Hoofdplaat geeft en neemt

Stephanie Hollestelle 30-10-2023
104 keer bekeken 0 reacties

De Dorpsraad zet zich al lange tijd in om de leefbaarheid te behouden in onze kleine kern. Daarnaast strijden wij ook tegen vereenzaming en armoede. Ook in een kleine kern heerst armoede en hebben inwoners moeite om rond te komen vandaar ook dit initiatief ter uitbreiding van de geef en neem kast.

Kern

Naam
Hoofdplaat

Aantal inwoners
700

Gemeente
Sluis

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Dorpsraad Hoofdplaat

Doelstelling
Als actieve dorpsraad zetten we ons o.a. in voor behoud leefbaarheid en vechten we tegen vereenzaming van onze inwoners

Aantal leden
Onze deelnemersgroep bestaat uit 6 bestuursleden

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
secretaris@hoofdplaat.com

Project

Doelstelling
De Dorpsraad zet zich al lange tijd in om de leefbaarheid te behouden in onze kleine kern. Daarnaast strijden wij ook tegen vereenzaming en armoede. Ook in een kleine kern heerst armoede en hebben inwoners moeite om rond te komen vandaar ook dit initiatief ter uitbreiding van de geef en neem kast.

Beginsituatie
Omdat de term VOEDSELBANK voor menigeen een drempel opwerpt, hebben wij gekozen voor een andere benaming namelijk GEEF EN NEEM. Vorig jaar hebben wij een voedselkast in het leven geroepen en bewijst zonder twijfel zijn waarde. Inwoners die boodschappen “over” hebben leggen dit in de geef en neem kast, minder bedeelden nemen deze spulletjes weer mee waardoor we op kleine schaal een win / win creëren. Voor het GEEF EN NEEM gedeelte heeft een lokale ondernemer reeds een grote kast geschonken waar de niet bederfelijke artikelen in geplaatst kunnen worden. Voor de bederfelijke zaken willen we graag een uitbreiding met een koelkast/vriescombinatie.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Jammer genoeg is onze geef en neem kast succesvol en schenken inwoners zeer frequent spullen aan de voedselkast. Steeds vaker krijgen wij de vraag voor ruimte om gekoelde en ingevroren producten te kunnen schenken. Deze vraag ontvangen wij zowel van de gevers als de nemers. Met dit project kunnen we nog meer inwoners helpen in deze moeilijke tijden.

Onderdeel van een groter geheel
Daar wij vorig jaar signalen ontvingen dat er vraag is naar een voedselkast maar wij hebben toen om het laagdrempelig te maken gekozen voor een geef en neem kast. Voor het GEEF EN NEEM gedeelte heeft een lokale ondernemer reeds een grote kast geschonken. Nu willen wij deze uitbreiden met een koel/vriescombinatie voor bederfelijke producten.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Onze bewoners die helaas minder te besteden hebben en nu al veelvuldig gebruik maken van de geef en neemkast zal dit echt een toevoeging zijn in hun voorziening.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De Dorpsraad zal de koel/vriescombinatie zelf plaatsen en aansluiten.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wij zullen geen onderdelen van het project uitbesteden

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja

Totale kosten van het project
Omdat we ook aan het milieu en onze energierekening moeten denken willen we een A++ energielabel. Daarnaast mag het niet voorkomen dat per ongeluk een deur van de combinatie open blijft staan. Moet deze dus voorzien zijn van een soft close systeem. Voor dit soort koel/vriescombinaties lopen de kosten al snel richting de € 1.200 à € 1.300.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij zullen dorpsbewoners vragen om de koel/vriescombinatie te helpen plaatsen. Daarnaast zullen wij het bekend maken zodra de combinatie geplaatst is dat men deze kan vullen met producten die ze "over" hebben.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Dat zal in dit project niet nodig zijn.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij zijn in aanraking gekomen met Kern met Pit daar we naast dit project ook bezig zijn om gesteund door KNHM, een kernvisie aan het schrijven waar we over 5 jaar willen staan.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij zouden graag nog extra kennis en advies willen welke initiatieven we nog kunnen ondernemen in onze strijd tegen armoede en eenzaamheid.

Buurthuis

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen