Bijeenkomst '18 jaar en dan?'

Madelinde Winnubst 10-11-2023
122 keer bekeken 0 reacties

Buurtkamer 3d heeft het plan om samen met de Tasjesbibliotheek, Stichting MEE en Jeugd-Punt een bijeenkomst ‘18 jaar en dan?’ te organiseren voor jongeren uit ’s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen die 18 jaar worden om hen te informeren wat er geregeld moet worden als je deze leeftijd bereikt. Opeens wordt er van je verwacht dat je zelfstandig allerlei zaken regelt. Dat is vooral voor jongeren die voortgezet middelbaar onderwijs of praktijkonderwijs volgen niet altijd vanzelfsprekend.

Kern

Naam
's-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen (3 dorpen)

Aantal inwoners
9.546

Gemeente
Wijdemeren

Provincie
Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Buurtkamer 3d

Doelstelling
Stichting Buurtkamer 3d organiseert en faciliteert activiteiten voor en door bewoners in de drie dorpen ’s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. Bij de activiteiten gaat het om verbinding tussen bewoners, jong en oud, die elkaar ontmoeten, van elkaar leren, elkaar helpen en kennis uitwisselen.

Aantal leden
25

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben als organiserend team gezamenlijk kennis van de drie dorpen, de bewoners en hoe zij ondersteund en geactiveerd kunnen worden.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
buurtkamer3d@gmail.com

Project

Doelstelling
Buurtkamer 3d heeft het plan om samen met de Tasjesbibliotheek, Stichting MEE en Jeugd-Punt een bijeenkomst ‘18 jaar en dan?’ te organiseren voor jongeren uit ’s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen die 18 jaar worden om hen te informeren wat er geregeld moet worden als je deze leeftijd bereikt. Opeens wordt er van je verwacht dat je zelfstandig allerlei zaken regelt. Dat is vooral voor jongeren die voortgezet middelbaar onderwijs of praktijkonderwijs volgen niet altijd vanzelfsprekend.

Beginsituatie
Jongeren zijn niet altijd goed op de hoogte wat het betekent om de volwassen leeftijd te bereiken. Als je 18 jaar wordt, betekent dat volgens de wet dat je zelf je eigen zaken moet regelen. Ook ouders weten niet altijd wat er nodig is als hun kind 18 jaar wordt. Het gaat vooral om jongeren die voortgezet middelbaar of praktijk onderwijs volgen. De deelnemers van de bijeenkomst ‘18 jaar en dan?’ zijn niet bekend bij de jongerenwerker omdat hij in Kortenhoef met een jongere groep (14-16 jaar) werkt. Er zijn in de dorpen wel individuele contacten met jongeren uit de beoogde leeftijdsgroep die niet op de hoogte zijn van het belang van het bereiken van de leeftijd van 18 jaar en hierin niet door hun ouders begeleid (kunnen) worden, maar het is moeilijk om hen als groep te bereiken.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De bijeenkomst ‘18 jaar en dan?’ is een start om jongeren in de drie dorpen ’s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen de mogelijkheden te laten ontdekken van voorzieningen die er voor hen zijn, hen te betrekken bij jongerenactiviteiten en hen te interesseren voor andere activiteiten die worden georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst krijgen de jongeren op een informele manier vragen voorgelegd over wat zij belangrijk vinden in hun dorpen, wat zij graag zouden willen doen, waar zij ondersteuning bij nodig hebben en hoe zij geholpen willen worden. Op deze manier kan inzicht worden verkregen in de groep jongeren, wat hen bezighoudt en wat hun wensen zijn om daar (gezamenlijke) toekomstige activiteiten op af te stemmen. Ook kunnen jongeren zien wat de GGD voor hen kan betekenen (er is een chat mogelijkheid om vragen te stellen; voor meer informatie zie Mijn gezondheid | GGD (ggdgv.nl). Er wordt informatie gegeven over de mogelijkheden om het lidmaatschap van een sportclub vergoed te krijgen en leermiddelen, een fiets of cadeau aan te schaffen (zie ook Leergeld Hilversum Wijdemeren | Startpagina). Is het niet voor hen, dan wellicht voor hun broer(tjes) of zus(jes).

Onderdeel van een groter geheel
De bijeenkomst ’18 jaar en dan?’ is eenmalig, maar als de try-out succesvol is, wordt de bijeenkomst ook in Stichtse Vecht georganiseerd omdat deze gemeente ook tot het werkgebied van Jeugd-Punt en Stichting MEE behoort. Een vervolg op de bijeenkomst is dat de gemeente Wijdemeren wordt gevraagd om samen te werken bij het informeren van jongeren die 18 jaar worden, bijvoorbeeld door hen een ansichtkaart te sturen op hun verjaardag en hen te informeren wat dit voor hen betekent. Deze persoonlijke benadering kan aangevuld worden met een inloop of andersoortige bijeenkomst waar jongeren terecht kunnen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Jongeren die 18 jaar worden en hun familie (vooral oudere broers/broertjes en zussen/zusjes).

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- Uitwerken programma op de locatie van de brandweerkazerne in Kortenhoef. Het programma voor de bijeenkomst ‘18 jaar en dan?’ bestaat uit de volgende onderdelen. # Een introductie van de bijeenkomst # Een influencer ‘Kleine John’ zal vertellen wat hij uit eigen ervaring weet wat het is om 18 jaar te zijn en wat er dan van je wordt verwacht. # Een quiz met vragen om te checken of de jongeren weten wat ze moeten regelen. Degenen met de drie beste antwoorden krijgen een prijs, maar er zijn ook troostprijzen te vergeven. # Afsluiting waarbij teruggekeken wordt op de bijeenkomst en er ook aandacht is voor ondersteuning bij het regelen van allerhande zaken. Ook de GGD en stichting Leergeld zijn aanwezig. Na de bijeenkomst is er gelegenheid om een brandweerman vragen te stellen, een rondleiding te krijgen, en de brandweerwagen te bekijken. - Regelen definitieve datum met brandweer en influencer Kleine John. Er is contact gelegd met de manager van Kleine John. - Voorbereiden quiz met jongeren die betrokken worden bij het team. - Regelen van prijzen voor de quiz, zoals hoody, bonnen voor de Hema, drogist en snackbar, voetbal en petten. - Communicatie: schrijven tekst flyer en social media berichten, opmaken en laten drukken van flyer, verspreiding van flyer en social media berichten. - Voorbereiden van de inrichting van de ruimte, regelen van geluidsinstallatie, beamer en scherm en het kopen van frisdrank en versnaperingen. - Regelen van sponsoren voor het beschikbaar stellen van onder andere statafels, de aankleding van de ruimte en bonnen voor prijswinnaars. - Maken van aanmeldlijst voor jongeren die zich aanmelden zodat zicht is op het aantal jongeren dat wil komen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
We besteden niets uit.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
1672 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Stichting MEE draagt 300 euro bij. Wijdemerenfonds is gevraagd 372 euro bij te dragen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We hebben geen ondersteuning nodig van Arcadis.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de Tasjesbibliotheek in Kortenhoef die vorig jaar een aanvraag heeft ingediend en deze werd ook gehonoreerd.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Meedenken en zorgen voor een succesvolle bijeenkomst en mogelijke follow-up acties.

Afbeeldingen

Evenement

  • Madelinde Winnubst 10 november 2023
    logo toegevoegd

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen