de mogelijkheid om langer te verblijven bevorderen door het plaatsen van picknickbanken, schenken van thee/koffie en het geven van informatie over biodiversiteit.

Pluktuin Lageweg

Aan de rand van het dorp Bedum hebben we een bloemen Pluktuin gecreëerd. De tuin is gelegen op een weilandje omzoomd door bomen en slootjes. Er zijn akkertjes gemaakt waarin zowel eenjarige bloemen, vaste planten, grassen en struiken zijn te vinden. Ook is er een kleine boomgaard met aardbeien en bessenstruiken. Bezoekers kunnen zelf de bloemen plukken en er is koffie en thee voor diegenen die graag nog even willen nagenieten op een van de vele zitjes in de tuin.
De Pluktuin wordt gerund en onderhouden door een groep vrijwilligers die op verschillende manieren hun talenten inzetten. Dat kan zijn in het onderhouden van de tuin zelf , het geven van een stukje voorlichting of de verkoop van de bloemen. 
Bij het telen van de planten worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt. De bloemen in de tuin zijn met name soorten die bijen en vlinders aantrekken. Door de aanwezigheid van houtwallen, hagen,insectenhotels, bosranden en een grote composthoop voelen insecten, vogels en dieren als de egel zich ook thuis.
De sfeer is ongedwongen wat maakt dat mensen hun bezoek vaak als rustgevend ervaren. Dat is ook wat we graag willen zijn, een plek om even bij te komen.
We proberen onze duurzame manier van tuinieren uit te dragen door voorlichting te geven aan bezoekers, maar ook aan kinderen in de basisschool. Vaak nemen bezoekers ook hun kinderen mee. Waar anders mogen kinderen zelf hun bloemen plukken?  Bloemen waar je gerust je neus in kunt steken en je verrast wordt door de geuren. Zelf ervaren? Je bent welkom!

Kern

Naam
Bedum (voormalige gemeente)

Aantal inwoners
10.0000

Gemeente
Gemeente het Hogeland

Provincie
Groningen

Deelnemersgroep

Naam
Pluktuin Lageweg Bedum

Doelstelling
Het creëren van een duurzame, uitnodigende tuin om daarin mensen bij elkaar te brengen , daarin samen te werken, te ontspannen, elkaar te ontmoeten en meer in contact te brengen met bloemen en natuurlijke manieren van tuinieren zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest.

Aantal leden
25

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
In het afgelopen jaar hebben we veel kennis opgedaan omtrent het biologisch kweken van snijbloemen. Daarnaast hebben we inmiddels veel ervaring gekregen in het opzetten van een project waarbij, naast het runnen van een tuin ,ook het openstellen voor publiek werd georganiseerd (bloemenverkoop, ontmoetingsplek, voorlichting etc)

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
joke.beukema@ziggo.nl

Project

Doelstelling
Bevorderen van bekendheid en de tuin een meer educatief karakter geven. Naast het realiseren van een pluktuin met snijbloemen willen we de mogelijkheid om langer te verblijven bevorderen door het plaatsen van picknickbanken, schenken van thee/koffie en het geven van informatie over biodiversiteit.

Beginsituatie
De tuin is in basis al aangelegd en bestaat uit een gedeelte met bloemperken en een deel met fruitbomen en bessen. Er staat een schaftkeet voor de vrijwilligers, er staan 2 IBC watertanks. Er zijn geen water en elektriciteitsvoorzieningen aanwezig.De tuin wordt aan 2 zijden begrensd door sloten. Er is al een plukseizoen geëxperimenteerd om te bekijken of er voldoende behoefte was in de omgeving aan een dergelijke plek. De belangstelling was ver boven verwachting en met de ervaringen van het afgelopen seizoen zouden we een bredere opzet willen maken voor het volgende jaar.

Verbeteringen voor de woonomgeving
In de wijde omgeving is er geen openbare pluktuin voor bloemen. Dit project levert wekelijks samenkomsten op in verband met het tuinieren. In het weekend is de tuin open voor bezoekers. Zij kunnen de tuin bezichtigen, gebruik maken van de zitjes in de tuin en/of tegen een kleine vergoeding een bosje bloemen plukken. In de tuin kunnen bezoekers meer informatie vinden/krijgen over de gekweekte soorten, voorkomende dieren en deze manier van tuinieren. Ook in tijden van Corona waarbij mensen afstand tot elkaar moeten houden, is het een plaats waar men naar toe kan komen zonder gevaar voor besmetting. Ook voor de oudere bewoners en de meer kwetsbaren is dit een verrijking. De tuin werd in het afgelopen seizoen tevens gebruikt voor andere doeleinden (repetities koor, plaatselijke BBQ etc) Naast het maatschappelijke doel, draagt de tuin ook bij aan de vergroting van de biodiversiteit , is het een voorbeeld van duurzaam tuinieren en proberen we anderen te enthousiasmeren voor vergroening van onze eigen leefomgeving. Op scholen geven we buitenlessen en ook op de tuin kunnen klassen natuuractiviteiten uitvoeren over waterleven, bloemen, insecten en vogels.

Onderdeel van een groter geheel
Het grotere geheel is de pluktuin zelf. Daarin willen we in dit project graag verbeteringen aanbrengen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners, omdat de tuin toegankelijk is voor iedereen. Zelfs voor voorbijgangers want de vele bloemen zorgen landschappelijk voor een verfraaiing. De tuin is goed zichtbaar vanaf de weg. De tuin is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of een scootmobiel. De tuin wordt veel bezocht door bezoekers die kinderen meenemen. Kinderen zijn dol op het plukken van bloemen. Dit is voor hen op andere plaatsen meestal niet toegestaan. We geven buitenlessen op scholen en ontvangen ook groepen met kinderen op de tuin zelf. Verenigingen hebben gebruik gemaakt van de tuin.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Binnen de werkgroep zijn mensen actief vanuit diverse disciplines en met uiteenlopende talenten. Dit maakt het mogelijk dat we waarschijnlijk alle werkzaamheden zelf kunnen uitvoeren. Voor het bouwen van een overkapping moeten we misschien ook hulp buiten de werkgroep vragen. Het informatieve onderdeel (de naambordjes, de informatieborden) en de bankjes willen we als eerste aanpakken. De Pluktuin is geen commerciële organisatie. Met het geld dat wordt verkregen door de verkoop van bloemen worden bloemzaden, gereedschappen en overige kosten betaald. Grotere uitgaven kunnen hiervan niet worden bekostigd. In de zomerperiode wordt een landelijke markt georganiseerd waar we ook andere ondernemers en bewoners bij elkaar te brengen. Hier vind je stands met bijvoorbeeld duurzaam geteeld voedsel, tweedehands boeken, antiek en curiosa, zelfgemaakte jams/ijs en ambachtelijke gemaakte materialen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Indien nodig vragen wij advies en ondersteuning bij het bouwen van de overkapping

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€2000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, misschien voor het ontwerpen van de informatieborden en bij het bouwen van de overkapping

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Misschien kunnen zij ons adviseren over een passende overkapping en bij een ontwerp hiervoor.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via het dorpshuis waar de folder Kern met Pit ligt.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We willen de groep vaste vrijwilligers graag beter vormgeven/neerzetten. Misschien kunnen we hierover advies krijgen.

Afbeeldingen

Stem op Pluktuin Lageweg voor de Gouden Pit

Pluktuin Lageweg Bloemen beleven

Inrichten groen

  • Joke Beukema 24 May 2022
    De promotiefilm voor de "We doen het samen" dag is klaar. Nu gaan we ons richten op de buitenactiviteiten met kinderen op de Pluktuin volgende maand.
  • Joke Beukema 23 May 2022
    We hebben in april 3 delen van de tuin afgeplagd om daarop weidemengsels uit te zaaien van met name inheemse bloemensoorten. Omdat het voorjaar zo droog is moeten deze delen vrijwel dagelijks worden besproeid.
  • Joke Beukema 23 May 2022
    Logboek 2022 In de maanden januari, februari en maart zijn we op meerdere zaterdagen aan het werk met de bosrand. Ook de wilgen aan de slootkant krijgen een beurt. Na de stormen in deze winter is er het een en ander om gegaan of zijn delen van bomen afgebroken. Met meerdere vrijwilligers waren we sowieso al van plan om de bosrand wat uit te doen om ook de onderliggende begroeiing meer kans te geven. In januari wordt een nieuw beplantingsplan voor de pluktuin gemaakt. Vanaf half februari beginnen we opnieuw met het zaaien van de bloemzaden. We doen een oproep voor vrijwilligers om de groep nog wat uit te breiden. Hierop komen meerdere reacties, wat erg fijn is. Via de biologische pluktuin in de buurt kunnen we veel compostrijke tuinaarde afnemen. We voorzien alle perken royaal van een dikke laag aarde. Uiteindelijk levert ons dit veel tijdwinst op bij het gemak waarmee we nu kunnen planten en zaaien. Eind april kopen we enkele nieuwe robuuste picknicktafels van het gewonnen geld. Enkele dagen later schaffen we ook tuingereedschap aan op accu's (kettingzaag, grastrimmer en heggenschaar) Er wordt hard gewerkt, maar het wordt weer prachtig allemaal. Op een basisschool geven we enkele buitenlessen. We zaaien verschillende zaden (lathyrus, goudbloemen en zonnebloemen) en planten deze later met de kinderen uit rond de school. In juni krijgt dit project een vervolg op de pluktuin zelf. Daar zetten we een circuit uit met diverse opdrachten zoals: slootwateronderzoek (met behulp van zoekkaarten, emmers en netjes) , insecten van dichtbij (fotograferen van verschillende insecten, werken aan insectenhotel), bloemen plukken en nader bekijken (vorm, kleur, geur en naam) , wat vliegt en fluit daar (vogels in en rond de tuin) Hiervoor zijn meerdere data in juni en juli gepland.

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.