Belevingsroute CitySeeds

Gemeenschapstuin CitySeeds Middelburg 09-11-2023
103 keer bekeken 0 reacties

We willen een educatieve belevingsroute opzetten die aan kinderen en volwassenen informatie geeft over wat er in de tuin gebeurt, groeit en bloeit en wat je met de groente en fruit kan doen (recepten bijvoorbeeld). Tevens willen we een uitwisseling hierover op gang brengen.

Kern

Naam
Dauwendaele (Middelburg)

Aantal inwoners
6500

Gemeente
Middelburg

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Gemeenschapstuin CitySeeds

Doelstelling
CitySeeds verbouwt groente en fruit voor mensen met een krappe beurs. Ook dragen we bij aan een leefbare (prettige, biodiverse, duurzame en sociale) wijk.

Aantal leden
35

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
CitySeeds wordt gedragen door vrijwilligers die zich graag inzetten voor de ander, heeft kennis over groen (het verbouwen van groente, fruit en bloemen/projecten ter ondersteuning van de lokale biodiversiteit), en beschikt over materialen. CitySeeds Middelburg zet zich in om biodiversiteit en duurzaamheid in de buurt te bevorderen (onder andere door natuur- en moestuineducatie voor de lokale basisscholen). Initiatiefnemers kunnen bij CitySeeds Middelburg inspiratie opdoen, of vragen stellen over hoe zaken bij de organisatie georganiseerd zijn.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@cityseeds.nl

Project

Doelstelling
We willen een educatieve belevingsroute opzetten die aan kinderen en volwassenen informatie geeft over wat er in de tuin gebeurt, groeit en bloeit en wat je met de groente en fruit kan doen (recepten bijvoorbeeld). Tevens willen we een uitwisseling hierover op gang brengen.

Beginsituatie
Tijdens de open tuinen dag van Velt in 2023 hebben we provisorische informatie bordjes geplaats met informatie over de verschillende wijzen van tuinieren en de over de groente en fruit dat er groeit. Deze informatie is inmiddels weg, maar voorzag duidelijk in een behoefte. Veel voorbijgangers, buurtbewoners en kinderen zijn nieuwsgierig naar wat er op het veld staat en wat je ermee kan doen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
1) Het draagt bij aan het verder integreren van de tuin in de buurt. We merken dat kinderen die via hun basisschool les hebben gehad bij CitySeeds de tuin ook als hun tuin zien. We zouden dat gevoel in heel de buurt willen bevorderen. 2) Een belevingsroute biedt een extra bezigheid in de buurt, die tevens ook de kennis van wat er groeit en bloeit vergroot. 3) Het leert buurtbewoners de groenten van het seizoen en wat je ermee kunt doen. Als het lukt om een manier te vinden om recepten uit te wisselen, zal dit ook een bijdrage leveren aan de communicatie tussen buurtbewoners.

Onderdeel van een groter geheel
Nee, het is een zelfstandig project op het terrein van gemeenschapstuin Cityseeds.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Buurtbewoners, kinderen in de buurt en bezoekers.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het ontwikkelen van de belevingsroute. (welke paden zijn geschikt om publiek over te laten lopen, informatie teksten opstellen, belevingselementen ontwikkelen). Het bedenken hoe we de informatie voorzien. De tuinen zijn per jaar en per seizoen verschillend. Er moet gemakkelijk aangepast kunnen worden en de informatie borden moeten weersbestendig zijn. Het bedenken van een manier (bijv. via QR codes) om recepten uit te wisselen. Het fysiek installeren en in gebruik nemen van de belevingsroute.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het vervaardigen en plaatsen van de informatie borden. IT werkzaamheden om bijvoorbeeld QR codes op te zetten en te linken aan de juiste informatie.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Weet ik niet

Totale kosten van het project
4 grote informatie borden (algemene info over de tuinen) a 125€ per stuk. Bevestigings constructie 4 * 100€ 10 kleine informatie borden (per bord info over de groente en het fruit) a 50€ Totaal 1400€

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ervaringen delen met mensen die al een belevingsroute hebben ontwikkeld zal zeker helpen. De meeste activiteiten zullen we zelf uitvoeren, maar voor het ontwerpen van deugdelijke / weerbestendige informatie borden (en hoe ze te plaatsen) kunnen we wel hulp gebruiken. Ook expertise voor het gebruiken van QR codes oid zullen we moeten zoeken bij anderen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Het zoeken en ontwikkelen van van de beste technische oplossing voor de informatie borden en het ontwerpen van de benodigde fundering (of ander manier om ze te installeren)

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
In het verleden heeft CitySeeds al vaker mee gedaan met Kern met Pit.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Ervaringen van anderen met het opzetten en onderhouden van een belevingsroute.

Educatief

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen