Film Friet met Mossels voor elke buurt in Zeeland

Jean-Pierre Bazelier 24-11-2021
2354 keer bekeken 0 reacties

Mensen uitdagen om hun leefomgeving socialer en mooier te maken Elke buurt in Zeeland heeft sterke troeven op diverse gebieden. De uitdaging is hiervan gebruik te maken om de leegloop van Zeeland tegen te gaan. Die boodschap komt duidelijk naar voor in onze film. Het begint met een droom, je zoekt de juiste personen en instanties erbij om de droom te verwezenlijken.

Kern

Naam
Graauw

Aantal inwoners
940

Gemeente
Hulst

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Film Friet met Mossels voor elke buurt in Zeeland

Doelstelling
Door in verschillende kernen vertoningen te houden van onze film, Friet met Mossels, willen wij mensen uitdagen om hun leefomgeving socialer en mooier te maken. Deze onderliggende boodschap komt naar voor in onze film. Het verhaal: In een klein, afgelegen Zeeuws grensdorpje is leegloop de norm geworden. Enkel een paar bejaarden mossels (Zeeuwen) en wat frietjes (Vlamingen) houden het dorp nog in leven. Maar ook de jonge Marie. Zij is één van de weinige jongeren in het dorp. Woonachtig bij haar ouders, trotse Zeeuwen. Maar als haar leeftijdsgenoten vertrekken naar de stad, twijfelt Marie over haar toekomst in Zeeland. Ze zal moeten kiezen of ze blijft in haar geboorteplaats of meegaat met de haar leeftijdsgenoten. Deze absurdistische, humoristische film geeft een kijkje in het toekomstbeeld van Zeeland.

Aantal leden
De kern van het team bestaat uit drie leden. Jennah Kips, Jean-Pierre Bazelier en Majo van Sas. Zij worden bijgestaan door vele vrijwilligers.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij kunnen andere initiatiefnemers helpen met onze kennis en ook met onze kennissen het verbindingsproces tot een goed eindresultaat te brengen. Creativiteit in het proces staat voorop en “het kan niet” bestaat niet, omdat er altijd alternatieven zijn. In brainstormsessies kunnen wij meehelpen, welke alternatieven er zijn, en de juiste optimale keuze te maken. Door andere initiatiefnemers de mogelijkheid te geven de film te vertonen in hun dorpskernen hopen wij ook daar eendracht en bewustwording te creëren.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
E-mail: frietmetmossels@gmail.com

Project

Doelstelling
Mensen uitdagen om hun leefomgeving socialer en mooier te maken Elke buurt in Zeeland heeft sterke troeven op diverse gebieden. De uitdaging is hiervan gebruik te maken om de leegloop van Zeeland tegen te gaan. Die boodschap komt duidelijk naar voor in onze film. Het begint met een droom, je zoekt de juiste personen en instanties erbij om de droom te verwezenlijken.

Beginsituatie
Jennah Kips studeerde in 2021 cum-laude af aan AKV Sint Joost in Breda met haar film ‘Friet met Mossels’, gebaseerd op haar Story-board Deze absurdistische en humoristische (stop motion/live action film) geeft een kijkje in het toekomstbeeld van Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland. Een regio waar ‘krimp’ een belangrijk en vaak moeizaam thema is voor de inwoners en hun bestuur. De film Friet met Mossels is mede tot stand gekomen door samenwerking met vrijwilligers en instanties uit de hele gemeenschap van Graauw en omstreken. Vele familieleden en dorpelingen vervulden als vrijwilligers diverse filmrollen. En zelfs de Commissaris van de Koning in Zeeland dhr. Han Polman kwam voor de film de fictieve nieuwe school in Zeeland in Graauw openen. Tevens werd de hulp ingeroepen van experts uit onze kennissenkringen om de film technisch op een zeer hoog niveau te brengen. De wafelkraam, de kerk, het gemeenschapshuis, een touringcar met chauffeur, een 2CV, een drone, de fanfare en kostuums, de vroegere pastorie, een lokale Frietboer en Yerseke Mossels werden ingeschakeld. De benodigde filmattributen werden in eigen beheer gemaakt door enthousiaste familieleden en dorpelingen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Door in verschillende kernen inwoners te verenigen voor de vertoning van deze film versterken wij de gemeenschap. De boodschap die duidelijk naar voor komt in de film, het behoud van jongeren in de streek, geeft hun inspiratie om over te gaan tot actie. Leegloop tegengaan in onze hooftmoot, maar boodschappen zoals verdere samenwerking met inwoners van Belgische komaf komen bij "Friet met Mossels" aan bod.

Onderdeel van een groter geheel
De prescreening van deze film heeft op 4 september 2021 drie keer succesvol plaatsgevonden in het Gemeenschapshuis van Graauw, Gemeente Hulst in Zeeuws-Vlaanderen, met meer dan 200 bezoekers. Op een ludieke manier is geld ingezameld om de onkosten te dekken. De prescreening in Graauw is georganiseerd, omdat de film geselecteerd was voor vertoning tijdens Film by the Sea. Deze twee vertoningen op zaterdag 18 september 2021 in het Cine-City theater in Vlissingen waren op 4 september 2021 al reeds uitverkocht. Ook heeft Friet met Mossels op 18 maart 2022 gedraaid in Muzee te Scheveningen. In de zomer van 2022 is de film vier keer kleinschalig vertoond in een dorps kern. In september werd hij geselecteerd voor International Short Film Festival Middelburg. Ons team in gesprek met verschillende scholen die de film willen vertonen. Wij hebben een presentatie gegeven aan leerlingen van het Reynaert College in Hulst. Beelden uit de film zijn gebruikt bij film educaties aan het Zwin College te Oostburg. Ook is de is film in November vier keer, in een volle zaal aan ongeveer 200 bezoekers, vertoont bij Bruutsterdam in de dorpskern van Clinge. In december werd uitgebreid aandacht besteed aan deze Kern met Pit actie bij GO-RTV, Terneuzen. Op 21 januari 2023 vond deKern met Pit dag plaats. Ons team mocht het predicaat Kern met Pit t.w.v. €1.000,- in ontvangst nemen. Daarna gingen onze activiteiten gewoon door. In februari 2023 is aandacht aan Friet met Mossels besteed tijdens een uitzending van RTV Scheldemond. Onze motivatie is nog lang niet op. Intussen hebben wij een tweede Kortfilm geproduceerd. Weer met aandacht voor een maatschappelijk probleem. Kortfilm "Pressure" staat stil bij de druk van het schoolsysteem en draait inmiddels op verschillende filmfestivals.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van buurten in Zeeland, die een droom hebben om de leegloop van Zeeland tegen willen gaan.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Als groep gaan wij een lijst uitwerken van potentiele instanties , die de Film Friet met Mossels willen vertonen. Met onze kennis en kennissen gaan wij contact leggen en instanties overtuigen de film te vertonen In 2022 zal de Film Friet met Mossels aangeboden worden aan instanties. Wij doen een beroep op de KNHM ons hierbij financieel te steunen. Deze film daagt mensen uit hun leefomgeving socialer en mooier te maken. We inspireren, adviseren en verbinden maatschappelijke initiatieven waardoor zij sneller groeien. Het plan is festivals, theaters, bewoners van Zeeland en Vlaanderen deze film te laten tonen over de leegloop van Zeeland en de droom voor elke buurt in Zeeland.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De filmvertoning op zich laten wij aan de geselecteerde instanties over.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Nog niet bekend

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Festivals en andere geselecteerde instanties. Zeker ook de media.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via mond op mond reclame.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij hopen kennis en advies te krijgen om het uitwaaieren van de film over Zeeland, zodat Zeeuwse dromen werkelijkheid worden. (krimp bestaat niet).

Afbeeldingen

Trailer Friet met Mossels

Impressie van een filmvertoning in een dorpskern met pit

Anders

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen