Nomadisch leven, zwerven in tijden van overpopulatie

Roger Meij 31-10-2023
86 keer bekeken 0 reacties

Kunstenaars gaan met buurtbewoners in gesprek over het thema nomadisch leven. Daarop geïnspireerd maken ze een tentoonstelling in de Bewaerschole en een wisselende locatie in de buurt om zo meer mensen en buurtbewoners in aanraking te brengen met hedendaagse kunst op een laagdrempelige locatie.

Kern

Naam
Burgh-Haamstede

Aantal inwoners
4249

Gemeente
Schouwen-Duiveland

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Bewaerschole

Doelstelling
Buurtbewoners betrekken en in aanraking brengen bij het kunstprogramma in en buiten de Bewaerschole.

Aantal leden
4 deelnemers dagelijks bestuur en 11 vrijwilligers

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis van kunst en cultuur en sociaal-maatschappelijke activiteiten. Actief samenwerking aangaan met anderen organisaties en personen om het programma te versterken.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@bewaerschole.nl

Project

Doelstelling
Kunstenaars gaan met buurtbewoners in gesprek over het thema nomadisch leven. Daarop geïnspireerd maken ze een tentoonstelling in de Bewaerschole en een wisselende locatie in de buurt om zo meer mensen en buurtbewoners in aanraking te brengen met hedendaagse kunst op een laagdrempelige locatie.

Beginsituatie
In de Bewaerschole vinden regelmatig tentoonstellingen plaats. Buiten de Bewaerschole zijn weinig uitingen van de kunst te zien. Thematisch gezien is Burgh-Haamstede en Schouwen-Duiveland een plek waar in de winter betrekkelijke rust heerst en in de zomer grote drukte is door alle toeristen die naar het eiland komen. Dit levert een bepaalde dynamiek op.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Door kunst tentoon te stellen buiten de tentoonstellingsruimte is het voor sommigen makkelijker in aanraking te komen met hedendaagse kunst en wordt de drempel lager, op die manier betrekken we meer buurtbewoners. De tentoonstelling tonen een beschouwing van de kunstenaar op de overpopulatie (op Schouwen-Duiveland) en de problemen en mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Zij kunnen een nieuwe invalshoek bieden voor bewoners hoe met deze dynamiek om te gaan.

Onderdeel van een groter geheel
Het Kern met Pit project vormt onderdeel van het meerjarig programma Nomadisch leven, zwerven in tijden van overpopulatie. van de Bewaerschole. 12 kunstenaars worden uitgenodigd om tijdens een residentie onderzoek te doen naar de omgeving, de thema's die spelen en kennis te maken met de bewoners. Dit onderzoek staat aan de basis om dit verder artistiek te verbeelden. Dit uit zich in 12 tentoonstellingen in de Bewaerschole die allen gekoppeld zijn aan een tweede deel van de tentoonstelling die op verschillende nomadische locaties in de buurt plaats vinden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Bewoners die worden uitgenodigd hun input te geven aan de start van het artistieke proces van de kunstenaars, zodat zij zichzelf en hun omgeving terug herkennen in de werken die gemaakt worden. Bewoners die op verschillende locaties kennis maken met de activiteiten van de Bewaerschole en op artistieke wijze een nieuwe blik op hun leefomgeving krijgen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Bijeenkomsten met ontmoeting en dialoog tussen kunstenaars en buurtbewoners en nomadische tentoonstellingen die iets zeggen over de leefomgeving.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
n.v.t.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Voor de residentie voorafgaand aan het programma rekenen we €200 per kunstenaar aan kosten voor ontmoetingen, excursies etc. Dus €1.200 Voor de extra kosten die komen bij de nomadische locaties van de tentoonstellingen reken we €100 per tentoonstelling, dus €600 voor 2024. Voor de 6 tentoonstellingen op nomadische locatie in 2024

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, buurtbewoners met kennis van geografie, geschiedenis, toerisme en wonen worden actief betrokken om input te geven aan de kunstenaars voor het maken van hun werk.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Mogelijk, dat zal ook wellicht afhangen van de nomadische locaties die gekozen worden.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Al eerder meegedaan met Kern met Pit

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Meer inzicht in sociaal-maatschappelijke aspecten, zoals sociale cohesie.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cultuur en historie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen